Unatoč golemom porastu korištenja wireless tehnologije, ne postoji korespondirajuće povećanje incidencije raka mozga, pokazalo je istraživanje koje je objavljeno u utorak. To vrijedi čak za ljude koji dugo telefoniraju ili one koji su koristili mobitele više od deset godina.

Konačna analiza obuhvatila je 63 istraživanja od 1994. do 2022., koje je analiziralo 11 znanstvenika iz 10 zemalja, uključujući australsku Agenciju za zaštitu od zračenja.

Analizirani su učinci radiofrekvencije koja se koristi kod mobitela, televizora, monitora za novorođenčad i radara, rekao je Mark Elwood, profesor epidemiologije raka sa Sveučilišta u Aucklandu, jedan od autora analize.

“Nijedno od proučavanih važnih pitanja nije pokazalo povećane rizike”, rekao je.

Znanstvenici su pratili rak mozga kod odraslih i djece, rak hipofize, žlijezda slinovnica i leukemije i rizike povezane s korištenjem mobitela, baznih stanica ili odašiljača te izloženost na radnom mjestu. Izvješće o drugim vrstama raka bit će objavljeno naknadno.

Analiza se nadovezuje na druga slična istraživanja. WHO i druga međunarodna zdravstvena tijela već su rekli da ne postoji definitivni dokaz štetnih posljedica zračenja od mobitela za zdravlje, ali su i zatražili daljnja istraživanja. Trenutačno je klasificirano kao “moguće kancerogeno” ili klase 2B, po Međunarodnoj agenciji za istraživanja raka (IARC), što je kategorija koju se koristi kada se ne može isključiti moguću vezu.

Savjetodavna skupina agencije zatražila je da se tu klasifikaciju preispita što je moguće prije s obzirom na nove podatke od posljednje analize 2011.