Ana Marija Kostanić nova je glavna urednica The Recursivea

netokracija - prije 2 dana - link

Ovi su gorko-slatki dani za redakciju Netokracije. Naša izvršna (i izvrsna!) urednica odlučila se nakon sedam godina na nove medijske izazove. Ana Marija Kostanić nova je glavna urednica The Recursivea, medija na engleskom jeziku fokusiranog na tehnološke startup ekosustave u srednjoistočnoj Europi. Samo ime i misija ovog medija usmjereni su da pokažu kako su tehnološke inovacije međusobno povezane i ovisne jedna o drugoj, ali i da priče lokalnih uspješnica mogu nadahnuti i oblikovati veliki val uspješnih priča za sljedeću generaciju osnivača i inovatora.

Netokratski put

Ana Marija se Netokraciji pridružila prije sedam godina kao mlada novinarka koja je željela pratiti digitalnu sferu, tehnološke pomake i novi val startupa u Hrvatskoj. Kako kaže, postojao je samo jedan izbor gdje je to mogla ostvariti, a dio tog svog karijernog puta ispričala je u jubilarnoj rođendanskoj te 200. epizodi Netokracija Podcasta.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Imala sam zadovoljstvo i čast što sam se mogla izgraditi među ovim redcima i kolegama kao novinarka, a poslije i urednica.

Malo je ljudi, pa čak i u digitalu, svjesno dinamike rada jednog nišnog medija, koliko je toga potrebno da on funkcionira, da se održi, raste. Pisali smo o startupima, dok smo sami bili kao jedan. Taj je startup uspješno exitao prije dvije godine, neke stvari su se promijenile, ali medij je ostao budan i postojan kao svjetionik. Međutim, ovaj svjetioničar je shvatio da je naučio svaku škrapu, hrid i uvalu svoga otoka te da više ne može svježim očima gledati na isto okruženje.

Jednostavno, bilo je vrijeme da nađem novi otok. 🙂

Vrijedi nastaviti medijskim putem

Otok je na kraju nju, otkriva, a odluka da se priključi novom timu koji ima sličnu misiju kao prethodni nije bila teška.

The Recursive sam pratila profesionalno, ali i kao čitateljica – tako da odluka po tom pitanju nije bila teška. 🙂

Teže je bilo pitanje – nastavljam li s medijima? To me pitanje prati još od ranih studentskih dana, a čini se da će me divne iznimke poput Netokracije i The Recursivea nastaviti uvjeravati zašto vrijedi nastaviti ovim putem.

Otkriva kako je veseli pozicija glavne urednice, iako ona predstavlja i izazov.

Veseli me upravo to što donosi – veselim se biti glavna urednica mladog medija čija mi je domena draga i poznata, čiji me rad već prije intrigirao te kojem mogu ponuditi vrijedna iskustva u vođenju redakcije i razvoja medijskog poslovanja ubuduće.

Druga strana tog novčića je: kako usmjeriti nišni online medij; kako izgraditi čvrst svjetionik, prkosan moru i strujama, kojem se ljudi okreću; kako to postići u nezahvalnim vremenima za novinarstvo i novinare – pitanja su koja će biti okosnica mog rada i odluka u The Recursiveu.

Tim Netokracije fotografiran povodom vijesti o tome da ih je akvizirao Infobip prije dvije godine. Mario Poje

Ana Marija je, inače, na diplomskom studiju novinarstva slušala dva smjera: i medije i PR, a otkriva i kako se na početku karijere zbilja tražila.

U toj potrazi jedno vrijeme sam više snimala, nego pisala, dok sam u drugoj fazi više izvještavala o požarima, nego investicijama. Taj poriv da se okušam u raznim stvarima mi je pomogao dalje u pisanju i uređivanju za samu Netokraciju, gdje na kraju nikad ni nisam radila samo to. Uz stotine tekstova, montirala sam videa, uređivala grafike, pripremala kreative, vodila panele, osmišljavala programe, predlagala ponude, savjetovala klijente…

Rezultat toga je da razumijem šaroliku prirodu i procese medijskog (pa i agencijskog) poslovanja, kao i kolege koji rade u različitim odjelima jednog medija. Iako mnogo faktora utječe na rad glavnog urednika, mislim da je baza upravo to razumijevanje prilika i neprilika koji mogu zadesiti jedno medijsko poslovanje i njegove ljude: bila to manja čitanost ili manjak motivacije novinara.

Osiguravanje pozicije The Recursivea na europskom tržištu

Što se tiče The Recursivea, ističe kako je tamošnji tim u tri godine uspio izgraditi medijsko ime za koje mnogi imaju osjećaj da postoji mnogo duže, što nije nimalo jednostavan zadatak, pogotovo za jednu specifičnu regiju poput srednjoistočne Europe (CEE).

The Recursive kao medij ima itekako dobre temelje: dobre odnose u zajednici, detaljnu sliku industrije potpomognutu podacima te agilan, ambiciozan tim novinara. Sljedeći koraci tiču se izgradnje dijelova koji će osigurati njegovu poziciju na europskom (i širem) tržištu – kako u kontekstu konkurencije, tako i izgradnje odnosa s čitateljima.

Upravo će se i sama na to fokusirati u narednom periodu – stvaranje i doseg sadržaja, uzevši u obzir pažnju i navike čitatelja danas do vođenja novog tima i pozicioniranja medijskog brenda na tržištu.

Fokus pak ne želim usmjeriti na rješenja per se, jer neke stvari koje vrijede danas sutra mogu biti nepotrebne, dok za neke ni ne postoji jedinstveno rješenje. Zato se više želim fokusirati na postavljanje procedura i prioriteta koji će nam pomoći da zajedno kontinuirano i strukturirano istražujemo, testiramo i implementiramo najbolje od naučenog.

Tim Netokracije iznimno je zahvalan na prethodnih sedam godina s Ana Marijom, a osobno sam poprilično ponosna kako je od mlade novinarke izrasla u iskusnu urednicu s dubokim znanjem o tehnologiji i poslovanju, kako u Hrvatskoj i regiji, tako na globalnoj razini. Iza nje ostaju mnogi tekstovi, što napisani, što uređeni, ali i brojne analize, intervjui i osvrti u sklopu Netokracija podcasta (koji će svakako biti neobično snimati bez njenog doprinosa).

Draga Amako, želim(o) ti svu sreću!

pročitaj cijeli članak

Karijere (23)Novost (39)