Na otoku Krku je u kolovozu zabilježen dolazak čak 249.016 posjetitelja, 6% više nego lani

novilist - prije 7 sati - link

Proteklih tjedana na Krku po svud prisutne gužve koje su davale naznaku da bi odlično posjećeni kolovoz mogao nadoknaditi blage minuse turističkog prometa bilježene u srpnju potvrdile su i netom objavljene statistike Turističke zajednice otoka Krka, krovne organizacije krčkog turizma iz koje su sad javnosti predstavljeni objedinjeni podaci turističkih kretanja na području svih sedam krčkih lokalnih jedinica.

Na otoku je u kolovozu zabilježen dolazak čak 249.016 posjetitelja, što je nešto više od 6 posto bolji rezultat u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec zenita ljetne sezone. Spomenuti su posjetitelji istovremeno ostvarili nešto više od 1,55 milijuna noćenja, 1,78 posto više u odnosu na lanjski rezultat i time pridonijeli da se i kumulativni rezultat turističkog prometa otoka Krka poravna s onim iz prošle, 2023. godine, koja će do okončanja ove i dalje biti titulirana rekordnom.

U prvih osam mjeseci ove godine, prema podacima sustava E-visitor, na Krku je gledajući samo komercijalni smještaj ukupno bilo registrirano 764.990 turističkih posjetitelja (+ 0,11 posto više no lani), te nešto više od 4,2 milijuna noćenja, a što je 1,66 posto manje u odnosu na već spomenutu, referentnu 2023. godinu. Bude li posezona dobra kako se otočani nadaju da će biti i posluži li bodulske hotelijere i iznajmljivače vrijeme, neće biti iznenađenje izjednače li se ovogodišnje brojke s onim lanjskima i na planu tog pokazatelja turističkog prometa.

Prema podacima koje nam je prezentirala Majda Šale, direktorica TZ otoka Krka, na spomenutom je kvarnerskom otoku ovog ljeta ukupni smještajni kapacitet komercijalnog smještaja bio na razini 60.954 osnovnih kreveta, uz dodatnih 7.215 pomoćnih postelja.

Prosjek boravka turista u istom razdoblju bio je 5,4 dana, a strani su turisti ostvarili su 94,05 posto od ukupnog broja noćenja, nastavila je čelnica otočnog TZ-a.

U kolovozu je najveći broj krčkih posjetitelja stigao iz Njemačke (32 posto), dok su na drugom mjestu po brojnosti bili gosti iz Austrije, zastupljeni s 10,02 posto. Talijani su se očekivano popeli na treće mjesto, s zastupnjenošću tek nešto ispod deset posto u ukupnom broju posjetitelja, a za njima slijede Slovenci, Mađari, Poljaci i Slovaci

Zanimljiv je i podatak o velikom rastu broja domaćih gostiju, posebice onih koji su u čarima otoka Krka guštali u onom najtoplijem ali i najskupljem mjesecu. – Domaće je tržište, naime, u kolovozu bilo zastupljeno s respektabilnih 7,69 posto, a još je indikativniji i podatak da su domaći posjetitelji ostvarili povećanje u dolascima od čak 38 posto, a u noćenjima za 22 posto u odnosu na brojke lanjskog kolovoza, predstavila je naša sugovornica.

Spomenimo i da je “najtraženija” otočna destinacija i ove godine bio Grad Krk s gotovo 202 tisuće posjetitelja i 1,12 milijuna do sad ondje ostvarenih noćenja.

Na listi najposjećenijih krčkih destinacija slijedi Baška s 148,5 tisuća gostiju, Omišalj s njegovih 144 tisuća posjetitelja, a potom još i Malinska (98,6 tisuća), Punat (91,2 tisuća), Dobrinj (62,9 tisuća) i Vrbnik, sa 17,6 tisuća ondje do sad odsjelih turista.

Preko polovice, točnije 53 posto svih ovogodišnjih turističkih noćenja na Krku je ostvareno u objektima smještaja u domaćinstvu, dok je u kampovima ostvareno 31 posto od ukupnog broja noćenja.

U otočnim “nekomercijalnim” objektima u razdoblju siječanj – kolovoz 2024. ukupno je boravilo 38.654 osoba (4,32 posto manje no lani), a ostvareno je 1,1 milijun noćenja (1,24 posto manje no prošle godine).

Objava Na otoku Krku je u kolovozu zabilježen dolazak čak 249.016 posjetitelja, 6% više nego lani pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

hrvatski turizam (62)krk (121)Otoci (244)Rijeka & Regija (1015)turistička sezona (151)turizam (317)turizam na kvarneru (11)