Prema pisanju više medija, između ostalih Der Spiegela i Standarda, koji se pozivaju na istražne organe, osoba koja je u četvrtak prijepodne dugocijevnim oružjem napala policijsku stražu u blizini konzulata Izraela u Muenchenu je 18-godišnji Emrah I., austrijski državljanin porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

On je vlastima u Austriji već neko vrijeme poznat kao islamist. Na njegovom mobitelu je pronađen i propagandni materijal Islamske države.

On je u Muenchen stigao vlastitim automobilom iz Salzburga gdje živi. Nakon dolaska u blizinu izraelskog konzulata izišao je iz svog automobila te otvorio vatru iz puške na policiju koja se nalazila ispred zgrade Dokumentacijskog centra za razdoblje nacionalsocijalizma, koji se nalazi uz zgradu konzulata u središtu bavarske metropole.

U razmjeni vatre koja je uslijedila napadač je pogođen s nekoliko hitaca te je preminuo na licu mjesta.

Izraelski konzulat je u četvrtak bio zatvoren zbog obilježavanja godišnjice terorističkog napada na izraelske sportaše na Olimpijadi u Muenchenu 1972.

Nakon napada policija je blokirala središte Muenchena u potrazi za eventualnim daljnjim napadačima, ali je nakon nekoliko sati obavijestila kako ne prijeti daljnja opasnost.