Zadnji dan 9. izdanja Rab Jazz Festivala zaključen trima vrhunskim nastupima

novilist - prije 5 sati - link

Ovog ponedjeljka (2. rujna) održan je posljednji, četvrti dan Rab Jazz Festivala. Tijekom četiri dana, na tri atraktivne lokacije – na Pjaceti, u prostoru crkve sv. Ivana Evanđelista i u Ljetnom kinu Rab, domaći i turisti imali su prilike uživati u vrhunskim glazbenim izvedbama.

Bilo je tako i prijepodnevnih i večernjih nastupa. Prijepodnevni nastupi na Pjaceti bili su besplatni za publiku. Tijekom četiri dana, na Pjaceti su tako nastupili: Bigeste Sekstet, Davor Doležal Trio i Elvis Stanić French Touch – Accordion Project.

Osim spomenuta tri sastava, na repertoaru su se, tijekom četiri dana, našli još Emanuele Grafitti Trio, Tony Lakatos Quintet, Marko Črnčec Trio, Momento Cigano i Rock Masters Planet Clapton – Planet Hendrix.

Podsjetimo, 9. izdanje Rab Jazz Festivala započelo je koncertom Emanuelea Graffitija i njegova trija u petak (30. kolovoza), odnosno kulturnom razmjenom Trieste Loves Jazz festivala iz Italije s Rab Jazz Festivalom.

A posljednji dan Festivala započeo je, u prijepodnevnim satima, nastupom sastava Elvis Stanić French Touch – Accordion Project na Pjaceti, a publika je, uz predivan pogled s Pjacete, imala prilike uživati u izvedbama ovog sastava, a zapravo i jednoga novog „projekta“ koji je krenuo nedavno i koji svojim melodijama publiku vodi na „put oko svijeta“.

Elvis Stanić je inače multiinstrumentalist, svirao je gitaru, no harmonika je cijelo vrijeme njegov osnovni instrument, i kako je natuknuo uoči nastupa – u sklopu ovog projekta vraća se njoj, harmonici, i želi publici odsvirati ono najljepše što taj instrument može dati.

Spomenuo je kako se instrument harmonike vrlo često zna i zloporabiti, i da se protiv toga striktno uvijek bori.

U kasnoljetnom večernjem ugođaju prepunog Ljetnog kina Rab, u jednom interaktivnom nastupu publiku je prvo zabavio sastav Momento Cigano, popraćen nizom gromoglasnih aplauza.

Umirujuće melodije jazz izvedbe sastava Momento, koji nekim svojim taktovima na trenutke kao da ispituje i granice glazbe a na sveopće oduševljenje publike, mnogima su u publici probudile i nostalgiju. Oduševljena publika tražila je (i dobila) bis.

A nakon njih, večer je, jednim potpuno suprotnim, energičnim i uživljenim nastupom zaključio Rock Masters Planet Clapton – Planet Hendrix, izvodeći melodije po mnogima jednog od najvećeg gitarista svih vremena, ali i jedne od najutjecajnijih glazbenih ličnosti 20. stoljeća – Jimija Hendrixa.

Podsjetimo, Rab Jazz Festival održao se u organizaciji Pučkoga otvorenoga učilišta Rab, a pod pokroviteljstvom Grada Raba.

Objava Zadnji dan 9. izdanja Rab Jazz Festivala zaključen trima vrhunskim nastupima pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Glazba (444)Mozaik (669)Otoci (246)rab (39)Rijeka & Regija (1029)