Nanočestice za otkrivanje stresa kod kuće

vidi - prije 9 sati - link

Stres poprima različite oblike u našem svakodnevnom životu, od nemilosrdnih radnih zahtjeva do stalne žurbe u školu. Ali ignoriranje visokih razina stresa može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput depresije i Alzheimerove bolesti.

Kako se čini, uskoro bismo mogli dobiti kućni test na stres koji se temelji na nanočesticama.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu Talanta, istraživački tim iz Kine i Ujedinjenog Kraljevstva proizveo je novi i poboljšani detektor koji može točno mjeriti razine kortizola, biomarkera stresa u krvi.

Tong Ji, doktorantica na Sveučilištu Xi’an Jiaotong-Liverpool (XJTLU), Kina, prva je autorica nove studije. Ona kaže: “Dugo se tražio isplativ uređaj za testiranje koji precizno mjeri razine kortizola. To bi moglo značajno utjecati na odgovarajuću i brzu dijagnozu visokih razina kortizola, drastično poboljšavajući živote ljudi.”

Trenutno dostupni uređaji sadrže elektrode koje imaju slabu stabilnost u različitim i promjenjivim uvjetima, kao što je promjena pH i temperature. To uređajima daje kratak vijek trajanja i otežava njihovu komercijalnu proizvodnju.

“Trenutni detektori kortizola imaju referentne elektrode sa srebrnim slojem koji lako oksidira i nestabilan je u elektrokemijskim mjerenjima”, kaže Ji. “U ovoj studiji koristili smo nanočestice iridijevog oksida za pokrivanje srebrnog sloja. Ova modifikacija poboljšava stabilnost, osjetljivost i ponovljivost detekcije kortizola u uređajima.

Device-for-Non-specilised-audience-00000002-1

Dr. Qiuchen Dong , docent na XJTLU i dopisni autor, dodaje: “Ovo je prvi put da se iridijev oksid koristi na ovaj način. Naš tim proizveo je jednostavan, jeftin uređaj za mjerenje kortizola koji otkriva molekule kortizola u koncentraciji 3000 puta nižoj od normalnog raspona kortizola u našoj krvi. To čini naš uređaj dovoljno osjetljivim za komercijalnu upotrebu.”

Elektrode modificirane iridijevim oksidom također su poboljšale selektivnost ispitivanja. Dr. Graham Dawson, izvanredni profesor XJTLU-a i koautor, kaže: “Jedan problem s trenutnim rješenjima je da postoji velika sličnost između kortizola i drugih hormona kao što su progesteron, testosteron i kortikosteron. To znači da ih je detektorima teško razlikovati. Naša elektroda modificirana iridijevim oksidom dovoljno je selektivna da razlikuje različite hormone i pomaže u rješavanju ovog problema.”

Drugim riječima, uskoro bismo kod kuće mogli imati uređaj koji će mjeriti stres u našem organizmu. Ako će razine stres biti previsoke, možda ćemo izbjegavati odlazak na posao ili u školu, a možda ćemo popiti i nešto za smirenje.

pročitaj cijeli članak