VRIJEME Početak rujna vruć kao nikad dosad! Nastavljamo se ‘topiti’, evo kad će žega popustiti

riportal - prije 5 sati - link

Na moru se od utorka očekuju pljuskovi, ali i sve izglednija pokoja nevera krajem tjedna

Rujan je počeo u mnogim mjestima vruće kao nikada dosad, a prelijeva se to iz kolovoza koji je u gotovo cijeloj zemlji najtopliji od kad je mjerenja. Doduše, nije bilo apsolutnih maksimalaca, ali imali dva prilično duga toplinska vala, uz duge nizove vrućih dana i još neugodnijih toplih, na moru i vrlo toplih noći.

Prvi val završio je i jednim ekstremom, rekordnom količinom kiše u jednome danu u Zagrebu. No, kiše je na sjevernom Jadranu, u gorju te osobito na istoku zemlje bilo manjka, a taj će se manjak nastaviti i u novom tjednu u polju malo povišenog tlaka. Anticiklona ipak malo slabi pa neće biti baš sasvim, stabilno, ali hoće i dalje vruće, prognozira Dorian Ribarić za RTL Danas.

PONEDJELJAK

Ujutro nešto više oblaka na nebu, ali bit će to oni visoki prozirni koji ne kvare dojam sunčanog vremena. Bit će i malo mirnije, tek ponegdje uz obalu slaba do pod Velebitom nakratko umjerena bura. Na kopnu najniža temperatura od 15 do 19 °C, a duž obale vrlo toplo, uglavnom barem 25 °C.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj ostaje pretežno sunčano, mirno te vruće i prilično sparno. Temperatura slična današnjoj, bit će oko 33 °C, mjestimice i 34 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu prolazno ti visoki oblaci, poneki manji razvoj oko gorja na zapadu, ali prevladavajuće sunčano. Vrlo vruće, između 33 i 35 °C.

U Dalmaciji većinom sunčano, vruće i vrlo vruće, a puhat će samo slab do umjeren vjetar s mora. Visoka naoblaka samo prolazna, a povećane bi moglo biti u večernjim satima na otvorenome moru i otocima, uz vrlo malu šansu za koji pljusak.

I na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i vruće pa i vrlo vruće, no uz lokalni jači razvoj oblaka u unutrašnjosti Istre, Gorskom kotaru pa i dijelu Like može biti kojeg izoliranog pljuska. Prema večeri koji može stići i s talijanske obale do otoka, ali uglavnom bi trebalo ostajati suho.

IDUĆIH DANA NA MORU

Od utorka se lokalni popodnevni pljuskovi očekuju u zaleđu Jadrana, ali poneki bi mogli stići i do same obale. Pokoja nevera izglednija je od petka na sjevernom dijelu. Temperatura i ovdje u blagom padu, no samo malo manje vruće.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Na kontinentu i dalje prevladavajuće sunčano, ali postupno sve izgledniji popodnevni kraći pljuskovi. Isprva samo u gorju, od četvrtka moguće i drugdje u unutrašnjosti. Vrućina će onda popustiti, ali bit će to samo malo manje vruće te i dalje znatno toplije od prosjeka za ovaj dio rujna, piše Danas.hr.

The post VRIJEME Početak rujna vruć kao nikad dosad! Nastavljamo se ‘topiti’, evo kad će žega popustiti appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska i svijet (533)kisa (64)prognoza (112)temperatura (52)vrijeme (209)vrućina (90)