Voda u zagrebačkom vrtiću zagađena fekalijama: Lovrić prozvao Tomaševića i Vodovod

narod - prije 8 sati - link

LovrićLovrić

U dječjem vrtiću Jarun, u područnom objektu u vodi su pronađene fekalije. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” rekli su da je vrtić je odmah postupio po savjetima sanitarne inspektorice te nema problema. Iz stranke Plavi grad istaknuli su da se radi o zdravstvenoj ugrozi, ne samo djece, nego i širih slojeva. Upozorili su da je do ovog došlo je se septičke i sabirne jame ne prazne redovito, ili čak nikako.

Iz NZJZ-a potvrdili su za N1 da su našli uzorak vode kontaminiran koliformnim bakterijama.

“NZJZ Dr. Andrija Štampar provodi redovito uzorkovanje kvalitete vode u gradskim vrtićima. U sklopu redovite kontrole u DV Jarun na jednoj slavini za pranje suđa u objektu vrtića u Puštekovoj ulici utvrđeno je da je uzorak vode kontaminiran koliformnim bakterijama. Na ostalim slavinama nije uočena bakterija.

>Lovrić prozvao gradsku vlast: Nepražnjenje septičkih jama ostavit će posljedice na zdravlje Zagrepčana

Vrtić je odmah postupio po savjetima sanitarne inspektorice. Kuhanje i pranje suđa premješteno je u drugi objekt vrtića, zatvoreni su ventili na slivnicima, a voda se koristi isključivo za ispiranje toaleta. Naručena je cisterna vode za piće koja je dostupna od 5 ujutro u dječjem vrtiću.

Zamijenjena je slavina na kojoj je uzorak bio kontaminiran, a preventivna dezinfekcija svih ostalih je u tijeku. Naručeno je novo uzorkovanje vode, kako na svim slavinama u vrtiću, tako i na hidrantu iz kojeg voda dolazi prema vrtiću. Državni inspektorat je potvrdio da je vrtić postupio sukladno propisima”, rekli su.

Lovrić: Fekalije najvjerojatnije odlaze u vodocrpilišta

Stranka Plavi grad zbog toga je održala izvanrednu konferenciju za medije. Ivica Lovrić kazao je kako su fekalije pronađene u dječjem vrtiću Jarun, u područnom objektu u ulici Tomislava Pušeka 14 (u toj ulici se osim brojnih stambenih zgrada nalazi i OŠ Ivana Meštrovića). Kazao je da gradska vlast o tome šuti.

Radi se doista o zdravstvenoj ugrozi ne samo djece nego i širih slojeva građana, a Vodovod i odvodnju pozivam da javno objavi rezultate i da objavi koji su sve objekti na Jarunu, a radi se o naselju Gajevo, povezani na te iste vodovodne instalacije”, kazao je Lovrić.

>Lovrić upozorio da je Zagreb zatrpan smećem; pogledajte prizore iz metropole

Podsjetio je da su oni prije nekoliko upravo na Jarunu upozorili da ViO neredovito ili uopće ne prazne septičke i sabirne jame.

“Kao posljedicu toga imamo da fekalije najvjerojatnije odlaze u vodocrpilišta i da to onda dolazi Zagrepčanima kao pitka voda”, dodao je.

Pozvao je gradonačelnika Tomislava Tomaševića i čelnike Holdinga i Vodovoda da izađu u javnost sa činjenicama.

“Do informacija smo došli tako što su iz vrtića pozvali roditelje i usmeno ih izvijestili o tome. Nisu ih niti pisano izvijestili što znači da se informacija prikriva. Problem je jučer slučajno otkriven jer vrtić ima obvezu jednom mjesečno slati uzorak vode na analizu, cisterna je danas u dvorištu vrtića a nitko drugi nije obaviješten, niti građani niti osnovna škola”, tvrdi Lovrić.

Objava Voda u zagrebačkom vrtiću zagađena fekalijama: Lovrić prozvao Tomaševića i Vodovod pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

fekalije (20)Hrvatska (4104)Ivica Lovrić (6)Izdvojen članak (807)Jarun (16)voda (49)vrtić (18)zagreb (317)