Gospićki HGSS u misiji “spašavanja” prirode

novilist - prije 2 dana - link

U sklopu ekološkog programa Inin Zeleni Pojas 2024., i ove godine projektom “Čisto podmorje Paga“ sudjelovala je i ekipa HGSS stanica Gospić. Program Zeleni pojas, čiji je primarni ovogodišnji cilj proširenje zelenih površina, namijenjen je svim organizacijama civilnog društva, javnim i obrazovnim ustanovama, parkovima prirode i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Hrvatskoj. U proteklih deset godina na ovaj način realizirano je 149 projekata, sve kako bi se zajedničkim snagama pridonijelo očuvanju okoliša u lokalnim zajednicama.

HGSS stanica Gospić svoj doprinos zaštiti prirode i okoliša ostvarila je kroz akciju čišćenja podmorja dvaju uvala na otoku Pagu: Slanice i Triluka. Čišćenju su, uz upotrebu odgovarajuće opreme (čamaca), pristupili ronioci iz stanice te spašavatelji specijalizirani za vode i poplave. Ukupno je izvađeno oko 6 m3 raznog otpada, mnoštvo grana koje je nanijelo more, ali i krupnog i sitog otpada , „djelo“ ljudskih ruku.

Posebnu zahvalu HGSS stanica Gospić izrazila je načelniku općine Karlobag, Borisu Smojveru i gradonačelniku Novalje te saborskom zastupniku, Ivanu Dabi na tehničkoj potpori i pruženoj podršci kako bi se zacrtani projekt što bolje proveo u djelo.

Pročelnik HGSS stanice Gospić Dario Cindrić izuzetno je zadovoljan još jednom uspješno provedenom ekološkom akcijom.

„Osim što naša stanica ima za cilj spašavati i štititi ljudske živote, ne libi se odazvati na akcije koje će doprinijeti poboljšanju okoliša. Štoviše, HGSS stanica Gospić u svom temeljnom statutu ima zaštitu prirode, rekao je Cindrić.

Na ovaj način gospićka stanica HGSS-a već godinama nastoji i bez sumnje uspijeva aktivno sudjelovati u očuvanju okoliša u lokalnoj zajednici te rado odvaja vrijeme, kao i vlastite sposobnosti i resurse kako bi se ostvario krajnji cilj njihova projekta. To je poboljšanje kvalitete vode i smanjenje zagađenja, što je vrlo uspješno ostvareno i prethodnim projektom “HGSS za čiste rijeke“ kad su članovi ovoga tima od sitnog i krupnog otpada očistili rijeke Bogdanicu i Novčicu nadomak urbanih dijelova Gospića i uže okolice.

 

Objava Gospićki HGSS u misiji “spašavanja” prirode pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

hgss (38)Lika & Senj (174)