Pitanje tzv. Filadelfijskog koridora, na južnom rubu Pojasa Gaze, uz granicu s Egiptom, jedno je od glavnih spornih pitanja koje koči dogovor o prekidu vatre.

Hamas se protivi bilo kakvoj izraelskoj prisutnosti u tom području, a Netanyahu inzistira da ga Izrael neće napustiti. Izraelski vojnici pronašli su ondje desetke tunela kojima se krijumčarilo oružje i streljivo u Pojas Gaze.

“Osovina zla treba Filadelfijski koridor i iz tog razloga moramo kontrolirati Filadelfijski koridor”, rekao je Netanyahu na konferenciji za novinare u Jeruzalemu.

“Hamas iz tog razloga inzistira da mi ondje ne budemo, a ja iz tog razloga inzistiram da budemo”, rekao je.

Kada bi se Izrael povukao iz tog koridora, teško bi se vratio zbog međunarodnog pritiska, rekao je.

Netanyahuovo stajalište o pregovorima, koji se vode već tjednima bez napretka, frustrira saveznike uključujući SAD, a udaljilo ga je i od njegova ministra obrane Yoava Gallanta.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da Netanyahu ne čini dovoljno kako bi postigao dogovor o puštanju na slobodu talaca, gorućem pitanju nakon što su u nedjelju pronađena tijela njih šestero, samo nekoliko sati nakon što su ubijeni.

S tim u vezi, Netanyahu je rekao da bi pritisak trebalo vršiti na Hamas, a ne na Izrael, posebno nakon smrti talaca.

“I nakon toga od nas se sada traži da budemo ozbiljni? Od nas se traži da činimo ustupke? Kakvu to poruku šalje Hamasu? Govori: ‘Ubijte još talaca’”, rekao je.

Rekao je da ne vjeruje da bi Biden ili bilo tko drugi tko ozbiljno misli postići mir tražio od Izraela da učini više ustupaka: “Već smo ih učinili. Hamas mora učiniti ustupak.”