Galerija Buljevu zabranu izložbe ocijenila grubim ograničavanjem umjetničke slobode

novilist - prije 6 sati - link

Nakon što je gradonačelnik Sinja Miro Bulj zabranio otvaranje izložbe autorice Inije Herenčić “Susret na tromeđi” jer ju financira Srpsko narodno vijeće, Gradska galerija Sikirica u utorak je poručila da se radi o grubom ograničavanju umjetničke slobode i napadu na neovisnost rada ustanove.

“Povodom jučerašnje najave otvorenja izložbe umjetnice Inije Herenčić te zabrane koja je potom uslijedila, službeni stav Gradske galerije Sikirica kao javne muzejske ustanove jest da je došlo do grubog ograničavanja umjetničke slobode i jednako tako napada na neovisnost rada ustanova u kulturi”, poručila je u priopćenju ravnateljica Dragana Modrić.

Zašto su ipak otkazali izložbu?

Smatramo da se političke nesuglasice i razmirice ni u kojem slučaju ne bi smjele prelijevati na programsko djelovanje ustanova, pogotovo jer je riječ o izložbi koja promovira međukulturni dijalog, dodala je.

“Ipak, u suglasnosti s Odjelom za kulturu Srpskog narodnog vijeća donijeli smo odluku o otkazivanju izložbe jer dijelimo mišljenje da u stvorenoj atmosferi kvalitetna realizacija projekta više nije moguća”, najavila je Modrić.

Gradska galerija Sikirica u 15 godina rada i djelovanja kreirala je prostor slobode izražavanja, dijaloga i uvažavanja različitosti, naglasila je, te je kroz brojne projekte senzibilizirala javnost i otvarala osjetljive teme od interesa za lokalnu zajednicu.

Vrijednosti koje promoviramo temelje se na uključivosti, uvažavanju različitosti i poticanju međukulturnog dijaloga, na čijem je tragu bila i planirana izložba Inije Herenčić “Susret na Tromeđi”, ukazali su iz Galerije.

“Ovim putem se ograđujemo od iznesenih stavova koji promoviraju isključivost po bilo kojoj osnovi, pa tako i nacionalnoj, te izražavamo podršku umjetnici Iniji Herenčić kojoj je ovim činom ograničen prostor umjetničke slobode i izražavanja.

Solidarno stajemo uz Iniju Herenčić, kao i sve radnike u kulturi kojima politički motivirane odluke ograničavaju umjetničku slobodu, a samim tim i životnu egzistenciju dovode u pitanje”, poručila je ravnateljica.

Bulj zabranio izložbu jer ju sufinancira Srpsko narodno vijeće

Otvorenje izložbe trebalo je biti sutra, no gradonačelnik Bulj ju je zabranio jer se organizirala uz potporu Srpskog narodnog vijeća.

“Veliki sam protivnik zabrana, ali u prostorima i ustanovama kojima upravlja Grad Sinj moram voditi računa o osjećajima građana koji su me izabrali.

Kao izabrani gradonačelnik i saborski zastupnik, moram voditi računa o poštivanju temelja na kojima je uspostavljena moderna hrvatska država, a tu prvenstveno mislim na Domovinski rat”, izjavio je Bulj.

Poručio je neka SNV organizira izložbe i manifestacije gdje god hoće, pa i u slobodnom Sinju u kojem ni u vrijeme korone nije bilo zabrana, ali u prostorijama i institucijama Grada Sinja, dok je on gradonačelnik i dok ima povjerenje građana, neće.

Dodao je kako Srpsko narodno vijeće, koje je jedan od donatora izložbe, izdaje tjednik Novosti, a koji iz “tjedna u tjedan pljuje po hrvatskim braniteljima i hrvatskoj državi”, a da je predsjednik SNV-a (Milorad Pupovac) “čuvao leđa diktatoru Aleksandru Vučiću u Bačkoj Palanci, a Hrvatsku zbog oslobodilačke operacije Oluja usporedio s nacističkom Njemačkom”.

“Ako Andrej Plenković i HDZ mogu podržavati Milorada Pupovca, koji ne dijeli isti stav kao i moderna hrvatska država o karakteru Oluje, to ne znači da je to normalno i da ćemo mi ostali nacionalno svjesni i odgovorni političari i dužnosnici to tolerirati i na to šutjeti”, kazao je Mostov gradonačelnik.

Objava Galerija Buljevu zabranu izložbe ocijenila grubim ograničavanjem umjetničke slobode pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Izložbe (45)Kultura (794)Miro Bulj (38)sinj (33)