“Romeo i Julija” izazvali vatikansku banku: Zbog vjenčanja im slijedi otkaz

novilist - prije 6 sati - link

Ovaj put ljubav je prevladala svaku prepreku, čak i prepreku najavljenog otkaza, koji će za mjesec dana biti neizbježan za mladence. Prošle subote, u jednoj župi u blizini Rima, dvoje mladih dužnosnika vatikanske banke odnosno Instituta za religijske poslove (IOR) koji su se upoznali u sjedištu banke poznatom kao Torrione di Niccolò V izrekli su sudbonosno “da” u društvu male skupine prijatelja i rodbine. Rimski “Romeo i Julija” imali su hrabrosti osporiti odluku moćnika i prije svega bizarnu regulaciju koju je nedavno objavio Institut za religijske poslove, javlja MSN. Među spomenutim odredbama koje su odmah stupile na snagu postoji jedna koja je uzrujala nekoliko kardinala, čak i neke koji su pri vrhu male papinske države, iako se nitko ne usuđuje tražiti njezino ukidanje.

 

Nema braka među kolagama, stoga barem jedno od njih dvoje mora napustiti radno mjesto. Institut IOR je potvrdio da dvoje oženjenih ljudi ne može raditi zajedno u vatikanskoj banci. “Cilj Instituta, kroz ovo pravilo, je isključivo osigurati jednake uvjete za sve zaposlenike”, objašnjava institut. “Budući da Institut okuplja nešto više od stotinu zaposlenika na jednoj lokaciji, bez podružnica, ovo je pravilo zapravo ključno kako bi se spriječili neizbježni profesionalni sukobi interesa između  supružnika i pojava mogućih sumnji u obiteljsko upravljanje poslom”, priopćio je IOR.

 

Udruga vatikanskih zaposlenika uzalud pokušala pregovarati

Udruga vatikanskih zaposlenika ADLV također je intervenirala u slučaju dvoje mladih zaposlenika IOR-a koji su se vjenčali, izražavajući svoju solidarnost s parom te je izvijestila da je pokušala pregovarati  s Institutom, ali bez rezultata, javlja Ansa.

 

U praksi se očekuje da će njihov ugovor o radu biti prekinut 30 dana od sklapanja braka, osim ako jedan od dva bračna druga ne odluči dobrovoljno dati otkaz, prenosi MSN talijanske medije. “Zabranjeno je zapošljavanje supružnika, krvnih srodnika do četvrtog koljena, pa čak i članova šire obitelji (šogori, punice itd.), na mjestu službenika i upravitelja Instituta IOR.” I ne samo to. “Kako bi se zajamčila ravnopravnost, sklapanje braka između zaposlenika Instituta i drugog zaposlenika Instituta ili drugih vatikanskih administracija također predstavlja razlog za odbijanje zahtjeva za zapošljavanjem. Smatra se da će sadašnji uzrok otkaza biti prevladan za jednog od dvoje supružnika ako drugi prekine radni odnos s Institutom i drugom vatikanskom administracijom u roku od 30 dana od sklapanja kanonskog braka”, prenosi MSN stav IOR-a.

 

Već su suspendirani

Slučaj dvoje mladih pretvorio se u skandal nakon što je par obznanio da se vjenčao, a analizirali su ga kardinali i pravnici, ali zasad bez ikakvog mogućeg rješenja. IOR naime u Vatikanu ima autonomnost,  te bi za dvoje mladih jedina postojeća mogućnost zadržavanja radnih mjesta bila izravna intervencija pape Franje, koji se međutim zasad nije oglasio.

Mladi par  već je iskusio strogost administracije IOR-a budući da je odmah suspendiran na nekoliko dana, uz objašnjenje da nije smio objaviti svoju priču, čime je stvorio neugodnosti vrlo moćnoj vatikanskoj banci. Ova je priča dodatno potakla nezadovoljstvo među zaposlenicima Instituta koji već dugo traže od Pape transparentnost, pravednost u primjeni pravila i veću socijalnu pravdu.

 

Objava “Romeo i Julija” izazvali vatikansku banku: Zbog vjenčanja im slijedi otkaz pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

otkazi (18)Svijet (1988)vatikan (18)vjenčanje (34)