Grad Delnice podijelio 16.000 eura potpora za poticanje razvoja turizma

novilist - prije 4 dana - link

Svečanim potpisivanjem Ugovora o dodjeli potpora male vrijednosti po programu poticanja i razvoja turizma na području Grada Delnica u 2024. godini, danas je u Delnicama iz gradskog proračuna na račune udruga, poduzeća i tvrtki “preseljeno” 16.000 eura.

Potpisano je ukupno 17 ugovora, 12 za poboljšanje kapaciteta smještajne ponude te pet za tzv. top manifestacije koje se realiziraju na području Grada Delnica. Od 160 do 1000 eura dobilo je 17 kandidata koji su zadovojili potrebne uvjete – Vlatko Hrženjak, Josip Colnar, Marko Petranović, Ivor Ružić, Sanda Vukman, Ivan Raušel, UO “Predah”, Marinka Ružić, Matej Maravić, Apartman “Tinče”, Kuća za odmor “Lešnica”, Mladen Mihelčić, Erika Malnar Prstojević i Snježana Jojić.

Njih 17 podijelilo je 6.000 eura, a svotu od 10.000 era podijelilo je pet udruga – Motovun film festival za organizacju Cinehill Festa 2.080 eura, Orijentacijski klub “RIS” 1.540 eura, Udruga za sport, rekreaciju i turizam “Kupa” 2.780 eura, Sanjkaški klub “Prepnek” 1.060 eura te Klub potezanja užeta “Delnički konopaši” 790 eura.

Financijska “injekcija”

Komentirajući ovu proračunsku pomoć pojedincima i udrugama koji se bave turizmom, odnosno djeatnostima koje korist donose i turizmu, gradonačelnica Katarina Mihelčić podsjetila je kako je prvi put ova proračunska financijska “injekcija” zaživjela 2019. godine, a 2020. godie dogodila se, zbog korone, stanka.

– No, od 2021. godine u kontinuitetu dodjeljujemo sredstva pojačavajući iz godine u godinu količinu. Drago nam je što se ljudi sve više javljaju i što žele podizati kvalitetu svoje ponude jer to smatramo vrlo bitnim u razvoju kvalitetne turističke infrastrukture.

Također nam je cilj pomoći pri razvoju manifestacija jer smo nedavno vidjeli na Rika Festu da je interes za tim specijaliziranim manifestacijama velik, a tome smo svjedočili i kod Cinehill festa te kod Adventa.

Naša je namjera ulagati i pomagati i dalje. Znamo da bi ta sredstva trebala biti i viša pa ćemo i naredne godine nastojati podići količinu ovih izdvajanja, rekla je gradonačelnica Mihelčić.

Korisnici sredstva redom su bili zadovoljni. Igor Mirković, direktor Cinehill Festa, istaknuo je zahvalnost Gradu Delnice.

– Ova potpora pokazuje kako smo dobrodošli, a tu dobrodošlicu osjećamo na svakom koraku i to kroz kontakte s pojedincima, udrugama i institucijama i to nam, jer smo novi na ovom području, jako puno znači. Već imamo okvire za naredni Cinehill fest koji će trajati od 22. do 27. srpnja i vjerujem da ćemo, kao i ove godine, privući veliki broj ljudi.

Posjetitelji, kako domaći tako i strani, oduševljeni su ljepotom ovog područja i kvaliteto ponuđenog programa pa nam se čini da imamo odličan temelj da radimo još ambiciozniji festival, što ćemo naredne godine i nastojati ostvariti.

Dobrodošla pomoć

Slično razmišlja i Davorin Klobučar, predsjednik Udruge Kupa koja je dobila potporu od 2.780 eura.

– Zahvalni smo na potpori jer ona znači da je naš rad prepoznat. Dodijeljenu nam svotu koristit ćemo za organizaciju tri naše poznate i tradicionalne manifestacije – Plivački mitng “Kupom uzvodno”, “Kupski noćni polumaraton” te “Kros dolinom Kupe”.

Sve su to međunarone sportsko-turističke manifestacije koje okupljaju veliki broj sudionika i turista i predstavljaju naš doprinos razvoju turizma na području Grada Delnica, rekao je Klobučar.

Svote namijenjene pojedincima, odnosno poboljšanju smještajnih kapaciteta znatno su manje, ali su oni koji su ih dobili zadovoljni. Sanda Vukman prvi je put dobila potporu, a 500 eura će uložiti u poboljšanje ponude u apartmanu, konkretnije u postavljanje pločica na terasu.

– Hvala Gradu Delnice. Svaka pomoć je dobrodošla. Apartman smo otvorili pred godinu i pol dana. Novi smo, učimo se i zahvalni smo na svakoj pomoći, rekla je Sanda Vukman.

Slično razmišlja i Ivan Raušel čija obitelj ima kuću za odmor u Turklima i koji će svojih 500 eura iskoristiti za dodatno uređenje vanjske pečenjare, kupnju dijela novog namještaja te unutrašnje uređenje.

– Naravno, dodat ćemo i svojih novaca, ali i ovih 500 eura pomoć je na kojoj smo zahvalni, rekao je Raušel.

Uskoro Timpetill

Cinehill ne miruje! Bolje reći – Timpetill! Naime, pod tim imenom za nepuna dva tjedna kreće u Delnicama mali filmski festival za djecu. Od 16. do 19. rujna u Radničkom domu Delnice bit će od 10 do 14 sati prikazivani filmovi za osnovce i to potpuno besplatno, najavio je Igor Mirković.

Foto S. Cerić Kovačević

– O pojedinostima ćemo detajnije uskoro, a taj dječji filmski fest organiziramo u suradnji s Gradom Delnice i goranskim osnovnim školamna čiji će učenici dolaziti na projekcije, rekao je Mirković.

Objava Grad Delnice podijelio 16.000 eura potpora za poticanje razvoja turizma pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Delnice (41)Gorski Kotar (171)Rijeka & Regija (1008)