Barnier krenuo s konzultacijama o novoj vladi

novilist - prije 5 sati - link

Francuski novi premijer Michel Barnier u petak se počeo savjetovati sa svim političkim opcijama o sklapanju većine u parlamentu koja će potvrditi novu vladu, gotovo dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora.

Bivši pregovarač o brexitu i ministar vanjskih poslova je sa svojih 73 godina postao najstariji premijer u povijesti moderne Francuske. Vlast preuzima od 35-godišnjeg Gabriela Attala, centrista koji je bio prvi gay premijer Francuske. Republikanac Barnier rekao je da će preuzeti svoju novu dužnost „ponizno”.

Kao prioritete je izdvojio obrazovanje, sigurnost i „kontrolu imigracije”. Kazao je i da neće izbjegavati razgovarati o „financijskom dugu” zemlje, pa obećao „promjenu”.

Predsjednik Emmanuel Macron imenovao je Barniera nakon tjedana političkog zastoja u Francuskoj, u međuvremenu domaćina Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Macronov centristički savez izgubio je većinu u parlamentu nakon prijevremenih izbora koje je iznenada raspisao nakon onih europskih u lipnju na kojima je Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen izašlo kao pobjednik.

Na parlamentarnim izborima kao najjača politička opcija izašao je lijevi savez, no s nedovoljno zastupnika za većinu. Najveća pojedinačna stranka u parlamentu postao je RN.

Le Pen, predvodnica stranke u donjem domu, najavila je da RN neće biti dio nove vlade te da će pričekati Barnierov prvi govor u parlamentu da odluče hoće li ga službeno podržati.

Dio analitičari smatraju da je Le Pen zahvaljujući Macronu postala najmoćnija političarka u Francuskoj, iako se francuski predsjednik predstavljao kao netko tko će zaustaviti krajnju desnicu. Macron je odbio imenovati kandidatkinju lijevog saveza za premijerku.

Barnier će se sastati s Attalom, i dalje predvodnikom Macronovog centrističkog saveza u parlamentu, a potom će o sastavu vlade razgovarati i sa svojim republikancima.

Uslijedit će i razgovori s lijevim političarima i RN-om, rekli su njegovi pomoćnici.

„On želi čvrste, kompetentne i učinkovite ministre”, rekao je jedan od njih.

Objava Barnier krenuo s konzultacijama o novoj vladi pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Emmanuel Macron (89)francuska (213)Novosti (1307)Svijet (1995)