EuroArt93 se nakon 20 godina oprostio s imenom i postao – Mater! 

netokracija - prije 7 dana - link

Godinu iza nas obilježili su novi vizualni identiteti mnogih domaćih digitalnih tvrtki, a čini se kako val osvježenja ne jenjava. Rebrending digitalne agencije nije samo estetska promjena, već i strateški korak prema redefiniranju identiteta, usklađivanju s najnovijim tržišnim zahtjevima i jačanju pozicije na konkurentnom tržištu. 

Iznimno zahtjevan proces, ali i pun zadovoljstva

Kao što je u uvodu naznačeno, sada već bivša agencija EuroArt93 pod tim je imenom poslovala preko 20 godina, a iako je želja za promjenom tinjala jako dugo, prioriteti su uvijek bili negdje drugdje, objašnjava nam u razgovoru Jurica Vuković, glavni i kreativni direktor.

Ime smo naslijedili i jednostavno je još od samih početaka tinjala ideja da se napravi rebrending. Kako to često bude, prioriteti su uvijek bili negdje drugdje, važniji od rada na našoj komunikaciji i brendingu.

Cijeli proces trajao je dvije godine, a uključivao je vremenski zahtjevne promjene – od izrade websitea, novih procesnih unapređenja, pisanja priručnika za zaposlenike pa do definiranja ostalih procedura. 

Kroz ovih 20+ godina mislili smo da znamo toliko toga, ali kada smo krenuli raditi reviziju samih sebe, shvatili smo da imamo brdo neotkrivenih, skrivenih i slabo dokumentiranih dijelova, pa je i to jedan od razloga zašto je sve ovo toliko trajalo.

Zašto Mater?

Ime EuroArt93 nije funkcioniralo više ni na regionalnom, a ni na američkom tržištu.

Nomen est omen, kaže dobro poznata latinska poslovica, a to nam potvrđuju i naši sugovornici. 

Mater je brižna. Mater je uvijek tu. Mater podržava. Mater prašta. Mater uvijek nađe prave riječi.

Dok smo razmišljali i razbacivali ideje za naše novo ime, pitali smo naše vjerne i dugogodišnje klijente kako bi nas opisali i kako nas doživljavaju. Evo što su rekli: Uvijek si tu za nas. Predlažete, educirate i smišljate kreativne ideje. Svakom svom projektu dajete osobnost.

Taj nam je uvid pomogao shvatiti da je Mater ovdje da ostane. Uvijek postoje razlozi za i protiv, ali ovo je i po našoj prirodi i načinu na koji radimo ime koje nas najbolje opisuje kao agenciju.

Jedan od glavnih razloga za promjenu imena zapravo je bilo i tržište Sjeverne Amerike koje je bilo prilično skeptično na spomen imena EuroArt93, dok je na Balkanu zvučalo poput imena caffe barova devedesetih. 🙂 

Promjenom imena vjerujemo da smo napravili diferencijaciju i jasnije se profilirali u svijetu digitalnih agencija.

Novi website je spoj kreativnosti i interaktivnosti 

Vlastita web stranica digitalne agencije često dolazi zadnja na red, a ni Mater nije iznimka tom pravilu.

U agencijama nerijetko vlastite web stranice dolaze na red posljednje, a da je tako i u ovom slučaju, potvrdio nam je Jurica.

Mi se već 20 godina “krpamo” raznim polovičnim rješenjima, landing stranicama ili splash ekranima, pod izlikom “Idemo nešto složiti, pa ćemo kasnije napraviti sve ostalo. Tome je napokon došao kraj i sada možemo reći da imamo web sajt koji smo sanjali.

S tehničke strane, web se temelji na nekoliko tehnologija: PHP, JavaScript, Vue.js, Three.js & WebGL, Socket.io, GSAP, Sprite animation, a glavni fokus upoznavanje posjetitelja s agencijom i prikaz dosadašnjih radova. 

Posebno smo ponosni na sekciju “Stories”, koja je kolaž zbivanja iz agencije, ali opet s jednom zabavnom značajkom. Naime, korisnici u pozadini mogu imenovati svoj pokazivač miša i upustiti se u chat s ostalim korisnicima, što daje neki dodatni moment kreativnosti i interaktivnosti.

Imamo svoju osobnost, razgovaramo, brinemo – i uvijek smo tu za klijenta

EuroArt93, sada Mater, ističe kako godinama, desetljećima, radi custom-made digitalna iskustva koja zahtijevaju posebnost i kreativnost.

Inovacije su neophodne za jednu digitalnu agenciju, jednako kao i visok stupanj prilagodljivosti uslijed rada s klijentima iz različitih industrija. 

Poput našeg slogana “born digital”, mi jednostavno živimo digital. Forsiranje klasičnih agencija da se transformiraju u digital nerijetko ne daje prave rezultate, tako da svaka agencija treba prepoznati za sebe što im je temelj, što je jezgra njihovog poslovanja i što rade najbolje. Mi već godinama, desetljećima, radimo custom-made digitalna iskustva koja uvijek zahtijevaju posebnost i kreativnost.

Iako je ime agencije promijenjeno, vizija je ostala ista, napominje naš sugovornik.

Mater će i dalje ostati tvornica vrhunskih digitalnih rješenja, ali s još većom pozornosti prema korisnicima i digitalnim proizvodima.

Ono što se na prvi pogled ne vidi je tzv. Mater.Flow. Kako su nam sugovornici objasnili, riječ je o detaljno definiranom procesu izrade digitalnih proizvoda, s kreiranim milestoneovima i definiranim blockerima

Svaki proces i proizvod koji izađe iz agencije analiziramo u svojevrsnim after action reviewima, kako bismo učili iz eventualnih propusta i još bolje optimizirali procese.

Osim toga, otvorili su i komunikaciju s klijentima i preko Discorda i Slacka, jer Web 3.0 ekipa najčešće preferira takve kanale ispred sada već zastarjelog e-maila. 

Kako (iz)mjeriti uspjeh rebrendinga?

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Kako bi rebrending bio uspješan, ključno je da agencija bude autentična i dosljedna u svojoj novoj percepciji. Svaka promjena treba odražavati istinske vrijednosti i misiju tvrtke, a ne samo površinske novitete. 

Ako ste već u procesu rebrendinga ili samo razmišljate o njemu, morat ćemo vas razočarati – “one size doesn’t fit all”. Morat ćete pronaći svoju vlastitu formulu uspjeha, a Mater je u tome definitivno uspjela!  

pročitaj cijeli članak

Sponzorirano (8)Tvrtke i poslovanje (32)