Uspjeh AfD-a na izborima na istoku Njemačke, no premalo za preuzimanje vlasti

narod - prije 4 sata - link

AfDAfD

Prema prvim izlaznim anketama u 18 sati, desna Alternativa za Njemačku (AfD) zabilježila je veliki uspjeh na izborima u dvjema njemačkim istočnim saveznim zemljama. Rezultat međutim nije dovoljan za preuzimanje vlasti.

AfD je pobjednica je nedjeljnih izbora za parlament u njemačkoj saveznoj zemlji Tiringiji. Na izborima u saveznoj zemlji Saskoj nalazi se na drugom mjestu, s malim zaostatkom iza Kršćansko-demokratske unije (CDU), objavio je HRT.

AfD u Tiringiji osvojio 30.5 posto glasova, CDU 24,5

AfD je u Tiringiji, prema prvim izlaznim anketama instituta Infratest Dimap za javni servis ARD, biralo 30,5 posto birača. To je prvi put da ova desna stranka osvaja najveći broj zastupnika u nekom njemačkom zemaljskom parlamentu.

>Desnica na pragu izborne pobjede u dvije njemačke savezne zemlje

Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) je u Tiringiji biralo 24,5, vladajuću Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) sedam posto, Zelene četiri posto, te Savez Sahra Wagenknecht (BSW) 16 posto birača.

Postkomunistička stranka Ljevica, iz koje dolazi aktualni predsjednik tirinške vlade Bodo Ramelow, osvojila je 12,5 posto.

Stranke Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP) prema ovim rezultatima nisu prešle izborni prag od pet posto i time su propustile ulazak u parlament Tiringije u Erfurtu.

U Saskoj tijesna borba između CDU-a i AfD-a

U susjednoj Saskoj je CDU, prema podacima ARD-a, biralo 31,5 posto a AfD 30 posto birača. Stoga se očekuje tijesna borba ovih dviju stranaka.

Novoosnovana ljevičarska stranka BSW je osvojila 12, SPD sedam, Zeleni 5,5. Stranka Ljevica kao ni FDP nisu prešli izborni prag.

>Njemački političari i dalje traže zabranu AfD-a: Birači na izborima poručili što misle o tome

Time je teoretski u Saskoj otvorena šansa za nastavak dosadašnje koalicije CDU-a, SPD-a i Zelenih na čelu s predsjednikom vlade Michaelom Kretschmerom.

Prema podacima do 16 sati u obje savezne zemlje zabilježen je velik odaziv birača.

Glavna tema ovih izbora na istoku Njemačke bila je politika prema migraciji tj. njezino ograničenje. Za to se od samog početka zalaže AfD a djelomično i BSW, što objašnjava uspjeh ovih dviju stranaka.

Objava Uspjeh AfD-a na izborima na istoku Njemačke, no premalo za preuzimanje vlasti pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

AfD (24)eu (249)izbori (111)Izdvojen članak (740)Njemačka (348)