Šandor je u Pariz doputovao kao dvostruki osvajač paraolimpijskih odličja, te vlasnik srebra sa Svjetskog prvenstva održanog u Kobeu ove godine. Prije tri godine na POI u Tokiju je osvojio srebro, dok je u Rio de Janeiru bio treći. I u Parizu je bio korak do odličja osvojivši četvrto mjesto sa rezultatom 18.03 metara.

Pobijedio je Talijan Rigivan Ganeshamoorthy (25) koji je postavio novi svjetski rekord, 27.06 metara. Dosadašnji rekord je držao aktualni svjetski prvak Brazilac Andre Rocha koji je 2017. u Londonu bacio disk 23.80. Talijan je popravio i paraolimpijski rekord koji je od Londona 2012. držao Latvijac Aigars Apinis s rezultatom 21.0 metara.

Upravo je Latvijac osvojio srebro sa 20.62 metara, dok je broncu osvojio Brazilac Rocha sa 19.48 m.

“Da mi je netko ponudio četvrto mjesto prije natjecanja prihvatio bi ga objeručke. Nisam na svojoj razini, nisam dao najbolje od sebe, imao sam i virozu. Ako netko misli da sam podbacio, onda je podbacilo i šest njih koji su iza mene. U jednoj godini sam bio drugi na svjetskom prvenstvu i četvrti na paraolimpijskim igrama što zaslužuje poštovanje,” kazao je Šandor.

Naglasio je kako ovo još uvijek možda i nije završena priča, jer su Latvijci prije početka POI uložili prigovor na klasifikaciju talijanskog pobjednika.

“Talijan ne pripada ovoj klasi, međutim kako god završilo, ja sam sretan sa četvrtim mjestom, jer sam u ovakvoj konkurenciji uspio doći korak do medalje. Moramo vidjeti gdje griješimo, sa snagom smo jako dobri, ali disk ne leti. Ja vjerujem da će ponovo poletjeti na duljine od 20 metara,” dodao je.

Njegov trener Ivan Čengić je istaknuo kako mora biti zadovoljan četvrtim mjesto.

“Moram biti zadovoljan četvrtim mjestom, dali smo sve od sebe, ali bolje nije išlo. Znali smo da će biti teško, pripremali smo se koliko smo mogli. Velimira muče neke sitne ozljede i ta viroza. Vidjet ćemo što će se još dogoditi. Talijan ove godine ima skok od osam, devet metara, što je nemoguće. Mi koji treniramo znamo koliko nam treba za pola metra.”

Velimir je nastradao 2006. godine, u svojoj 20. godini u prometnoj nesreći na povratku s nogometnog turnira. Sletio je s autom u jedan jarak i nespretno udario u krov auta te slomio šesti vratni kralježak. Zadobio je dijagnozu tetrapareze, uz djelomične pokrete ruke i osjete u nogama, uz nešto malo pokreta.

Po završetku polugodišnje rehabilitacije u Varaždinskim toplicama i nakon dvogodišnjeg oporavka 2009. se uključio u atletiku za osobe s invaliditetom.

Do sada je osvojio dvije paraolimpijske medalje – srebro u Tokiju, te broncu u Rio de Janeiru.

Ove godine je na SP-u u Kobeu bio drugi, a osvojio je i bronce 2015. u Dohi i 2017. u Londonu. Ima europsko srebro iz Grosseta 2016. i broncu iz Bydgoszcza 2021.