Nakon tjedana razgovora o vjerojatnoj rekonstrukciji vlade, rekao je da će zastupnici razmotriti zahtjeve za ostavkom ministra za stratešku industriju Oleksandra Kamišina, ministra pravosuđa Denisa Maljuske i ministra okoliša Ruslana Strileca.

“Nastavit ću raditi u sektoru obrane, ali u drugoj ulozi”, napisao je Kamišin na Telegramu, potvrdivši svoju ostavku.

Kamišin (40) imenovan je na dužnost u ožujku 2023. i predvodio napore Ukrajine da pojača obrambenu proizvodnju oružja, od napadačkih bespilotnih letjelica do projektila dugog dometa, dok se kijevske snage bore protiv ruske vojske, puno bolje naoružane i brojnije.

U godini nakon početka sveobuhvatne invazije Kremlja u veljači 2022., isprofilirao se kao učinkovit ratni vođa koji upravlja nacionalnom željeznicom, vitalnom logističkom arterijom i za civile i za vojsku.

Zastupnici i politički analitičari još od početka ljeta očekuju velike promjene u vladi.

Odlazak trojice ministara povećava neizvjesnost oko vlade jer je još najmanje pet ministarskih resora upražnjeno nakon smjena ranije ove godine.

Predsjednik Volodimir Zelenskij i njegov politički tim mogli bi sada popuniti sve pozicije u pokušaju uvođenja reda u vladu prije nego što ovog mjeseca otputuje u Sjedinjene Države kako bi prisustvovao Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Ukrajinski čelnik rekao je prošli tjedan da se nada sastanku s predsjednikom Sjedinjenih Država Joeom Bidenom i njegova dva moguća nasljednika kako bi predstavio “plan pobjede” koji bi prisilio Rusiju da prekine rat u Ukrajini.