Više od 35 000 prvašića kreće u školu: Kako im olakšati prve dane u novom okruženju?

narod - prije 6 sati - link

Nova školska godina je pred vratima. Više od 35 000 djece po prvi puta sjest će u školske klupe. No, mnogi prvašićima nije lako, a prvi odlazak školu zna biti i pomalo zastrašujući. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako prebroditi strah i dijete pripremiti za polazak u školu.

Za više od 35 700 učenika, kako kažu iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih, slijedi prvi školski dan. Da bi prvi odlazak u školu bio što bezbolniji, važno je znati kako podržati prvašića tijekom prilagodbe.

>Premalo pomoćnika u nastavi, novi pravilnik na štetu djece

Izrazito je važno razgovarati s djetetom o njegovim osjećajima i omogućiti da ih podijeli s vama. Kroz razgovor pokušajte dokučiti zašto se vaše dijete plaši odlaska u školu. Kod prvašića problem najčešće stvaraju strah od nepoznatog ili odvajanje od roditelja, piše portal Kreni zdravo.

Kako smanjiti strah od škole?

Kako bi pokušali smanjiti strah djetetu, pokušajte neke od ovih savjeta:

  • objasnite djetetu da je škola siguran prostor – važno je podsjetiti dijete da će se u školi događati zabavne stvari, kao što su upoznavanje prijatelja i određene zabavne aktivnosti
  • upoznajte dijete sa školom – nepredvidljivost i odlazak u nepoznato mogu predstavljati problem za djecu; prije početka škole odvedite dijete do škole kako bi znalo gdje će odlaziti na nastavu; ako je moguće, prošetajte s djetetom unutar škole, upoznajte ga s učiteljem/učiteljicom ili mu pokažite slike učionice. Tako ćete malo smanjiti nepredvidljivost i strah od nepoznatog kod prvašića
  • planirajte zabavne aktivnosti tijekom školske godine – odlazak u školu za djecu može simbolizirati prestanak zabave; vrlo je važno dati djetetu do znanja da tomu nije tako; stoga planirajte zabavne aktivnosti tijekom školske godine, pogotovo prvih nekoliko tjedana
  • ne prenosite svoje osjećaje na dijete – odlazak djeteta u školu često može stvoriti anksioznost i kod roditelja jer se radi o velikoj promjeni i za njih. Zato je važno ostati smiren i ne prenositi svoje strahove i anksioznost na dijete. Dijete od vas treba osjetiti sigurnost i razumijevanje.
>Kako pripremiti dijete za polazak u prvi razred?

Kod prvašića je također izrazito bitno uspostaviti školsku rutinu kako bi znali što očekivati od svojih novih školskih dana. Kada djeca znaju što očekivati i imaju uspostavljenu predvidljivu rutinu u danu, anksioznost i stres oko promjene mogu se uvelike smanjiti. Npr. uspostavljanje jutarnje rutine (kao što je doručak u određeno vrijeme, pakiranje školske torbe itd.) ili rutine pisanja domaće zadaće. No, tijekom uspostavljanja rutine važno je ostaviti djetetu i osjećaj kontrole i izbora i ne pritiskati ga.

Objava Više od 35 000 prvašića kreće u školu: Kako im olakšati prve dane u novom okruženju? pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (4114)Izdvojen članak (817)škola (53)