Novine u socijalnom programu: Grad Rijeka povećava cenzus prihoda za 20 posto

novilist - prije 5 sati - link

Socijalni program Grada Rijeka trebao bi u 2025. godini biti izdašniji u odnosu na tekuću godinu za više od dva milijuna eura i prijedlog je da će se ukupno iz proračuna za razne oblike pomoći osigurati ukupno oko 6,2 milijuna eura.

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski pojasnio je da je jedna od najznačajnijih izmjena u odnosu na dosadašnji socijalni program povećanje cenzusa prihoda kako bi se omogućilo što većem broju građana korištenje raznih oblika pomoći koji su iznad državnog zakonskog standarda.

– Cenzus prihoda trebao bi se povećati za 20 posto i to na način da se cenzus za samca povećava s dosadašnjih 485 eura na 600 eura, cenzus za dvočlano kućanstvo povećava se do 900 eura (sadašnji 725 eura), cenzus za tročlano kućanstvo povećava se do 1.080 eura (sadašnji 875 eura), cenzus za četveročlano kućanstvo povećava se do 1.260 eura (sadašnji 1.015 eura).

Ako kućanstvo ima više od četiri člana, cenzus prihoda za svakoga se člana povećava za 150 eura. Predloženim povećanjem cenzusa prihoda pružit će se bolja razina zaštite građanima kojima prijeti siromaštvo. Novi gradski cenzusi bili bi viši za 20 posto od ustanovljenih pragova siromaštva s obzirom na brojčanu strukturu kućanstava, pojasnio je Palčevski.

Dodao je da je prema podacima Državnog zavoda za statistiku u zadnjem objavljenom Priopćenju o pokazateljima siromaštva i socijalne isključenosti u 2023. godini, prag rizika od siromaštva za jednočlano kućanstvo iznosio 5.924 eura na godinu, a za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece mlađe od 14 godina 12.440 eura na godinu.

Grad Rijeka planira povećati i iznos mirovinskog cenzusa na 460 eura, a sadašnji je cenzus 305 eura.

– Pravo na novčanu pomoć za svakodnevne životne troškove umirovljenika ostvarivao bi umirovljenik čiji mjesečni iznos mirovine ne prelazi iznos od 460 eura, te ako prihod kućanstva u kojem umirovljenik živi ne prelazi gradski cenzus. Cilj je u većoj mjeri zaštititi umirovljenike, kao posebno rizičnu skupinu građana, kazao je Palčevski.

Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života predlaže i uvođenje novog oblika pomoći, a riječ je o sufinanciranju rehabilitacijskih tretmana za djecu s teškoćama u razvoju.

– Pravo na novčanu pomoć za rehabilitacijske tretmane djece s teškoćama u razvoju moći će ostvariti korisnik – dijete kojemu je rješenjem nadležnog tijela za socijalnu skrb utvrđeno postojanje jedne ili više vrsta oštećenja. Visinu novčane pomoći za svaku godinu, utvrđivat će gradonačelnik, pojasnio je Palčevski.

On je najavio usklađivanje sa Zakonom o inkluzivnom dodatku.

– Inkluzivni dodatak novčana je naknada namijenjena osobi s invaliditetom radi njezina ravnopravnog sudjelovanja u društvu, a zamjenjuje četiri dosadašnje naknade – osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu s težim ili teškim invaliditetom i naknadu za nezaposlene osobe s invaliditetom.

Dakle, jedan od uvjeta za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi bit će – inkluzivni dodatak, zaključio je Palčevski.

Objava Novine u socijalnom programu: Grad Rijeka povećava cenzus prihoda za 20 posto pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

grad rijeka (70)rijeka (1116)Rijeka & Regija (1019)