Veće plaće za građane Rijeke: Grad smanjuje poreze i povećava neto primanja

riportal - prije 7 sati - link

Na stranicama E-konzultacija Grada Rijeke otvoreno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o izmjeni Odluke o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području grada Rijeke

Ovo Savjetovanje ostaje otvoreno do 5. listopada 2024. godine. Tema kojom se bavi ovo Savjetovanje tiče se svih građana, a posebice obveznika plaćanja godišnjeg poreza na dohodak te se oni kao i sva šira javnost pozivaju na uključivanje u ovo Savjetovanje.

Cilj izmjena daljnje poreznog rasterećenje građana Rijeke

Krajem rujna 2023. godine donesen je Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o lokalnim porezima kojim je ukinut prirez porezu na dohodak, kao jedan od poreza kojeg su mogle uvesti jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine).

S obzirom da je prirez porezu na dohodak bio vrijednosno značajan prihod gradova i općina, kako bi im se omogućilo da nadoknade gubitak prihoda uslijed ukidanja prireza porezu na dohodak, istovremeno je donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak. Njime je  gradovima i općinama omogućeno da svojim odlukama propišu visinu niže i više porezne stope godišnjeg poreza na dohodak (dohodak od nesamostalnog rada, samostalne djelatnosti i drugi dohodak koji se ne smatra konačnim) u zakonskim granicama, ovisno o broju stanovnika, kako bi na taj način zadržale razinu prihoda koja im je potrebna za obavljanje zadaća iz svoje nadležnosti, sukladno propisima.

Zakonom o porezu na dohodak propisano je da visine poreznih stopa određuju predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave svojom odlukom, pri čemu grad s više od 30.000 stanovnika (u koju kategoriju pripada i Rijeka) nižu stopu može propisati u granicama od 15 % do 23 % te višu stopu u granicama od 25 % do 34,50 %.

Temeljem programa Gradonačelnika za mandatno razdoblje 2021. do 2025. godine, Grad Rijeka je u protekle tri godine, u cilju poreznog rasterećenja građana, smanjio stopu prireza porezu na dohodak s prvotnih 15 % na 13 %. S obzirom da je u 2024. godini prema ranijim odredbama zakona stopa prireza porezu na dohodak trebala biti 12 %, sukladno novom zakonu utvrđena je niža stopa poreza na dohodak u visini od 22,4 % te viša stopa poreza na dohodak u visini od 33,6 %.

U cilju daljnjeg poreznog rasterećenja građana Grad Rijeka planira se smanjiti važeće stope godišnjeg poreza na dohodak i to na način da se dosadašnja niža porezna stopa godišnjeg poreza na dohodak sa 22,4 % smanji na 22%, a dosadašnja viša porezna stopa godišnjeg poreza na dohodak sa 33,6 % smanji na 33 %, s važenjem od 1. siječnja 2025. godine.

Povećanje iznosa neto plaće na području Rijeke

Smanjenjem visine poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području grada Rijeke poreznim obveznicima smanjila bi se porezna obveza odnosno povećao iznos neto plaće.

U pogledu fiskalnog učinka na Proračun Grada Rijeke zbog smanjenja visine poreznih stopa procjenjuju se manji prihodi od poreza na dohodak u 2025. godini za cca 1,3 milijuna eura u odnosu na iznos prihoda od poreza na dohodak planiran Prvim izmjenama i dopunama Proračuna Grada Rijeke za 2024. godinu.

Slijedom iznesenog, u nastavku se daju procjene učinka smanjenja visine poreznih stopa na primjerima bruto plaća od 1.500 eura, 2.000 eura, 3.000 eura i 4.000 eura za zaposlenu osobu-samca koji koristi mjesečni osnovni osobni odbitak od 560 eura te za zaposlenu osobu s jednim djetetom koja koristi uvećani mjesečni osobni odbitak od 840 eura. 

Na primjeru bruto plaće od 1.500 eura, zaposlenoj osobi samcu koji koristi samo osnovni osobni odbitak povećala bi se neto plaća za 30,72 eura godišnje, dok bi se zaposlenoj osobi koja uz osobni odbitak koristi i dodatnu olakšicu za jedno dijete povećala neto plaća za 17,28 eura godišnje.

Na primjeru bruto plaće od 2.000 eura, zaposlenoj osobi samcu koji koristi samo  osnovni osobni odbitak povećala bi se neto plaća za 49,92 eura godišnje, dok bi se zaposlenoj osobi koja uz osobni odbitak koristi i dodatnu olakšicu za jedno dijete povećala neto plaća za 36,48 eura godišnje.

Na primjeru bruto plaće od 3.000 eura, zaposlenoj osobi samcu koji koristi samo  osnovni osobni odbitak povećala bi se neto plaća za 88,32 eura godišnje, dok bi se zaposlenoj osobi koja uz osobni odbitak koristi i dodatnu olakšicu za jedno dijete povećala neto plaća za 74,88 eura godišnje.

Na primjeru bruto plaće od 4.000 eura, zaposlenoj osobi samcu koji koristi samo  osnovni osobni odbitak povećala bi se neto plaća za 126,72 eura godišnje, dok bi se zaposlenoj osobi koja uz osobni odbitak koristi i dodatnu olakšicu za jedno dijete povećala neto plaća za 113,28 eura godišnje.

Nadalje, uzevši u obzir da je na početku mandata Gradonačelnika stopa prireza porezu na dohodak iznosila 15 % odnosno da je kumulativna niža porezna stopa iznosila 23 % (20 % poreza uvećano za prirez od 15 %), a da bi u 2025. godini ista iznosila 2 2% (20 % poreza uvećano za prirez od 10 %), navedeno bi za zaposlenu osobu samca predstavljalo povećanje neto plaće u rasponu od 76,80 eura godišnje (za bruto plaću od 1.500 eura) do 316,80 eura godišnje (za bruto plaću od 4.000 eura), dok bi za zaposlenu osobu s jednim djetetom povećanje neto plaće bilo u rasponu od 43,20 eura (za bruto plaću od 1.500 eura) do 283,20 eura (za bruto plaću od 4.000 eura).

Kako se uključiti u savjetovanje?

Zainteresirana javnost se u postupak Savjetovanja može uključiti ispunjavajući online obrazac za sudjelovanje u savjetovanju dostupan na samom savjetovanju, a može se uključiti i upisujući svoje primjedbe i prijedloge u polje za komentiranje u dnu stranice savjetovanja.

Proučite navedeni nacrt prijedloga Odluke o izmjeni Odluke o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području grada Rijeke i javite Vaše sugestije, primjedbe i prijedloge kako bi Plan bio što kvalitetnije u konačnici formiran.

The post Veće plaće za građane Rijeke: Grad smanjuje poreze i povećava neto primanja appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Ostalo (139)rijeka (1116)