Kitze: “Programeri, AI će vam sigurno oteti posao. Što si prije to priznate, to bolje!”

netokracija - prije 13 sati - link

“AI vam sigurno neće oteti posao” – to je vjerojatno ono što mnogi programeri žele čuti ovih dana. Pa kad u programu developerske konferencije uočite glavno predavanje koje se zove upravo tako, naravno da poželite čuti više!

Posebno kada je govornik Kitze, programer, indie haker i serijski poduzetnik, poznat po neuvijenom izricanju za programere neugodnih istina u svojim predavanjima. Jer, onda, naravno, shvatite da on smatra i želi poručiti – upravo suprotno.

Programeri su produktivni 3 sata dnevno

Kitze je, zapravo, siguran da će umjetna inteligencija preuzeti poslove programera i da je to točno onako kako bi trebalo biti. A programeri koji odbijaju prihvatiti tu činjenicu čine to jer su zaslijepljeni vlastitim egom i osjećajem da su posebni i nezamjenjivi.

Kaže da je o tome pisao još prije četiri godine, prije nego što je postojao ChatGPT, a o AI-ju i velikim jezičnim modelima se pričalo gdjegod da se okrenete:

AI ne samo da će programirati umjesto ljudi, nego će to raditi bolje!

Kako i ne bi?! Ima sav kod na svijetu dostupan za učenje i produktivan je 24 sata dnevno. Puno više od 3 sata dnevno, koliko su u prosjeku produktivni ljudski programeri produktivnosti, koji ostatak radnih dana provode dijeleći memove na Slacku i raspravljajući o nebitnim detaljima u revizijama koda.

Što si prije to priznamo, to bolje!

Na pitanje temelji li svoje mišljenje na nekim istraživanjima ili studijama, Kitze kaže da mu ne trebaju brojke da bi prepoznao očitu tektonsku promjenu u industriji. Dovoljno je, kaže, pogledati povijest čovječanstva i tehnologije i kako se sve razvijalo:

Programeri očajnički žele da inovacija ovdje prestane, kako bi mogli zadržati svoj lagani posao sljedećih 50 godina. Ali ono što oni žele zapravo nije važno. Ovo je sljedeći prirodni korak u programiranju i dogodit će se sviđalo se to ljudima ili ne.

Program Shift konferencije krcat je predavanjima i raspravama o vrućim developerskim temama Shift Conference

Prompt inženjeri ili možda keramičari?

Naglašava da on to ne govori iz pristrane perspektive nekoga tko je osnivač AI alata za programiranje (jer ti su obično najglasniji u predviđanjima da će umjetna inteligencija uskoro potpuno preuzeti programiranje od ljudi):

Ne prodajem AI proizvod! Jedva da sam implementirao AI značajke u svoje proizvode, iako sam mogao uskočiti na trend i napraviti da moj glavni proizvod, Benji, vrti oko umjetne inteligencije.

S obzirom na to da je potpuno siguran u to da će umjetna inteligencija uskoro zamijeniti programere, nameće se pitanje kako bi se trebali postaviti – nakon što si to priznaju, naravno – prema toj revolucionarnoj promjeni u svojim karijerama?

Odustati i postati keramičari? Prilagoditi se i postati prompt inženjeri?

Kitze na potonje kaže:

Nazivati ​​se prompt inženjerom je glupo!

“AI inženjeri su sigurni. Dok ne zamjene sami sebe!”

On programerima savjetuje da prigrle AI alate, koriste ih što više i prestanu “ručno” raditi što više toga:

Iznenađuje me što se neki programeri još uvijek tome opiru.

Dugo sam koristio Copilot, a onda sam prešao na Supermaven jer je brži. Ja ne mogu više programirati dok putujem avionom i nisam povezan na internet jer mi se čini tako sporim i zastarjelim.

Infobip Shift 2023: Ne morate trenirati modele da biste bili AI inženjeri

Kada je riječ o tome koliko vremena i truda programeri trebaju uložiti da bi razumjeli kako funkcioniraju veliki jezični modeli, ovladali strojnim učenjem i znali kako AI radi ispod haube, Kitze priznaje da je to škakljivo pitanje:

Za indie hakere i programere koji rade na vlastitim proizvodima, to nije toliko važno. Ali oni programeri koji rade negdje i žele zadržati posao te studente koji tek biraju put bi se trebali okrenuti tom smjeru.

Mislim da će najsigurnija karijera biti ona AI inženjera jer će oni biti posljednji koji će biti zamijenjeni. I to će zamijeniti sami sebe!

Kitze kaže da ima još puno uvjerljivih argumenata za svoju tezu i da će ih iznijeti na pozornici u Zadru. Tko želi čuti više o tome zašto će umjetna inteligencija – i kako, zamijeniti programere, ali i pregršt drugih korisnih savjeta, primjera i rasprava korisnih softverskim inženjerima, još stigne nabaviti ulaznicu za konferenciju Shift.

pročitaj cijeli članak

AI (19)najava (5)Programiranje (10)umjetna inteligencija (86)