U Galeriji Laurus otvorena izložba “Vrijeme koje dolazi” Ane Požar Piplica

novilist - prije 4 sata - link

U Galeriji Laurus u Lovranu je otvorena izložba “Vrijeme koje dolazi” autorice Ane Požar Piplica. Ovom izložbom autorica predstavlja svoj rad u vosku koji je započela još 1999. U postavu su nekoliko starijih radova po kojima je autorica prepoznatljiva na hrvatskoj likovnoj sceni, a to su blokovi otopljenog voska u kojima autorica ispisuje određene poruke osobnog sadržaja.

Osim starijih, na lovranskoj izložbi predstavlja i najnoviju seriju radova kod kojih koristi staru odjeću i plahte u kojima je proteklo vrijeme ostavilo svoj otisak, a naknadno utopljeni u vosak oni postaju artefakti kojima je na neki način promijenjena sudbina zaboravljenih predmeta, oni su ušli u vrijeme koje dolazi.

Ana Požar Piplica rođena je 1968. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine. Bavi se različitim vidovima umjetnosti: slikarstvom, instalacijama, fotografijom i videom. Sudjeluje na nizu grupnih i samostalnih izložbi od 1993. godine, a 2002. godine osniva Umjetničku radionicu “Šarena jezera”.

Radionica u svom radu poseže za metodama suradnje sa drugim umjetnicima i autorima.

Na primjer, u videoradu Ima li razloga za slavlje? koji je ostvaren u suradnji s Art radionicom Lazareti u okviru programa Istočno od Kraja poziva Borisa Cvjetanovića kao umjetnika i Maria Kopića kao filozofa za suradnike na filmu.

Umjetnica tako kroz visoko estetizirani pristup sagledava metamorfoze prostora onda kad se čovjek udalji. Kao restaurator zidnih oslika, radom na kulturnom nasljeđu uviđa njegovu slojevitost i potencijal, ali i fragilnost koju samo umjetnički akt najbolje prezentira.

Živi i radi u Dubrovniku i Konavlima, a izložba koja se može pogledati do 21. rujna je dio programa Art- Laurus 2024. Umjetničke organizacije P.A.L., te je financirana sredstvima Općine Lovran, Ministarstva kulture I medija RH i PGŽ-a.

Objava U Galeriji Laurus otvorena izložba “Vrijeme koje dolazi” Ane Požar Piplica pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

lovran (29)Opatija (278)Rijeka & Regija (1022)