Kako imati dobru suradnju s odgajateljima i djetetu olakšati prve dane u vrtiću?

narod - prije 5 sati - link

odgajateljima Montessori/Pre-School Class Listening to Teacher on Carpetodgajateljima Montessori/Pre-School Class Listening to Teacher on Carpet

Drugog dana rujna započela je nova pedagoška godina i djeca su krenula u vrtić. Polazak djeteta u vrtić značajna je promjena za dijete i cijelu obitelj. Često je to prvo odvajanje djeteta od obitelji. Prilikom polaska u vrtić roditelji se suočavaju s mnogo nepoznanica i problema. S prehranom djeteta, spavanjem u jaslicama/vrtiću, lošoj komunikaciji s odgajateljima ili djetetovom strahu od odvajanja.

Kako djetetu olakšati kretanje u vrtić?

Morate dati što više informacija odgajateljima o svom djetetu kako bi oni mogli lakše zadovoljiti djetetove potrebe. Dok traje adaptacija najbolje je da dijete u vrtić dovodi i odvodi neka osoba od povjerenja (roditelji, rodbina, bliski prijatelji). Ne biste se trebali izgubiti i ostaviti dijete da vas ne vidi prilikom odlaska nego mu trebate objasniti da ćete se brzo vratiti po njega. Vodite računa o tome da će biti teže što se opraštate duže s djetetom.

Neka vas ne opterećuju prolazne faze prilikom adaptacije kao što su dječji ispadi bijesa, ucjene, dramatiziranje itd. Dajte djetetu vremena. Velika većina djece brzo se prilagodi i onda kasnije ide s veseljem u vrtić.

> Lovrić: Riješit ćemo problem nedostatka mjesta u vrtićima nakon što Možemovce maknemo s vlasti

Što ih sve trebate naučiti?

Roditelji trebaju naučiti djecu i pravilnom načinu ponašanja jer je dokazano da se uzorci ponašanja koje djeca nauče do sedme godine najdulje pamte.

Pravila ponašanja koja djeca usvoje dobro će im doći u svim životnim situacijama.

Pozdravi: Dobar dan, zdravo, dobro jutro
Čarobne riječi: Hvala, molim, izvoli

Pomaganje u kući: kako pospremiti svoje stvari, obrisati posuđe, staviti stvari na svoje mjesto

Higijena: oprati zube(ujutro, poslije jela, prije odlaska na spavanje), umiti se, redovito se tuširati i oprati kosu, počešljati kosu, očistiti uši, uvijek oprati ruke (prije jela, nakon diranja životinje, nakon obavljene nužde itd.)

Naučiti ih da ne bi trebali jesti puno slatkiša, da trebaju staviti ruke kad se kašlje, kiše ili smrče, kad se zijeva da trebaju sakriti usta rukom.

Djeca nikada ne bi trebala na glas komentirati nečiji izgled, ne bi trebala odraslima upadati u riječ, ne bi trebala kopati nos

Treba ih naučiti da se ne igraju na ulici te da poštuju prometne znakove i obavezno im morate objasniti semaforski jezik (crveno- opasno, žuto-čekaj, zeleno-kreni).

Što trebate poduzeti ako nemate dobar odnos s odgajateljima?

Temelj dobrog odnosa je suradnja, a ona se postiže razgovorom, dogovorom, iskrenošću, povjerenjem.

Imate pravo uvijek tražiti individualni sastanak. Za vrijeme sastanka otvoreno i bez ustručavanja iznesite svoj problem (što vam smeta, s čime niste zadovoljni, kako vi vidite rješenje konfliktnih situacija).

Poštujte odgajatelja i njegove sugestije. Odgojitelji će vam na roditeljskim sastancima dati savjete i upute kako uskladiti pravila koja se primjenjuju u vrtiću koja i vi trebate s djetetom primjenjivati u svom domu. Pridržavajte se radnog vremena vrtića i uvijek dođite na vrijeme po svoje dijete.

Objava Kako imati dobru suradnju s odgajateljima i djetetu olakšati prve dane u vrtiću? pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Dom i obitelj (15)HZJZ (9)Izdvojen članak (753)