Rusija će promijeniti svoju nuklearnu doktrinu. Što bi to moglo značiti?

narod - prije 7 sati - link

nuklearnunuklearnu

Rusija će promijeniti svoju nuklearnu doktrinu na temelju analize posljednjih sukoba i akcija Zapada u vezi s ratom u Ukrajini. Ruski ministar vanjskih poslova pojasnio je da je dokument već u doradi.

Prema nuklearnoj doktrini koju je Vladimir Putin postavio 2020. godine Rusija može atomsko oružje upotrijebiti ako je na isti način napadnuta ili ako je kroz napad konvencionalnim oružje ugrožen opstanak države. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov kaže kako će se sada to promijeniti.

Nije ništa novo da se u pojavljivanju ruskih dužnosnika u javnosti pokrene i priča o nuklearnom naoružanju za koje ipak malo ljudi vjeruje da bi ga Rusija u konfliktu s Ukrajinom i upotrijebila. Međutim, situacijom u kojoj je Ukrajina upala na ruski teritorij, mijenja se i razmišljanje o ovom strateškom vojnom resursu s ruske snage. Dužnosnici agresivnije retorike traže od ruskog predsjednika da snizi prag korištenja atomskog oružja, odnosno da poveća broj scenarija u kojima bi ono moglo biti korišteno, piše Večernji list.

>Putin izjavio da je Rusija spremna za nuklearni rat, tvrdi da su napredniji od Amerikanaca

Operacija Kursk utjecala je na promjenu ruske nuklearne doktrine

I sam Putin je u lipnju rekao kako je nuklearna doktrina koju je bio postavio prije četiri godine ”živući instrument” koji se može mijenjati ovisno o tome što se događa u svijetu. Rjabkovljeve izjave od nedjelje koje citiraju svjetski mediji svjedoče tome kako bi doista moglo doći do promjene u toj doktrini.

”Kao što smo već više puta rekli, rad je u poodmakloj fazi i postoji jasna namjera uvođenja korekcije (u nuklearnu doktrinu), uzrokovana, između ostalog, ispitivanjem i analizom razvoja nedavnih sukoba, uključujući, naravno, sve što je povezano s kursom eskalacije naših zapadnih protivnika u pogledu specijalne vojne operacije”, prenio je TASS riječi zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova.

Pojasnio je da je odgovarajući dokument u doradi, ali je prerano govoriti o konkretnom roku za njegovu izradu.

”Vremenski okvir za njegov završetak prilično je komplicirano pitanje, s obzirom na to da je riječ o najvažnijem aspektu naše nacionalne sigurnosti, rekao je ruski dužnosnik. Ipak u međuvremenu je ruski predsjednik istakao kako Moskva polazi od toga da se nuklearna razmjena nikada neće dogoditi. Prethodno je Rjabkov primijetio da akcije Zapada otvaraju pitanje ažuriranja ruske nuklearne doktrine u skladu s trenutnim zahtjevima.

>Ukrajinski napad na Rusiju: Što se krije iza njega?

Moskva optužuje Zapad da koristi Ukrajinu kao posrednika za vođenje rata protiv nje

Prema riječima ovog visokopozicioniranog ruskog diplomata, vanjskopolitička situacija ozbiljno eskalira zbog akcija SAD-a i njegovih saveznika, a Moskva stalno analizira koliko dobro njezini dokumenti o nuklearnom odvraćanju odgovaraju tim izazovima.

Dakle, prema nuklearnoj doktrini iz 2020., Rusija može upotrijebiti svoje nuklearno oružje, ako neprijatelj upotrijebi ovu ili drugu vrstu oružja za masovno uništenje protiv Rusije ili njezinih saveznika, ako dobije provjerenu informaciju o nuklearnim lansiranjima za napad na Rusiju ili njezine saveznike, ako neprijatelj utječe na objekte potrebne za odgovor na nuklearno djelovanje, a u slučaju konvencionalne agresije na Rusiju, ako je ugroženo samo postojanje države.

Iako nije objavljeno što bi točno promjena ove važne ruske doktrine mogla obuhvaćati, jasno je zbog koje promjene u stvarnosti promjena nastupa. Moskva optužuje Zapad da koristi Ukrajinu kao posrednika za vođenje rata protiv nje, s ciljem nanošenja “strateškog poraza” Rusiji i njezinog razbijanja. Sjedinjene Države i njihovi saveznici to poriču te govore da pomažu Ukrajini da se obrani od agresorskog rata u kolonijalnom stilu od strane Rusije.

>Putin na Dan pobjede zaprijetio: Zapad riskira globalni sukob

Putin je već na početku rata izražavao nuklearne prijetnje

Reuters podsjeća kako je Vladimir Putin prvog dana napada na Ukrajinu kazao da će svatko tko ga pokuša omesti ili ugroziti snositi “posljedice s kakvima se u svojoj povijesti niste suočili”. Od tada je izdao niz daljnjih izjava koje Zapad smatra nuklearnom prijetnjom i najavio raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

Recimo, ovog ožujka Putin je rekao kako je Rusija tehnički bila spremna za nuklearni rat – posljednje u nizu upozorenja koje je uputio Zapadu u dvije godine otkako je pokrenuo svoju invaziju na Ukrajinu. Putin u govoru povodom pokretanja svoje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini kaže kako je Rusija vodeća nuklearna sila “i posjeduje određene prednosti u nekim od najnovijih vrsta naoružanja. U tom smislu, nitko ne bi trebao sumnjati da će izravan napad na našu zemlju dovesti do poraza i strašnih posljedica za svakog potencijalnog agresora.”

Kasnije dodaje: “Tko god nas pokuša spriječiti, ili prijeti našoj zemlji ili našem narodu, treba znati da će odgovor Rusije biti trenutan i da će vas dovesti do posljedica s kojima se nikada u svojoj povijesti niste suočili.” Nakon toga je još deset puta Putin spominjao nuklearno naoružanje.

>Putin o stanju nacije: Naše strateške nuklearne snage su spremne

Objava Rusija će promijeniti svoju nuklearnu doktrinu. Što bi to moglo značiti? pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (756)nuklearno oružje (18)Rusija (521)Svijet (1977)vladimir putin (167)