Ponikve eko otok Krk od listopada zaključavaju spremnike za odvojeno prikupljanje otpada

novilist - prije 5 sati - link

Iz krčke komunalne kompanije Ponikve eko otok Krk svim korisnicima usluga zbrinjavanja otpada na otoku Krku odaslana je obavijest da će od listopada ove godine spremnici za odvojeno prikupljanje otpada biti zaključani.

To znači i da će se svi oni poluukopani ili pak ukopani spremnici koji su proteklih godina građeni i postavljani diljem otoka Krka, a koji su se do sad mogli slobodno i “beskonačno” koristiti od tad moći otvarati isključivo uz pomoć digitalne kartice.

Stoga su komunalci svima onima koji zbog bilo kojeg razloga do sad još nisu u sjedištu te otočne tvrtke podigli pripadajuće im primjerke digitalne kartice sad uputili poziv da to učine što prije, a kako bi se izbjegli problemi u njihovoj mogućnosti korištenja te komunalne usluge te ujedno i izbjegle neželjene i ružne slike otpada odloženog izvan spremnika.

Podsjetimo, svim korisnicima usluga otočnog komunalnog društva Ponikve eko otok Krk još su početkom godine s računima za zbrinjavanje otpada na kućnu adresu stigle obavijesti o otpočelom postupku priprema za uvođenje sustava mjerenja odnosno evidentiranja otpada odloženog u setove javnih, poluukopanih spremnika.

Kako nam je tad predstavio Ivan Jurešić zadužen za vođenje tog segmenta Ponikvina poslovanja, na spremnicima je postavljena oprema koja će odskora služiti za evidentiranje odloženog otpada, a što je ujedno i zakonska obveza za sve pružatelje te vrste komunalnih usluga.

Osim evidentiranja, sustav koji uvodimo služiti će i za naplatu korištenja spremnika za miješani komunalni otpad odnosno odlaganje nerazvrstanoga otpada. Naplaćivati će se, naravno, samo odlaganje nerazvrstanog otpada dok će se zbrinjavanje svih ostalih, reciklabilnih vrsta odvojenoga otpada samo evidentirati, doznali smo od predstavnika tog komunalnog društva.

Sve jedinice lokalne samouprave s otoka Krka svojevremeno su se prijavile na natječaj Fonda za za zaštitu prirode i energetsku učinkovitost, posredstvom kojeg su ostvarile pravo na sufinanciranje nabave opreme nužne za evidentiranje otpada odloženoga u javne spremnike.

Ta je oprema stigla još prošle godine, a Ponikvama je u međuvremenu bila povjerena zadaća njene ugradnje, i to u svim otočnim lokalnim jedinicama. Sustav će funkcionirati uz unificiranu opremu odnosno karticu na po jedan besplatni primjerak svake ima pravo svako otočno kućanstvo, neovisno o tome je li ono i do sad bilo korisnikom sustava od vrata do vrata ili se pak, zbog nastanjenosti u starim jezgrama krčkih mjesta (do kojih se ne mogu probiti Ponikvini kamioni), ono i do sad služilo javnim, poluukopanim spremnicima.

Korisnici Ponikvinih usluga očitavanjem svojih kartica tako će od listopada moći otključati vratašca na bilo kojem spremniku za svaku vrst otpada, tako i onog nerazvrstanog otvaranje kojeg će koštati koliko i zbrinjavanje jedne kante, zapremnine 30 litara.

Cijeli ovaj postupak uvođenja digitalne evidencije za krajnje korisnike u konačnici ne bi trebao donijeti nikakvu promjenu, posebice ne u smislu poskupljenja komunalnih usluga, uz uvjet da naravno ne proizvode značajnije količine nerazvrstanoga otpada.

Od krčkih smo komunalaca doznali i da je oprema nužna za provedbu sustava digitalnog evidentiranja otpada koji se odlaže u javnim spremnicima stajala oko 120 tisuća eura, s time da je 60 posto tog iznosa namaknuto od Fonda za zaštitu okoliša, u vidu bespovratnih potpora.

Objava Ponikve eko otok Krk od listopada zaključavaju spremnike za odvojeno prikupljanje otpada pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

krk (123)Otoci (246)Rijeka & Regija (1023)