Jugoslavenska fešta: Pravdanje Alena Islamovića i menadžera oko koncerta u Splitu

narod - prije 7 sati - link

koncertukoncertu

“Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo” izveli su članovi grupe Bijelo dugme na koncertu u jednom splitskom klubu. Iza njih vrtjele su se jugoslavenske zastave s petokrakom. Zbog toga su članovi Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara DORH-u podnijeli prijavu te zatražili da se Alena Islamovića proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj. Oglasio se i sam Islamović koji je izveo pjesmu. On se pravda i odgovornim smatra Gorana Bregovića kao šefa benda. Menadžer grupe događaj pravda tim da je pjesma i nastala u Splitu te u izvedbi ne vidi ništa sporno.

Islamović kaže kako im nije bila namjera nikoga uvrijediti ni provocirati.

>Jugoslavenska fešta Bijelog dugmeta s petokrakom u Splitu, samo branitelji podnijeli prijavu

“Nije nam bila namjera nekog provocirati, ali međutim napali su pogrešnu kuću i prijete sa svih strana, a ja sam samo radnik pjevač u firmi ‘Bijelo dugme’ koje je vlasnik gospodin Goran Bregović. Ja uzimam posao ili odbijam 50 koncerata i pjevanje pjesama Bijelog dugmeta”, kazao je Islamović za Klix.ba.

>Thompsonov menadžment Milanoviću i pučkoj pravobraniteljici: ‘Odavno ste pročitana knjiga’

Osvrnuo se i na zastave Jugoslavije koje su se prikazivale na ekranu dok je pjevao spomenutu pjesmu.

“Što iza mene vijori i kakve aplikacije se dešavaju ne znam, to je slagala firma iz Zagreba, a repertoar smo svirali po Hrvatskoj s orkestrom za svadbe i sahrane i to 7-9 koncerata prije šest ili sedam godina. Čak i Pulska arena je bila u tom opusu pa i ta pjesma ‘Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo’. Danas po meni to je rock parodija na stara vremena”, dodao je.

Adis Gojak: Ta pjesma se pjeva svuda u Hrvatskoj

Islamović kaže kako je “prava adresa za tražiti objašnjenje Goran Bregović i svi oni koji su bili u Splitu njih 12-15.000 na koncertu”. Tvrdi kako dobiva razne prijetnje i psovke.

Menadžer grupe Adis Gojak za srpski Kurir pravdao je izvođenje jugoslavenske pjesme u Splitu istaknuvši kako u njoj nema ništa uvredljivo.

>Ultra i Imotski: Što je veći problem? ‘Za dom spremni’ ili mrtvi i drogirani u bolnici?

“U pjesmi nema ništa uvredljivo da bi nekog povrijedilo. Cijeli dizajn koji prati njeno izvođenje za našu turneju je radila kuća iz Zagreba. Možda nekom smetaju simboli Jugoslavije. Ta pjesma se pjeva svuda u Hrvatskoj. Izveli smo je prije nekoliko dana u Puli. U Splitu su je svi pjevali, bilo je 15.000 ljudi. Alenova supruga je iz Hrvatske, a i otac Gorana Bregovića, koji je autor ove sporne pjesme. Ona je i nastala u Splitu, a Goran ju je napisao u stanu svog oca”, rekao je Gojak.

Branitelji se pobunili

Podsjetimo, grupa Bijelo dugme nastupila je u subotu u Splitu gdje su, između ostalog, izveli “Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo” uz jugoslavenske simbole. Kako su izvijestili mediji dio publike je pjevao, no drugi dio je zviždao i negodovao. Ipak, nitko se osim branitelja nije pobunio.

Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara podnijela je prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv organizatora i odgovornih osoba.

>Zastave, majice sad i naljepnice: Je li policija izgubila sve kriterije oko HOS-a?

“Sukladno Rezolucijama Vijeća Europe 1481 te 2819, a koje je Hrvatski sabor ratificirao odnosno dao svoj pristanak na obvezivanje međunarodnim ugovorom tražimo da se organizatori ovog koncerta kazne sukladno pozitivnom zakonodavstvu Republike Hrvatske a Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

Promovirati propalu i sada već 34 godine nepostojeću komunističku tvorevinu te simbol kojim se razarala Hrvatska, protjerivala i ubijala djeca, žene i nemoćni ne zaslužuje samo javnu osudu nego i zakonsku odgovornost zbog promoviranja nečega čega se svaka poštena osoba srami, a što je osudilo najviše hrvatsko zakonodavno tijelo Hrvatski sabor te Vijeće Europe spomenutim Rezolucijama.

>Koliko često policija reagira na isticanje petokrake i pjevanje partizanskih pjesama?

Komunizam je zločinački režim odgovoran za patnje, masovna mučenja i ubojstva milijuna ljudi, a njegov zločinački simbol krvava petokraka koju su bezočno promovirali i „častili“ usred Splita Alen Islamović i drugovi. Sukladno svemu gore navedenom tražimo pokretanje istrage i kažnjavanje svih odgovornih”, stoji u tekstu prijave koji je na Facebooku podijelila predsjednica Udruge Zorica Gregurić.

Objava Jugoslavenska fešta: Pravdanje Alena Islamovića i menadžera oko koncerta u Splitu pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Bijelo dugme (24)Hrvatska (4094)Izdvojen članak (755)split (284)