Evo tko je servisirao sporne brodove Jadrolinije? Po brodu potrošeno 440.000 eura

narod - prije 5 sati - link

JadrolinijeJadrolinije

Incidenti s brodovima Jadrolinije, u kojima je bilo i poginulih pomoraca, a koji su zaredali i u pravilu se problemi događaju s ukrcajno-iskrcajnim rampama, zabrinuli su i mnoga hrvatska brodogradilišta u kojima se obavljaju godišnji remonti brodova iz flote nacionalnog brodara. Riječ je o uglednim domaćim brodogradilištima koja poslove godišnjeg servisiranja brodova dobivaju kroz javne natječaje. Prema dostupnim informacijama iz oglasnika javne nabave, u proteklih godinu dana takve su poslove remonta s Jadrolinijom ugovorili Brodogradilište Viktor Lenac, Dalmont iz Kraljevice, Iskra brodogradilište iz Šibenika, Lošinjska plovidba – Brodogradilište i Adria Docks iz Trogira. Generalno, Lenac je dobio nešto manji broj poslova, ali vrijednosno najboljih, dok su ostali brodograditelji imali podjednak angažman, doznaje Večernji list.

>Jadrolinija: Smijenjen tehnički direktor, hoće li Uprava na čelu sa Soptom preživjeti?

Vrijednosti ugovora za remontne poslove kreću se od 100-tinjak tisuća do 2,5 milijuna eura

Brodove na kojima su se dogodile nesreće i kvarovi nisu bili na remontu u istim brodogradilištima. Točnije Lastovo je remontiran u brodogradilištu Lošinjske plovidbe, Mljet u Dalmontu, a i Tin Ujević, na kojemu se u kolovozu, nedugo nakon tragičnog slučaja u Malom Lošinju, dogodio kvar na rampi, remont je obavljan u Lošinjskoj plovidbi. Brod Oliver, koji je zadnji stigao u flotu, te u samom startu zakazao i prije nešto više od mjesec dana zbog tehničkog kvara satima plutao na moru s 340 putnika, prošao je remont u Lencu.

Vrijednosti ugovora za remontne poslove na Jadrolinijinim trajektima, katamaranima i putničkim brodovima u pravilu se kreću od 100-tinjak tisuća do 2,5 milijuna eura. No, to ovisi o klasi broda i obimu potrebnih radova, kažu brodograditelji. U njihovim redovima o slučajevima koji su se dogodili zasad ni neslužbeno ne govore. Više sugovornika objašnjava kako se ovi poslovi obavljaju po radnom listu koji dobiju od naručitelja. Kontrole su rigorozne i ako nešto nije obavljeno po PS-u, nakon što odu iz brodogradilišta brodovi ne bi mogli ploviti ako Hrvatski registar brodova nije dao odobrenje.

>Jadrolinija proživljava teške dane: Tko je za to odgovoran?

Svaki brod bijele flote prolazi redoviti godišnji remont

Nema šanse, kaže jedan brodograditelj koji obavlja poslove remonta brodova, da će se Registar brodova dovesti u situaciju da napiše da je brod ispravan ako nešto ne udovoljava standardu ili nije ispravan. To se uostalom vidjelo i u slučaju Olivera. Posljednjeg broda koji je nabavila Jadrolinija, a koji nije ispunjavao kriterije za plovidbu na hrvatskom dijelu Jadrana. On je morao ići na dodatne preinake kako bi dobio dozvolu. I u Jadroliniji, kojoj smo uputili pitanja o kvaliteti i učestalosti obavljanja remonta, te garancijama za obavljene poslove, daju sličan odgovor.

“Jadrolinija redovito održava cijelu svoju flotu u renomiranim hrvatskim brodogradilištima. Naime, svaki brod bijele flote prolazi redoviti godišnji remont. Nakon čega se provodi pregled od strane priznate organizacije, Hrvatskog registra brodova, te pregled Lučke kapetanije. Pregledava se funkcioniranje svih sustava te brodovi bez valjanih certifikata i obavljenih navedenih pregleda ne bi mogli biti uključeni u linije. Također, brodovi Jadrolinije prolaze unutar sustava propisane procedure održavanja i testiranja Sustava upravljanja sigurnošću (SUS) od strane posade i stručnih službi Jadrolinije”, stoji u odgovoru Jadrolinije.

lani je trošak remonta i održavanja flote od 57 brodova iznosio 25 milijuna eura

Među brojnim kritikama koje se čuje na račun lošeg servisiranja je i štednja kojoj pribjegava Uprava. Dijelom kako bi financijska slika društva bila pozitivnija, dijelom i zbog pokrivanja loše odrađenog posla s nabavom polovnog broda koji danas plovi pod imenom Oliver.

Prema informacijama iz Jadrolinije, lani je trošak remonta i održavanja flote od 57 brodova iznosio 25 milijuna eura. Što bi, dakle, u prosjeku bilo oko 440 tisuća eura po brodu. U Jadroliniji napominju i da ti troškovi rastu na godišnjoj razini sukladno povećanju cijena brodske opreme i cijene sata rada te inflacije općenito u svim segmentima poslovanja.

>Smijenjen tehnički direktor Jadrolinije, sindikat upozorava da je on samo žrtveni jarac

Crni niz

Istrage koje se trenutno provode u Jadroliniji zasigurno će obuhvatiti i kvalitetu poslova i materijala koji su korišteni kod održavanja brodova. Jer, iako se probleme u kritikama povezuje prvenstveno sa starošću brodova iz flote, činjenica je da je flota Jadrolinije konstantno stara, a da ovakve krupne probleme i nesreće do sada nije imala. Uostalom, brod Mljet, kojemu je ispred luke u Supetru pala rampa, jedan od onih iz mlađe generacije. Sagrađen je u domaćem brodogradilištu, pulskom Uljaniku, prije deset godina. Činjenica je i da su kritičari iz redova sindikata te jedan od članova Nadzornog odbora, koji je uoči tragedije u Malom Lošinju i podnio ostavku, upozoravali da će se ovakvo nešto dogoditi i nažalost su bili u pravu.

Što se odgovornosti tiče, u Jadroliniji je zasad smijenjen izvršni direktor tehničkih i operativnih poslova. No nema informacija i što se dalje poduzima da se zaustavi crni niz koji, htjeli-ne htjeli, dovodi u pitanje sigurnost plovidbe.

Objava Evo tko je servisirao sporne brodove Jadrolinije? Po brodu potrošeno 440.000 eura pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (4100)Izdvojen članak (807)Jadrolinija (183)