Spektakl na Tulovim gredama: Velebit okupan Oxygenom

novilist - prije 6 sati - link

U sklopu 5. Lovinačkog turističkog foruma na velebitskoj Majstorskoj cesti i Tulovim gredama izveden je nesvakidašnji glazbeno-scenski spektakl kojem je osnovu činio Oxygene, fascinantno djelo elektroničke glazbe koje je francuski umjetnik Jean Michel Jarre izdao 1976. godine.

– Nesvakidašnjim večernjim glazbenim spektaklom u sklopu 5. Lovinačkog turističkog foruma, odškrinuli smo samo mali dio riznice prirodnih, povijesnih i kulturnih dragocjenosti, koje Lika i Lovinac otkrivaju kao hrvatske destinacije sadašnjosti i budućnosti.

Na nama je da razgrnemo taj veo, nastavimo sa ojačavanjem destinacijske percepcije i zajedno sa svim kreatorima ponude stalno radimo na njihovoj promociji, istaknula je Ančica Jurković, organizatorica jedinstvenog glazbenog događanja na koje je došlo više od 550 posjetitelja, a u čijoj složenoj realizaciji sudjelovao je logistički uži i širi produkcijski tim od sedamdesetak članova.

Okosnica spektakla temeljila se na multimedijalnom muzičkom projektu Oxygene sastavljenom od aranžmana pjesama Jean Michel Jarrea u izvođenju grupe Sudar Percussion, originalnih samoborskih prije svega udaraljkaša, upotpunjenih i glazbenicima na ostalim instrumentima, koji izvode elektronsku, world music i akustičnu glazbu pomiješanu s elementima jazz, klasične, popularne i tradicijske glazbe.

Akustični dio podržan je vizualnim efektima u pozadini osvijetljenih Tulovih greda na Majstorskoj cesti tako da su sam dolazak i dolazak na koncert u prirodi bili svojevrsni doživljaj.

Tulove Grede i Majstorska cesta, zaboravljeno graditeljsko čudo iz 19. stoljeća, čine jedan od najfascinantnijih hrvatskih povijesnih, prirodnih i kulturnih rariteta.

Majstorska cesta,sagrađena je na nadmorskoj visini od 1045 metara između Svetog Roka i Obrovca preko prijevoja Mali Alan kao tadašnja poveznica unutrašnjosti Hrvatske s obalom Jadranskog mora po povijesnom nalogu bečkog dvora.

Otvorena 1832. ova transvelebitska poveznica proglašena je 2007. od strane Ministartsva kulture RH povijesnom cestom i kulturnim dobrom RH.

Objava Spektakl na Tulovim gredama: Velebit okupan Oxygenom pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Glazba (439)Lika (39)Lika & Senj (174)lovinac (4)Mozaik (663)Rijeka & Regija (1007)