Novi udar na džepove građana: Vlada najavila novo poskupljenje plina i struje

riportal - prije 5 sati - link

Vlada Republike Hrvatske najavila je povećanje cijena plina i struje za 10 do 15 posto, prema riječima ministra financija Marka Primorca. Primorac je istaknuo kako se, unatoč medijskim špekulacijama, poskupljenja neće kretati između 20 i 30 posto. Subvencije za plin i struju će se postupno smanjivati, ali povećanje cijena bit će ograničeno na 10 do 15 posto.

Ministar je napomenuo kako subvencije predstavljaju samo preraspodjelu proračunskih sredstava i da dugoročno visoke cijene energenata više ne opravdavaju zadržavanje trenutnih razina subvencija. Po njemu, dugotrajno subvencioniranje poništava cjenovne signale i sprječava građane i poduzetnike da postanu svjesni trajnih promjena na tržištu te da se prilagode, primjerice, prelaskom na obnovljive izvore energije poput solarnih panela.

Naglašeno je da će se subvencije smanjivati postupno kako bi se izbjegli negativni efekti naglih promjena. Što se tiče subvencija na gorivo, ministar je rekao da su one praktički ukinute, uz napomenu da su trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo bile privremeno smanjivane uredbama. Vlada je ipak djelomično zadržala ograničenje marži, što nije izravna subvencija iz proračuna.

Primorac je također govorio o porezu na nekretnine, istaknuvši da se nada predstavljanju poreznih izmjena do kraja tjedna. Rekao je da nema značajnog otpora prema uvođenju poreza na nekretnine, ali je naglasio da je podoporezivanje nekretnina i prihoda od najma pridonijelo stvaranju društva rentijera, što smatra nepovoljnim.

Ministar je dodao da je sve moguće u vezi s primjenom novog poreza, ali se nada da neće ostati samo na prezentaciji, kao što se dogodilo nekoliko puta u prošlosti. Porez će se najviše odnositi na vlasnike nekretnina koje nisu u trajnom najmu ili u kojima nitko ne živi, no detalji će biti jasniji nakon predstavljanja poreza.

The post Novi udar na džepove građana: Vlada najavila novo poskupljenje plina i struje appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

cijene (177)Hrvatska i svijet (535)Ostalo (142)plin (47)vlada (84)