U Krivom Putu održana 11. Smotra konja

novilist - prije 5 sati - link

KRIVI PUT- Na nogometnom terenu Sportskog centra Bunjevac u Krivom Putu bilo je publike, ali ne i sportaša. Umjesto njih na terenu konji i telad koje su njihovi vlasnici pokazali na Smotri konja održane u organizaciji konjičkog kluba „Ana“ iz Senja. Smotra je održana po jedanaesti put, a cilj joj je unaprijediti i očuvati autohtone pasmine i potaknuti uzgajivače na moderan način uzgoja.

Na ovogodišnjem izdanju Smotre konja predstavljena su 54 grla hrvatskog hladnokrvnjaka i hrvatskog posavca . Riječ je o autohtonim hrvatskim pasminama koje se uzgajaju uglavnom ekstenzivnom, pašnjačkom tehnologijom, čime se doprinosi očuvanju biološke raznolikosti  krajolika, a uz to imaju veliki potencijal u ekološkoj proizvodnji hrane. Sam naziv “hladnokrvni konj” vezan je s temperamentom konja i to su obično vrlo pitomi i snažni konji, a uzgajivači su došli iz zaleđa Primorja i Like. Održan je i Bambino kupu na kojem je predstavljeno i 14 teladi.

„ Ovom izložbom želimo unaprijediti i očuvati autohtonu pasminu konja „hrvatski hladnokrvnjak“ , kao najbrojnije izvorne pasmine u RH, ali i općenito kao najbrojnije pasmine konja u nas, ali i u ovom našem Bunjevačkom kraju. Njegova važna uloga danas kao pasmine konja koja se uzgaja u visokom stupnju ekstenzivne (pašnjačke) tehnologije, je u očuvanju biološke raznolikosti zaštićenih krajolika, a kroz to ima veliki potencijal u ekološkoj proizvodnji hrane.

Ovom Smotrom upravo želimo pažnju skrenuti na to, ali i na konjogojstvo općenito.“ rekao je pozdravljajući sudionike, goste i gledatelje predsjednik senjskog Konjičkog kluba Jure Turina i zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji ovogodišnje smotre, a ponajprije vlasnicima konja i teladi koji su na Smotru došli.

Smotra je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva Poljoprivrede, te Ličko- senjske i Primorko-goranske županije , a u suorganizaciji Hrvatske organizacije za poljoprivredu i hranu.

Objava U Krivom Putu održana 11. Smotra konja pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Lika & Senj (174)Rijeka & Regija (1018)