Izvrsni maturanti Lara Usmiani i Stjepan Žužić dobitnici Nagrade dr. sc. Ante Žužul

novilist - prije 5 sati - link

Primorsko-goranski maturanti, Lara Usmiani i Stjepan Žužić, ovogodišnji su dobitnici Nagrade dr. sc. Ante Žužul koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih. Nagrada se dodjeljuje maturantu ili maturantici s najboljim uspjehom na području hrvatskoga jezika i povijesti te su primili priznanje i novčanu nagradu u iznosu od pet tisuća eura.

Najbolji ulog u budućnost

Najbolje primorsko-goranske maturante danas su primile i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić te pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edite Stilin. Laureati su tom prilikom nagrađeni i iznosom od 500 eura svaki, a čestitajući im zamjenica župana i pročelnica istaknule su da je ulaganje u znanje najbolji ulog u budućnost te su ponosne što sjajni mladi ljudi dolaze iz Primorsko-goranske županije.

Nagrađeni maturanti bili su i učenici generacije u svojim školama te su na državnoj maturi postigli odlične rezultate iz svih predmeta.

Lara Usmiani završila je Srednju školu Dr. Antuna Barca Crikvenica te je na državnoj maturi bila najuspješnija u kombinaciji hrvatskog jezika i povijesti, a istovremeno je i ispit iz matematike, B razinu, riješila 100 posto.

Navodeći da je iz ispita hrvatskog jezika i povijesti dobila ocjenu odličan, Lara kaže da je u svibnju, nakon završetka nastave, krenula s ponavljanjem gradiva za maturu.

Presudan kontinuitet

– Presudno je učenje tijekom sve četiri godine, kontinuitet učenja, kao i način na koji su nam profesori prenijeli svoje znanje. Upisala sam lingvistiku i informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kazala je Lara.

Tijekom svog školovanja išla je i na natjecanja iz hrvatskog jezika i povijesti te je iz hrvatskog dva puta zauzela treće mjesto na državnoj razini natjecanja, a iz povijesti peto mjesto.

Istaknula je i kako su natjecanja, kao i pripreme za njih, utjecali na izvrstan rezultat koji je postigla na državnoj maturi. Stjepan Žužić danas je već bivši maturant Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir iz Krka, a na državnoj maturi najbolje je riješio ispit iz povijesti.

Svoje je obrazovanje odlučio nastaviti na Pravnom fakultetu u Zagrebu te se složio da je važno znanje tijekom sve četiri godine srednje škole, dok je polaganje mature samo dio konačnog uspjeha.

– Za državnu maturu pripremao sam se tijekom cijele srednje škole, a onda i četiri tjedna prije same mature. Bitan je kontinuiran rad, rekao je Stjepan. Kao i Lara, i on je tijekom dosadašnjeg obrazovanja stjecao iskustvo na natjecanjima.

Sudjelovao je na državnim natjecanjima iz povijesti, međužupanijskom natjecanju iz filozofije te je ovogodišnji državni prvak iz njemačkog jezika.

Objava Izvrsni maturanti Lara Usmiani i Stjepan Žužić dobitnici Nagrade dr. sc. Ante Žužul pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

državna matura (19)maturanti (9)pgž (122)Primorsko-goranska županija (36)rijeka (1116)Rijeka & Regija (1019)školstvo (43)