U Velikoj Britaniji vlada epidemija napada nožem

narod - prije 7 sati - link

NožemNožem

Ubojstva u Southportu u Engleskoj izazvali su velike nerede i prosvjede građana protiv imigracijske politike britanske vlade. Zločin je počinjen nožem. Ubojica je na smrt izbo troje djece, a desetak je ozlijeđenih, od kojih su mnogi kritično. Taj je slučaj opet iznjedrio brojne rasprave u britanskoj javnosti oko epidemije napada nožem. Kriminalci raznih vrsta koriste upravo nož kao glavno oružje za razbojništva, pljačke i ubojstva. Što kaže statistika?

> Objavljen identitet ubojice iz Southporta: 17-godišnjak porijeklom iz Ruande

U Zagrebu smeće, u Londonu nož

U našoj zemlji, policija često organizira akcije predaje ilegalnog oružja, bez posljedica za vlasnika. Slične akcije odvijaju se i u Engleskoj, ali ne predaju se automatske puške i pištolji, već – noževi. Koliko je situacija ozbiljna, govore nam i britanske predizborne kampanje. Aktualni premijer Keir Starmer obećavao je riješiti problem napada nožem u zemlji. O tome se vode rasprave i prilikom izbora za gradonačelnika Londona. Ono što je u Zagrebu najveći problem – smeće, u Londonu je nož.

Foto: Letak policije u Manchesteru iz 2015.
> Neredi u Engleskoj: Dvostruka mjerila premijera Starmera i ljevice

Napadi nožem su u porastu od 2015., kada je izbila migrantska kriza

Prošle godine, u Velikoj Britaniji zabilježeno je 14 500 zločina koji su uključivali nož. Također, gotovo polovica svih ubojstava počini se nožem, čak 46%. Laburisti su iznijeli podatak kako su zločini povezani s nožem porasli za 80% od 2015. godine. Iste je godine započela velika migrantska kriza. U narednim godinama, sve europske zemlje zabilježit će rekordne ulaske ilegalnih migranata u zemlju.

> U Engleskoj policajci patroliraju društvenim mrežama i traže dijelitelje uvredljivog sadržaja

Napadi nožem samo su nakratko bili u padu tijekom pandemije

Tijekom pandemije koronavirusa, zabilježen je očekivani pad napada i ubojstava. Međutim, to je trajalo vrlo kratko. S otvorenjem zemlje, problem se nastavio, odnosno, postao je još gori. Situacija je postala toliko ozbiljna da su se i javne osobe, poput glumca Idrisa Elbe, uključile u kampanje predaje ili čak zakonske zabrane određenih tipova noževa. Elba je bio lice kampanje „Don’t Stop Your Future“. Tada se od britanske vlade očekivao zakon kojim bi se zabranili takozvani „zombi – noževi“, dugački noževi od 20 centimetara, te mačete.

Postoji čitav pokret u Velikoj Britaniji koji je posvećen noževima. Kampanja „Save a Life, Surrender Your Knife“ diljem zemlje instalirala je spremnike za noževe gdje ljudi mogu ostaviti svoje oštrice, anonimno i bez posljedica.

Nožem
Foto: X, Spremnik za prikupljanje noževa u Velikoj Britaniji

Što je s vatrenim oružjem?

Strogom kontrolom oružja Ujedinjeno Kraljevstvo željelo je riješiti problem nasilja u zemlji. Međutim, kao i u slučaju rasprava u SAD-u oko 2. amandmana kojim se građanima jamči pravo na posjedovanja oružja, uvijek prevlada sljedeća činjenica: kriminalac se ne pridržava zakona. Zato i jest kriminalac. Strogi zakoni ograničili su oružje na ulicama, ali nisu doprinijeli padu broja ubojstava. Umjesto vatrenog oružja, prevladava hladno – nož. Globalno, oružje je u Ujedinjenom Kraljevstvu na vrlo niskim razinama, i na ulicama i u privatnim domovima. Međutim, to ne prati broj ubojstava.

> Napadi nožem i dalje šokiraju Njemačku: Većina počinitelja su migranti

Istraživanje Donjeg doma britanskog parlamenta

U listopadu prošle godine, prezentirana je statistika o napadima nožem na području Engleske i Walesa. Zaključno s ožujkom 2023., zabilježeno je 50 500 zločina povezanih s nožem. Riječ je o povećanju od 4,7% u odnosu na razdoblje 2021./2022. godine. U odnosu na pretpandemijsku 2019., zabilježen je pad od 7%. Međutim, sudeći po statistici, pandemija je samo nakratko usporila rast zločina počinjenih nožem.

Izvor: researchbriefings.files.parliament.uk

Od 2015. oni su bili u stalnom porastu, nakratko su pali za vrijeme pandemije, a sada opet kontinuirano rastu svake godine. Istraživanje ne otkriva statistiku o porijeklu, rasi ili vjeri počinitelja zločina. Donosi tek informaciju o spolu. Očekivano, gotovo svi koji počine zločin nožem su muškarci.

Nedavni napad u Njemačkoj

S istim problemom se suočava i njemačka koja također ima visoki udio migrantske populacije. Nedavno se dogodio zločin koji je šokirao ne samo Njemačku, već čitavu Europu. U napadu nožem u Solingenu Sirijac je ubio troje ljudi, a osmero ozlijedio. To je učinio na Festivalu solidarnosti. Predao se policiji dan kasnije. Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je postrožiti zakone o nošenju noževa. Založio se i za što efikasniju deportaciju migranata kojima nije odobren azil.

> Elon Musk i X snose krivicu za nerede u Engleskoj?! Mediji i političke elite se slažu

Objava U Velikoj Britaniji vlada epidemija napada nožem pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (751)Keir Starmer (27)migranti (74)napad nožem (30)Svijet (1983)ujedinjeno kraljevstvo (11)Velika Britanija (85)