Dalić o Brozoviću, pozivu Perišiću, hrvatskim klubovima u Europi…

narod - prije 6 sati - link

dalićdalić

Tri hrvatska izbornika, Zlatko Dalić, Ivica Olić i Marinko Mavrović, održali su danas zajedničku konferenciju za novinare.

Izbornik seniorske nogometne vrste Dalić, izbornik hrvatske U-21 reprezentacije Olić te izbornik hrvatske futsal reprezentacije Marinko Mavrović pričali su o predstojećim izazovima.

Vatrene čekaju dvoboji Lige nacija s Portugalom u četvrtak i Poljskom u nedjelju.

“Nadam se da će Broz promijeniti odluku, čudno je otići s 99 utakmica”

Izbornik Zlatko Dalić prvo je prokomentirao “par stvari”.

– Dopustite da se osvrnem na par stvari koje su se dogodile nakon Eura. Olić i Mandžukić su otišli iz stožera, zahvaljujem im na njihovom radu u reprezentaciji, imali su velike zasluge za naše uspjehe. Ivica je bio moj suradnik sedam godina, a sad je izbornik mlade reprezentacije i to moramo prihvatiti. Znam njegovu ambiciju i energiju. Mario se nakon Eura izjasnio i izrazio želju da se bavi nekim drugim stvarima, ambicija mu ide u drugom smjeru. Želim mu puno sreće, i njegove su zasluge bile velike u dvije osvojene medalje. Također, ostali smo bez dvojice velikana, Vide i Brozovića. Uvijek mi je teško kada se netko oprašta, posebice iz generacije 2018. godine, koja je najbolja u povijesti hrvatskog nogometa. Domagoj zadnje dvije godine nije bio standardan, ali je svojim pristupom bio važan. Marcelo je svoju odluku rekao prije Eura. Nadao sam se da će je promijeniti, to je Broz. Čudno je kad se netko oprosti s 99 utakmica, ali to je Broz, to je njemu svojstveno, rekao je izbornik i nastavio:

– Osjetljiv sam na te ljude, ali nažalost polako ta generacija odlazi.

Objasnio je poziv Perišiću, koji trenutačno nema klub:

– Perišić je na popisu, njegovo ime nije bilo upitno. Činjenica je da je upitno koliko sada može pomoći reprezentaciji pošto nema klub, ali nećemo zaboraviti što je napravio za reprezentaciju, on je jedan od najvećih igrača u povijesti Hrvatske. Moja obaveza je pomoći mu da se što prije vrati u stanje u kakvom je bio. Uvjeren sam da će opet biti nositelj reprezentacije, smatra Dalić.

Dalić: “Nisam očekivao da će biti ovako komplicirano na početku”

Prokomentirao je i Niku Sigura i njegov izbor kanadske reprezentacije:

– Sigur je izabrao reprezentaciju Kanade. Pričao sam s njim, prije mene i tehnički direktor. Izrazio je želju da igra za Kanadu, što moramo poštivati. Rekao sam mu da je to njegov izbor, kaže izbornik.

– To su bile stvari na koje sam se htio osvrnuti. Danas kreće akcija Lige nacija, u kojoj nam je cilj napraviti reprezentaciju, sistem i selekciju za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Cilj u ovom natjecanju je da ostanemo u elitnoj skupini, među prvih troje u skupini, kako bismo ostvarili povoljan ždrijeb za kvalifikacije za SP. Imamo dosta problema s ozljedama, nisam očekivao da će biti ovako komplicirano na početku sezone, požalio se.

Što je s pozicijom desnog beka nakon ozljeda Josipa Juranovića i Josipa Stanišića?

– Jakić je jedini to igrao, sada je i Pjaca s tri odozada. Možda ćemo mijenjati sistem, moramo naći rješenje. Sada ćemo vjerojatno probati s Pjacom i Jakićem.

O promjenama klubova hrvatskih reprezentativaca je rekao:

– Pongračić i Erlić su otišli u bolje klubove, a dobro da je Sosa otišao iz Ajaxa. Dečki idu tamo gdje im je bolje. Oni svojim igrama sebe stavljaju u bolju poziciju.

“U problemu smo ako tražimo igrače za reprezentaciju osim u Dinamu”

O neuspjehu hrvatskih klubova u Europi:

– Osim Dinama nemamo uspjehe u Europi. Nismo ispali od Talijana, Španjolaca i Engleza, nego od klubova koji su zaista niži rang od nas, to je realnost. Činjenica je, može se ljutiti tko hoće, ali u problemu smo ako tražimo igrače za reprezentaciju u Hrvatskoj, osim u Dinamu. Ispadamo iz Europe, igrači nam odlaze čim odigraju dvije utakmice, a onda se vraćaju spasiti karijeru. Prepuni smo stranaca. Nemam ništa protiv njih, ali ne igraju naši mladi. Struka nema vremena, treneri se brzo mijenjaju, smijeni se trener i idemo dalje, nema rada ni kontinuiteta. Nadam se boljem, hrvatska reprezentacija počiva na našoj ligi, bez dobrog HNL-a nema ni dobre reprezentacije.

Dalić: “Nažalost, ne mogu se držati svojih principa”

Objasnio je poziv Matanoviću:

Trebamo naći toga napadača koji će se nametnuti, ovoga puta ćemo njemu dati šansu. Hoćemo ga vidjeti, hoćemo mu dati šansu.

– Stalno sam govorio, u reprezentaciju se teško ulazi i teško se ispada. Nažalost, više nije tako, sada se u reprezentaciju ide poslije dvije-tri dobre utakmice. Trebao bi imati dvije tri godine kontinuiteta, zabijanja golova, ali, nažalost, ne mogu se držati tih svojih principa jer dolazi do smjene generacija. A sada imamo i puno ozljeda, objasnio je.

“Ne možemo se razbacivati velikim najavama”

Marinko Mavrović, koji sa svojim igračima kreće u pripreme za Svjetsko prvenstvo, također se obratio novinarima.

– Planirali smo odigrati dvije utakmice s Francuzima, ali su nam otkazali. Također, otkazao je i Iran. To je poremetilo naše planove, rekao je.

– Nije nas bilo 24 godine, ne možemo se razbacivati velikim najavama. Moje iskustvo? Vidjet ćemo na terenu, to je jedino mjerilo. Trebamo težit tome da odigramo najbolje što možemo, težimo svojem maksimumu, dodao je Tihomir Novak.

“Ova tema je kod mene sazrijevala”

Novi izbornik U-21 reprezentacije Ivica Olić zahvalio se Daliću na vrijednim godinama iskustva.

– Zahvaljujem se Daliću na prilici koju mi je dao. Imali smo predivnih osam godina, hvata me jeza kad se sjetim svega. U igračkoj karijeri nisam mogao tako nešto doživjeti, zahvalan sam što sam radio u stožeru. U početku sam bio jako zelen, to sada pogotovo vidim. Radujem se ovoj našoj suradnji koja će se nastaviti u novoj ulozi, rekao je i objasnio zašto je prihvatio posao izbornika U-21 vrste:

– Možda se ranije u medijima spominjalo, ta tema je kod mene sazrijevala. Imao sam puno podršku od predsjednika i izbornika. Radovat ću se svakom igraču, rezultat je naravno bitan. Trebamo pobjednički mentalitet.

O generaciji koju vodi je rekao:

– Ova generacija ima kvalitetu više u ofenzivnom dijelu. Ima luksuz izabrati tko će igrati. Deficitarni smo na bočnim pozicijama, ali to je nedostatak i mlađih reprezentacija. Zadovoljan sam onime što imam, to su dobri dečki koji igraju u svojim klubovima. Nadam se da ćemo se brzo dobro upoznati i napraviti dobre stvari.

Osvrnuo se i na hrvatske klubove i njihove europske rezultate:

– Nisam stekao dojam, da su ni Hajduk ni Rijeka ni Osijek bili dominantni. To je prava slika, realno stanje. Svi smo bili sretni zbog Dinama, on je pokazao put drugima, da se pokušaju približiti Dinamu. Dinamo je dva, tri koplja iznad svih, piše HRT.

Objava Dalić o Brozoviću, pozivu Perišiću, hrvatskim klubovima u Europi… pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (751)Sport (11177)zlatko dalić (196)