JEZIVA STATISTIKA Ove godine u prometu stradalo 631 dijete, od toga petero smrtno

riportal - prije 7 sati - link

Na nedavno održanom skupu o sigurnosti u prometu, objavljeno je da je ove godine u prometnim nesrećama nastradalo 631 dijete, pri čemu je pet njih smrtno stradalo. Broj lakše ozlijeđene djece iznosi 536, dok je 90 djece teže ozlijeđeno. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, smanjen je broj poginulih djece za dvoje, a također je zabilježen i pad broja teških ozljeda.

Skup, koji je održan za ravnatelje osnovnih škola uoči početka školske godine, organiziran je na zagrebačkom Sveučilištu. Josip Mataija, voditelj Službe prometne policije, istaknuo je kako su podaci ove godine nešto povoljniji, ali da “ne možemo biti zadovoljni dok ijedno dijete strada u prometnim nesrećama”. Posebno je upozorio na zabrinjavajući podatak da čak 60 posto stradale djece čine putnici u vozilima svojih roditelja.

Mataija je pozvao vozače na pojačan oprez zbog početka školske godine i najavio pojačani nadzor u zonama škola kao dio akcije “Poštujte naše znakove”. Policija će pomagati djeci pri prelasku ceste i kažnjavati prekršitelje prometnih propisa. Također će biti provedena edukacija o sigurnosti u prometu za prvašiće.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, rekao je da se skup organizira u okviru Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, koji se temelji na znanstvenim istraživanjima i iskustvima prometne policije. Istaknuo je da iako je broj poginulih u prometu ove godine gotovo isti kao prošle, svaka smrt, osobito djeteta, neprihvatljiva je.

Božinović je dodao kako je nužno aktivno raditi unutar školskog sustava kako bi se poboljšala prometna kultura, jer godišnje ima oko 750.000 prometnih prekršaja u Hrvatskoj. Najavio je da će se nakon edukacije ravnatelja provesti i obuka za nastavnike, što bi trebalo doprinijeti boljoj prometnoj sigurnosti.

Ministar znanosti, obrazovanja i mladih, Radovan Fuchs, naglasio je važnost obrazovnog sustava u edukaciji djece, učenika i nastavnika o prometnoj sigurnosti. Također je istaknuo potrebu uključivanja roditelja u ovaj proces, kako bi se osigurala sveobuhvatna zaštita djece u prometu.

Dekan prometnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Marko Šoštarić, dodao je da je edukacija ključna za poboljšanje sigurnosti u prometu i prevenciju teških nesreća, ali je naglasio da je važno započeti s obrazovanjem još prije ulaska u autoškolu.

Stručno usavršavanje na temu sigurnosti u prometu organizirali su Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu, Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih te Ministarstvo unutarnjih poslova.

The post JEZIVA STATISTIKA Ove godine u prometu stradalo 631 dijete, od toga petero smrtno appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

cesta (22)Crna kronika (2392)promet (160)smrt (108)