Grše o glazbi, karijeri i uzorima: ‘Jedini uzori koje mladi trebaju imati su njihova obitelj’

novilist - prije 4 sata - link

Jedno od trenutno najvećih imena na regionalnoj glazbenoj sceni, reper i tekstopisac iz Trilja Grše nedavno je nastupio na festivalu Beat na moru u Puntu, na Krku.

Uskoro putuje u Australiju na mini turneju, a nakon toga stiže u riječki Export gdje će fanove okupiti na velikom samostalnom koncertu 19. listopada. Trenutno izbacuje pjesme s nadolazećeg albuma koji se stilom okreće pozitivnosti i veselju.

Pravim imenom Grgo Šipek odrastao je u Trilju, gdje je i započeo glazbenu karijeru. Glazbom se počinje baviti krajem srednjoškolskog obrazovanja te s prijateljem Mateom Đonlićem poznatijim pod imenom Đona osniva grupu III. čin, a 2016. odlazi raditi u Njemačku i priključuje se grupi 6wild u kojoj provodi kraće vrijeme.

Od 2018. kreće sa solokarijerom i godinu poslije osniva izdavačku kuću Blockstar Digital. Do sada je objavio dva studijska albuma, prvi od kojih je »Tilurium«, te mnoštvo singlova u grupama III. čin i 6wild.

Drugi album pod nazivom »Platinum« objavljuje u ožujku 2021. U 2023. godini izdao je singl »Mamma Mia« kroz agenciju i diskografsku kuću YEM.

S tim je singlom postao prvi hrvatski glazbenik koji je zauzeo prvo mjesto Billboardove ljestice za Hrvatsku, kao i postavio rekord za pjesmu koja se najduže zadržala na prvom mjestu na toj ljestvici za Hrvatsku.

Omiljeni festivali

Zašto volite nastupati na festivalima, donose li neku drugačiju energiju?

– Sigurno je da festival donosi energiju za sebe. Općenito se dosta razlikuju klupski, festivalski ili gradski nastupi, svaki ima svoju čar, ali iskreno, festivali su mi najdraži.

Na njima postoji neka sinergija, ne mogu opisati jer ne znam do čega je. Možda jer je to povezano s ljetom, jer je većina festivala ljeti, pa imaju tu atmosferu i pozitivu. U klubovima mi je isto super, svugdje mi je super.

Dolazi li u klubove više fanova?

– Ovisi u kojem smo gradu, ako je manje mjesto, onda znaju cirkulirati ljudi koji možda uopće ne slušaju moju glazbu, nego je to možda jedini klub u gradu, pa svi tamo dolaze. A kad su solokoncerti, onda baš dolazi moja publika, dok na festivale dolazi i publika drugih izvođača, što je dobro, jer onda i drugi čuju moju glazbu.

Kad smo kod »malih« mjesta, uskoro idete u Australiju. Kako se to dogodilo?

– Ne znam, iskreno, ja sam se isto iznenadio. Baš sam s prijateljima pričao prije mjesec-dva da mi je želja otići turistički u Australiju, vidjeti Sydney i Melbourne… I s obzirom na to da je život čudo takav kakav je, nakon mjesec dana došao je upit za nastup.

To nam je svima bio šok, još uvijek ne mogu procesuirati da se to događa, da ću ići na drugi kontinent nastupati. Izvan regije nastupao sam u Njemačkoj i Austriji, ali nisam išao preko oceana, ovo će biti prvi prekooceanski nastup.

Uzbuđen sam, ali to uzbuđenje sputavaju one australske zmije i pauci. Ali naviknut ćemo se, svakako ću pogledati ispod WC daske ima li što.

Snimio: Vedran KARUZA

Smrt klasičnog albuma

Vaše su pjesme dosta ekspresivne i govore o svijetu ulice i droge. Koliko su one temeljene na vašem životu i okolini, a koliko su tu uključene mašta i priče drugih ljudi?

– Moj zadnji period stvaranja nema apsolutno nikakve poveznice s tim načinom života.

To je nešto što je iza mene, dio moje prošlosti i načina življenja na koji nisam toliko ponosan, ali to je ono što me okruživalo i što sam živio u tom momentu i to sam prenosio u pjesme.

To je hip-hop, tome hip-hop i služi. Što se ne čuje nigdje, čuje se u hip-hopu, a to su stvari o kojima bi se zapravo trebalo pričati. A mislim da ovaj moj zadnji album što izlazi, više nema poveznica s time. On je pozitiva, lifestyle, sreća, veselje, party – pozitivne emocije koje se mogu izvući iz ljudi.

Što se tiče novog albuma, kada ga možemo očekivati u cijelosti?

– Pola albuma je izašlo, koncept albuma je da izlazi singl po singl jer je, po meni, koncept klasičnog albuma izumro. Zato smo se odlučili za drugačiji pristup, izlazi 12 pjesama, svaka će imati spot, a razmak između pjesama je mjesec-dva.

Htio sam ih do kraja izbaciti ove godine, ali jednostavno nismo stigli od ljetne turneje i ovog neočekivanog broja koncerata.

Kako to da ste promijenili smjer, okrenuli se drugačijim tekstovima?

– Zato što odrastam, kako emocionalno, tako i na drugim područjima. Tako da se i moja glazba mijenja, to je neki prirodni tok. Mijenjat ću se još više u budućnosti.

Mislite li da ćete time izgubiti dio publike ili ona samo raste?

– Ne znam, to su mi uvijek govorili – ako promijenim zvuk, da ću izgubiti publiku. Onda je došla neka nova publika i zamijenila tu staru, tako da se to nadopunjuje jedno drugim.

Dobro je imati širi spektar glazbe i da se svatko može pronaći u nekoj pjesmi. Po meni, to je nešto pozitivno. Otpočetka sam naglašavao da ne želim biti u nijednom kalupu, ne želim zapeti u jednom zvuku. Vjerujem u sebe i svoju glazbu i mislim da će uvijek pronaći put do publike.

Što vidite kao svoj najveći uspjeh u svojoj glazbenoj karijeri?

– Definitivno sam zadovoljan uspjehom zadnjih singlova, a što se tiče drugih stvari, možda bih izdvojio koncert u Domu sportova. Ima tu još dosta stvari, ali to je nešto na što sam najviše ponosan.

Što mislite zašto vaši tekstovi tako dobro prolaze, pogotovo kod mlade publike?

– Ne znam što bih rekao. Uopće ne razmišljam o tome, radim glazbu nagonski o onom što me okružuje i kako se osjećam u trenutku.

Snimio: Vedran KARUZA

Slušajte mamu i tatu

Kao glazbenik, mislite li da morate biti uzor mladima koji vas slušaju i upijaju što govorite?

– Apsolutno ne, jedini uzor koji trebaju imati je njihova obitelj jer iz obitelji i odgoja sve kreće.

Osjećate li odgovornost? Bojite li se da će netko shvatiti vaše tekstove ozbiljno ili doslovno?

– I da i ne. Da mene nema, bio bi netko drugi koga bi mogli shvatiti ozbiljno. Ja općenito nisam za to idolopoklonstvo. Ima dana kad osjećam odgovornost, a ima dana kada ne.

Na kraju sve kreće iz obitelji. Ako su djeca odgojena kako treba, ne treba se bojati ničega. Moja poruka mladima bila bi da slušaju mamu i tatu.

Jeste li zadovoljni svojim položajem i statusom u glazbenoj industriji i što se po vama može popraviti?

– Svojim sam statusom prezadovoljan, a što se tiče industrije općenito, puno se toga može promijeniti. Iako je meni sada sve na svom mjestu, puno bi se moglo promijeniti za mlađe glazbenike, pogotovo iz mog žanra – više im treba medijskog prostora i nacionalnih frekvencija. Naša je glazbena industrija u katastrofalnom stanju.

Kako u politici, tako i u glazbi. Sve je usko povezano, rođak rođaka, klasična priča. Zato i jesu svi ispred nas.

Onda smatrate i da nacionalne frekvencije ne bi trebale imati cenzuru?

– Pa ako mogu puštati Cardi B i ostale izvođače, zašto ne bi mogli i domaće. Također se mogu napraviti i cenzurirane verzije kao što smo napravili za pjesmu »Mamma mia«. Za sve se nađe način. To je dosta komplicirana tema, mogli bismo jedan cijeli intervju samo o tome napraviti.

Imate li na umu buduće suradnje?

– Ima nekih prilika, ali ne bih se htio zaletjeti, htio bih da organski dođe. Nemam neku specifičnu želju, ali bit će nešto. Ne mogu otkriti konkretnije, neka ostane faktor iznenađenja.

Uskoro dolazite u riječki Exportdrvo, što očekujete?

– Nakon Doma sportova u Zagrebu i uz Gripe u Splitu, ovaj koncert u Rijeci bit će mi jedan od najvećih solokoncerata do sada i veselim se tome. Vidimo se 19. listopada!

 

Objava Grše o glazbi, karijeri i uzorima: ‘Jedini uzori koje mladi trebaju imati su njihova obitelj’ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Glazba (447)grše (11)Mozaik (665)