Udruga Srce Rijeka obilježila 65. obljetnicu: Ravnopravni dionici zajednice u kojoj žive

novilist - prije 4 sata - link

Udruga Srce Rijeka danas je obilježila 65. godinu osnutka i djelovanja, i u toj je prigodi predstavila knjigu »Mi! Pogled u svijet osoba s intelektualnim teškoćama«, koju je uredio psiholog i psihoterapeut Mauro Lacovich, dugogodišnji stručni suradnik volonter ove Udruge.

Svečani skup održan je u riječkoj Gradskoj vijećnici i na njemu su se uz članove Udruge okupili predstavnici institucija i ustanova koje suradnički podupiru njezin rad, kao i drugi suradnici udruge.

Vidljivi rezultati

– U Rijeci je 1959. godine osnovano Društvo za pomoć mentalno retardiranim osobama. Danas djeluje pod nazivom Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka, kao nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija za pomoć i unapređenje kvalitete života osoba koje imaju intelektualne teškoće i članova njihovih obitelji.

Izravni korisnici Udruge su 40 odraslih osoba s invaliditetom, koje žive u svojim obiteljima, od kojih je 20 uključeno u poludnevni boravak u prostorima Udruge, a neizravni korisnici su članovi obitelji korisnika, rekao je Vedran Milojica, promotor Udruge.

Naglašava da je Udruga svojim programima polučila vidljive i mjerljive rezultate unaprjeđujući kvalitetu života osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji te da važnu ulogu u radu udruge imaju vanjski suradnici i volonteri.

– Vizija Udruge je uspostavljanje senzibiliziranog društva za mogućnosti i potrebe osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji, u kojem će one ostvarivati svoja zakonom zajamčena prava te biti ravnopravni i prepoznatljivi dionici zajednice u kojoj žive, poručio je Milojica.

Mnogi su Udruzi Srce čestitali obljetnicu i uspješno djelovanje, na velikom srcu, te potvrdili nastavak potpore njezinom radu, među njima riječki gradonačelnik Marko Filipović i zamjenica župana Marina Medarić.

Mnogi koji su djelovali u Udruzi, ili su s njom surađivali kao vanjski suradnici na određenim programima, taj su rad opisali kao obogaćujući te poručili da su ostali i ostaju povezani s Udrugom.

Pogled u svijet

Pohvale i zahvale upućene su i predsjednici Udruge Nives Pavlović, koja je oslonac udruge, također tajnici Emi Vukonić, ključnoj osobi organizacije kreativnih radionica Udruge koja kao i predsjednica brine o pripremi projekata i izvještaja.

Istaknut je i Bojan Grbavac, koji je donedavno bio promotor Udruge, te je pisao projekte, organizirao tjelesne aktivnosti članova, a mnoge je i podučio informatici. On je, govoreći o knjizi »Mi!«, rekao da je ona rezultat dugogodišnjeg rada korisnika Udruge, da je intencija i ideja urednika Lacovicha bila predstaviti njihove radove i tako ih bolje upoznati.

Sam urednik Lacovich rekao je da knjiga, kako govori njezin podnaslov, donosi pogled u svijet osoba s intelektualnim teškoćama, putem pisanih i likovnih radova članova Udruge, i to u izvornom obliku, bez ispravaka i lektoriranja.

– Knjiga poručuje da imaju puno više sposobnosti nego što mi smatramo. Negativne predodžbe i stereotipi onemogućuju napredak i promjene, a u podlozi su mnogih problema s kojima se te osobe susreću.

Ova knjiga daje nam uvid u njihov život i spoznaju koliko smo zapravo mi, vođeni očekivanjima i unaprijed zacrtanim idejama, odgovorni za njihove živote i mogućnosti koje često nemaju, objasnio je Lacovich.

Ozren Catela iz Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama čestitao je Udruzi i na izdavanju knjige »Mi!«. Izrekao je knjizi najveću pohvalu poručivši da bi ona trebala biti obvezna literatura na fakultetima svima koji se pripremaju raditi s osobama s intelektualnim teškoćama, da je ta knjiga – praksa, stvaran život.

Mogu više i dalje

– Često je problem kada se osobe s intelektualnim teškoćama ukalupe u neku »kućicu«, u smislu što mogu i ne mogu, pa se tako prema njima odnosimo. Ako im ne omogućimo da isprobaju nešto novo, izvan tih kategorija, oni to nikada neće imati priliku pokazati ni naučiti.

Knjiga pokazuje da oni mogu više i dalje, i zato mislimo nastaviti s novim projektima. Osobe s intelektualnim teškoćama svuda su oko nas, a mi o njima nerijetko gajimo predrasude, kaže Mauro Lacovich, urednik knjige i dugogodišnji stručni suradnik volonter.

Objava Udruga Srce Rijeka obilježila 65. obljetnicu: Ravnopravni dionici zajednice u kojoj žive pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1117)Rijeka & Regija (1029)