KONCERT, VOĐENA TURA, RADIONICE, CIRKUS! Velika završnica središnjeg programa Festivala soli

dulist - prije 6 sati - link

Posljednji je dan središnjeg dijela programa Festivala soli 2024. – no to još nije kraj! Danas festivalsku publiku očekuje koncert u Crkvi sv. Vlaha, još jedna vođena tura po Solani i Stonu “Pričaj mi… o soli i Stonu”, radionica “Kako nam sol može pomoći” te u velikom finalu dana spektakularni “Cirkus u soli“ uz nastup Cirkus kolektiva iz Splita! Potom, još nekoliko festivalskih događanja u drugom dijelu rujna!
Cirkus kolektiv iz Splita večeras će od 20:00 sati u Solani prirediti “Cirkus u soli”, Cirkus cabaret show koji uključuje akrobacije u zraku, ples s hula hoopom i žongliranje s vatrom uz pratnju bubnjara za grand finale! Uz to, u ponudi će biti kokice i šećerna vuna, baloni za mališane; bit će to prava zabava za sve uzraste! Cirkus Kolektiv je udruga za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse iz Splita. Osnovana je 2002. godine i od tada okuplja brojne entuzijaste koji se bave edukacijom, organizacijom, distribucijom i produkcijom s ciljem razvoja suvremene cirkuske umjetnosti. Bit će to velika završnica središnjeg dijela festivalskog programa!
Radionicu “Kako nam sol može pomoći” održat će mag. pharm Andreja Brajica od 19:30 u Kneževu dvoru. Na predavanju će biti riječi o primjeni morske soli u farmaciji, uz pokroviteljstvo Ljekarni Čebulc. Zanimljivost je da je Hipokrat, utemeljitelj znanstvene medicine, među prvima otkrio ljekoviti učinak mora promatrajući njegov učinak na ruke ribara. Doznajte sve o bogatom sastavu i svojstvima soli te na koji način je to iskorišteno u terapeutske svrhe i u kojim se sve farmaceutskim oblicima danas koristi. Čujte ponešto i o negativnim stranama ako se koristi u prekomjernim količinama.
U sklopu ovogodišnjeg Festivala organiziran je i nastup dva pjevačka zbora! U 11 sati u crkvi Svetog Vlaha u Stonu zajednički će nastupiti Mješoviti pjevački zbor Sveti Križ i Dubrovački komorni zbor. Zbor Svetog Križa prethodno sudjeluje i na svetoj misi u 10 sati. Oba zbora izvest pojedinačno i skupno dio skladbi iz svog bogatog i raznolikog repertoara!
Posljednji put ove godine, večeras će se održati vođena tura po Solani i Stonu “Pričaj mi… o soli i Stonu” s početkom u 18:00 sati. Kostimirana šetnja kroz povijest Stona svakog je dana bila ispunjena do posljednjeg mjesta, bez sumnje će tako biti i ovu večer! Početak obilaska je u Solani, a kotizacija (donacije Udruzi Amorette) 7 eura. Obvezne su najave (predbilježbe) na e-mail: festivalsoli@gmail.com ili porukom na društvene mreže jer je broj mjesta ograničen na 35 sudionika. Jučer su za ovo ljeto zaključene radionice „Vadimo sol!“. Kroz protekle dane u bazenu Frano u kojemu ga je i najviše – vadio se cvijet soli. Na starinski način, s lopatama i kantama, puno dobre volje i entuzijazma polaznika radionice!
Tinker labs Dubrovnik – škola za izvannastavnu aktivnost s posebnim STEAM pristupom, jučer je gostovao na Festivalu soli s radionicom za najmlađe, dakako uz pokuse u kojima je sol bila glavna zvijezda. Mališani su kroz mikroskop promatrali kristale soli, sol bojali, lijepili i kreativno slagali te pravili kupke za kupanje upravo od soli! Razdragana dječja lica, puno smijeha i nova znanja obilježili su ovu radionicu u Solani! Studentski teatar Lero u Ston je jučer došao uz najljepši poklon – predstavu “Grad na dlanu Parca” koja je postavljena u Tvrđavi Kaštio. Riječ je o predstavi koja je nastala u godini obilježavanja 15. obljetnice uvrštenja Feste sv. Vlaha u registar nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Tekstove koje je priredio i izabrao Davor Mojaš, interpretirala je poznata pripovjedačica bajki i dugogodišnja Lerova članica Jasna Held koju je i u Stonu velikim pljeskom pozdravila oduševljena dječja publika!
Vrijedi istaknuti kako se Eko Placa – sajam tradicijskih proizvoda Stona, Pelješca i raznih OPG-ova na stonskom Trgu kralja Tomislava može posjetiti sve do kraja Festivala, 15. rujna u radnom vremenu od 9:00 do 13:00 te 18:00 do 21:00 sati. Do samoga kraja u ponudi će i dalje biti i posebni festivalski meniji koje su četvrtu godinu za redom osmislili stonski i pelješki restorateri i vinari te će ih se moći kušati sve do samog kraja festivala – popis je dostupan na webu: https://festivalsoliston.com/eno-gastro-dani-festivala-soli/.
Nositelji projekta su Solana Ston i Udruga Amorette, uz potporu lokalne uprave Općine Ston i TZ Općine Ston, Dubrovačko – neretvanske županije, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske gospodarske komore te brojnih sponzora. Cjeloviti program osmog Festivala soli koji se nastavlja sve do polovice rujna dostupan je na webu; https://festivalsoliston.com/#raspored.

Festival soli Ston dio je pokreta “bez plastike” te će se i ove godine na manifestaciji koristiti ambalaža od biorazgradivih materijala. Službeni prijevoznik Festivala soli Ston 2024. je tvrtka “Avantcar” koja je ustupila električni automobil za potrebe organizacije. Napominjemo da u Stonu postoji punionica za električne automobile.

pročitaj cijeli članak

Aktualno (709)