Svega nekoliko sati nakon što je Luka Baković osvojio broncu u bacanju kugle, Hrvatska je stigla do još jednog odličja i to najmanje bronce.

Mužinić Vincetić je u četvrtfinalu pobijedila Tajlanđanku Dararat Asayut sa 3-1 (7-11, 11-8, 11-3, 11-8) izborivši polufinale protiv Kineskinje Juan Xue koja je sa 3-1 bila bolja od Korejanke Mi Gyu Lee. U četvrtfinalu iste kategorije je nastupila i Helena Dretar Karić izgubivši od Talijanke Charlotte Ragazzini 0-3 (5-11, 4-11, 6-11).

“Onaj tko misli da je ovo lako neka slobodno dođe igrati. Znaš da si bolji, ali to moraš pokazati. Pokazala sam 40 posto onoga što mogu jer sam se stisnula. Nadam se da je ova barijera srušena, napokon imam pojedinačnu medalju na paraolimpijskim igrama i nadam se da je bilo dosta stresova,” kazala je Mužinić Vincetić.

Najveći je to uspjeh u pojedinačnoj karijeri za 31-godišnju Anđelu koja je do sada osvojila medalje na svim natjecanjima osim paraolimpijskih igara.

U Pariz je stigla kao aktualna europska prvakinja, dok je na svjetskim prvenstvima osvojila srebro u Granadi 2022., te bronca u Laškom 2018. Podsjetimo, Anđela je zajedno s Helenom Dretar Karić osvojila dvije paraolimpijske medalje u ekipnoj konkurenciji – srebro u Rio de Janeiru, te broncu u Tokiju.

“Iz Rija i Tokija smo se vratili s ekipnim medaljama, ovo je moja prva pojedinačna medalja. Došlo je i moje vrijeme, nakon godina i godina rada i treniranja,” dodala je.

Atmosfera u dvorani je bila sjajna, South Paris Arena je bila praktički ispunjena do zadnjeg mjesta. Anđela je također, imala podršku. S tribina su je pratili roditelji Željko i mama Marija, suprug, bivši paraolimpijac Kristijan Vincetić, obitelj, prijatelji…

“Naravno da sam čula svoje navijače, to je bio još jedan uteg, breme na leđima kada znate da su ljudi došli iz Hrvatske radi vas, platili put i smještaj, da vjeruju u tebe,” kazala je.

Njezina trenerica Mirela Šikoronja Ivančin je kazala kako je Anđela ušla u meč u grču, ali je na koncu presudila njezina kvaliteta.

“Još sam po dojmom, u ovako prekrasnoj atmosferi u kojom mi objektivno nismo navikli, sve te to diže, ali i malo stišće. Anđela je u grču ušla u meč, vjerojatno sama pomisao da igra za medalju je stvorilo pritisak. Njena kvaliteta je presudila i uspjela izboriti polufinale. Nadam se da će sada, nakon što je probila led, guštati s Kineskinjom. Prava Anđela definitivno ima šanse,” kazala je.

Anđela je do svoje trinaeste godine trenirala odbojku. Međutim, nakon prometne nesreće 2006. završila je u kolicima. Sličnu sudbinu proživjela je i Helena Dretar Karić koja je bila talentirana rukometašica Koke iz Varaždina, međutim sa 17 godina nastradala je kao pješak u prometnoj nesreće, te je od tada u kolicima.

Nažalost, Dretar Karić nije uspjela “preskočiti” Talijanku Ragazzini. Međutim, plasman u četvrtfinale je njezin najbolji rezultat na POI u pojedinačnoj konkurenciji.

“Moram biti zadovoljna, ovo su moje četvrte Igre, a prvi put sam stigla do četvrtfinala. U osmini finala sam prvi put u karijeri pobijedila Slovakinju Kanovu, nažalost protiv Talijanke nije išlo. Njezina igra mi nikako ne odgovara, igrale smo tri, četiri puta, ali mi njezina igra ne odgovara. Treba joj čestitati, bila je bolja,” kazala je 44-godišnja Dretar Karić koja se od POI oprašta od Pariza s dva četvrtfinala.

“Žao mi je parova jer smatram da Anđela i ja imamo kvalitetu za medalju. Ždrijeb nas nije pomazio, Kineskinje od kojih smo izgubile u četvrtfinalu na koncu su osvojile zlato. I protiv njih smo odigrale vrhunski,” rekla je dodavši kako je atmosfera na Igrama bila sjajna.