Svečano zatvoren 52. hrvatski seminar za strane slaviste

dulist - prije 6 sati - link

U Dubrovniku je, u subotu 31. kolovoza, službeno zatvoren 52. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole. U radu Seminara sudjelovalo je 60-ak inozemnih slavista: sveučilišnih nastavnika, znanstvenika i prevoditelja kojima su hrvatski jezik i književnost primarni znanstveno-stručni interes te studenata stipendista.

Polaznici Seminara pristigli su iz dvadeset (20) zemalja: Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Finske, Francuske, Grčke, Italije, Kine, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Ujedinjenoga Kraljevstva i Ukrajine.

U nastavnome dijelu programa polaznici su sudjelovali u četrnaest (14) različitih lektorata i proseminara usavršavati svoje znanje hrvatskoga jezika te obrađivati jezikoslovne, književne i kulturne teme. Usto su polazili znanstvena predavanja tematski usmjerena na središnju temu Seminara –

(Kratki) spojevi u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi. Održano je 5 književnoznanstvenih i književnopovijesnih predavanja, 2 filmološka te 8 jezikoslovnih.

U kulturnome dijelu programa polaznici su sudjelovali na 1 književnoj večeri (pisac Kristian Novak), pogledali su 1 kazališnu predstavu (Oluja, red. Vito Taufer), imali su 2 filmske večeri (hrvatski kozerijski filmovi i film Goli red. Tihe K. Gudac), posjetili su 2 izložbe (Dubrovnik i UNESCO u Kneževu dvoru te Mediteran u hrvatskome slikarstvu 20. i 21. stoljeća u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik); bili su na 3 stručna izleta (Elafitsko otočje, Trsteno i Cavtat) te su imali niz organiziranih razgleda s prigodnim književnim i kulturnim sadržajima.

Ove godine utemeljena je Nagrada Zagrebačke slavističke škole koja je dodijeljena Krystyni Pieniążek-Marković, uglednoj kroatistici sa Sveučilišta u Poznanju u Poljskoj.

Detaljniji izvještaj o aktivnostima 52. seminara može se pronaći na mrežnim stranicama Škole
(https://hrvatskiplus.org/page.php?id=161&naslov=seminarski-dnevnik).

Zagrebačka slavistička škola djeluje u okviru Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovogodišnji su seminar organizirali Igor Marko Gligorić, voditelj Škole, Goranka Šutalo, zamjenica voditelja, Ninoslav Radaković, programski tajnik i Suzana Coha, voditeljica književnoznanstvenoga i kulturnoga bloka.

Organizaciju 52. seminara financijski su poduprli Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture i medija, Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu, Grad Dubrovnik i gradske ustanove, Filozofski fakultet u Zagrebu i Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Knjige su za 52. seminar darovali Matica hrvatska, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Hrvatska sveučilišna naklada, Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, Hrvatski filmski savez, FF press, OceanMore, Srednja Europa i Zagrebačka slavistička škola, a filmsku je građu osigurali su Factum i Hrvatska kinoteka Hrvatskoga državnoga arhiva.

Zagrebačka slavistička škola posebno zahvaljuje Društvu prijatelja dubrovačke starine, Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, Muzejima i galerijama Konavala (Kuća Vlaha Bukovca, Mauzolej obitelji Račić), Franjevačkome samostanu Male braće, samostanu Sv. Dominika, Državnome arhivu i Ogranku Matice hrvatske u Dubrovniku te Arboretumu Trsteno na omogućivanju vrijednih kulturnih sadržaja i djelatnicima Poslijediplomskoga središta Dubrovnik na dragocjenoj pomoći.

Foto: Zagrebačka slavistička škola

pročitaj cijeli članak

Zanimljivosti (349)