Afera helikopteri: Milanović na letove potrošio oko milijun eura, omiljena destinacija Hvar

narod - prije 5 sati - link

MilanovićMilanović

Predsjednik RH Zoran Milanović u prosjeku svaki peti dan leti helikopterom, na što je do sada potrošio oko milijun eura, proizlazi iz podataka koje je prikupio MORH.

U novom političkom sukobu Vlade premijera Andreja Plenkovića i predsjednika države Zorana Milanovića izbila je i afera oko letova predsjednika države helikopterima HRZ-a.

Vlada, odnosno Plenković, te ministar obrane Ivan Anušić, smatraju da Milanović prekomjerno koristi vojne helikoptere. Milanović je na to reagirao zapovjedivši vojnoj tajnoj službi VSOA-i da istraži od kuda iz MORH-a cure podaci o njegovim letovima helikopterom. Po njemu, to predstavlja ugrožavanje njegove i nacionalne sigurnosti, piše Večernji list.

Zasmetalo mu je kada je primijetio da su ga kamere nekih nacionalnih televizija u dva navrata dočekale i snimile kako slijeće helikopterom. Pa se upitao otkud novinari to znaju.

Zahtjevi za let predsjednika povjerljivi dokumenti

Zauzvrat je Milanović napao i Plenkovića jer on leti avionom, koji je 10 puta skuplji, te je karikirao da leti iz Velike Gorice u Dugo Selo sa stranačkom ekipom.

>Mlinarić: Srpski policijski helikopter s Dodikom preletio Hrvatsku, a Plenković i njegovi ministri to nisu znali?!

Ministar Anušić priznaje da podaci o aktualnom letu trebaju biti klasificirani. No, smatra da ne mogu biti klasificirani podaci o tome koliko puta je Milanović koristio vojne helikoptere. Zato je zatražio od Oružanih snaga RH izvješće o tome koliko se puta u svom mandatu od 2020. do sada Milanović koristio vojnim helikopterima.

Kao što je poznato, Milanović je u rujnu 2020. promijenio proceduru podnošenja zahtjeva za korištenje helikoptera ili drugih vojnih resursa. Nije želio da mu ministar Mario Banožić odobrava letove. Od tada on izravno daje zapovijed načelniku Glavnog stožera. Pri tome je te svoje zahtjeve označio kao povjerljiv dokument.

Milanović je helikoptere HRZ koristio 348 puta

Anušić je dobio iz OSRH traženu statistiku. Večernji list je dobio uvid u dio tablica, kao i u konačni izračun korištenja helikoptera i vojnih brodova.

Predsjednik Milanović je, prema tim podacima, helikoptere HRZ-a koristio 348 puta. U MORH-u kažu da je bilo i više letova, ali su podaci skupljani po hitnoj proceduri. Ukupno trajanje letova iznosi 241 sat i 25 minuta. Predsjednik je, dakle, u prosjeku koristio helikoptere svaki peti dan svog mandata.

Najomiljenija destinacija predsjednika RH je Hvar, kamo je letio na desetke puta, potom Brijuni, Sinj, Slunj. Ima tu i dosta letova za i iz Dubrovnika, Korčule, Gračaca, Karlovca, Tounja itd.

Hvar je najčešće Milanovićevo odredište

Izdvaja se najviše destinacija Hvar, očito zato što Milanović koristi tamošnju državnu vilu, u kojoj on ljetuje. Ali, kao što je vidljivo iz tablica letenja, često odlazi na Hvar u mir tamošnje državne vile i ne samo zbog ljetovanja. Najčešće ne putuje sam, nego u društvu tri, pet i sedam, pa sve do 15 drugih osoba, čija se imena ne navode.

>I Plenković i Milanović godišnji odmor provode u državnim vilama

Helikopterom tipa Mi-8 MTV Milanović je imao 120 letova, u trajanju od 80 sati i 20 minuta. Najviše je letio također helikopterom ruske proizvodnje. Suvremenijim Mi-171 Sh imao je 138 letova u ukupnom trajanju od 97 sati i 30 minuta.

Najnovijim i najmodernijim helikopterom američke proizvodnje UH-60 M Blackhawk, predsjednik je letio 90 puta, u ukupnom trajanju od 63 sata i 35 minuta.

MORH procjenjuje da je Milanović na helikoptere potrošio milijun eura

U Oružanim snagama su trošak leta, kako tvrde u MORH-u, preliminarno izračunali po znatno nižim, starim cijenama. U MORH-u ističu da, prema sadašnjim tablicama, sat leta ruskim helikopterom zajedno sa svim troškovima posada stoji 6850 eura, a Blackhawkom 8899 eura. Stoga MORH u svojoj najnižoj procjeni tvrdi da je Milanović na svoje letove helikopterima do sada “spržio” oko milijun eura iz vojnog proračuna.

U stručnim krugovima razvila se diskusija jer su neki tvrdili da piloti helikoptera ionako stalno moraju letjeti, s ili bez putnika, te da je i let s predsjednikom za njih trenaža. Drugi su, pak, tvrdili da se predsjednik očito previše vozika i shvaća helikopter kao svojevrsni taksi. Smatraju da nije za pilote trenaža kada prevoze VIP osobu. To nije to usporedivo s primjerice letom kad simuliraju borbu i prijevoz specijalaca u ratnoj situaciji.

Ministar Anušić objašnjava za Večernji list zašto je zatražio izvještaj Oružanih snaga o tome koliko je Milanović koristio resurse HV-a i MORH-a. Podsjeća da ministar obrane pred zakonom, Saborom i državnom revizijom odgovara za zakonito i namjensko korištenje proračunskog novca Ministarstva obrane.

“Javnost ima pravo znati tko, koliko i na koji način troši novac poreznih obveznika. Nadalje, mediji su tražili predsjednika da objavi te podatke, no on ih nije htio objaviti”, objašnjava Anušić.

Anušić želi izmijeniti Zakon o obrani

Kaže da će pokrenuti izmjene Zakona o obrani, jer je “to jedini način na koji bi ministar obrane mogao utjecati na način na koji predsjednik Hrvatske koristi resurse Oružanih snaga. To je, nastavlja, i jedini način na koji bi ministar obrane mogao u skladu sa zakonskim odgovornostima upravljati sustavom obrane”.

>(FOTO) Predstavljeni helikopteri Kiowa Warrior

Kaže da je to njegov osobni stav i da će se zalagati za zakonske izmjene. Podsjeća da, premda kao ministar obrane odgovara za trošenje novca, sada ni na koji način nije uključen u donošenje odluke o tome kako i kada predsjednik koristi resurse MORH-a i Oružanih snaga.

U izvještaju Oružanih snaga navedeni su i podaci o tome koliko je puta Milanović koristio i brodove HRM-a. Ništa drastičnoga, dapače, koristio ih je umjereno, i to isključivo u prvim godinama mandata.

Ophodni brod Omiš OOB-31 koristio je tri puta, sve zajedno 20-ak sati, dok je motorni brod Učku koristio učestalije, u četiri navrata. Samo jednom je to bio duži put, četverodnevni, kada je posjetio Albaniju.

Koristio je još i manje brodove HRM-a u Brijunskom akvatoriju. Procjena je HRM-a da je trošak tih putovanja brodovima iznosio oko 110 tisuća eura.

Objava Afera helikopteri: Milanović na letove potrošio oko milijun eura, omiljena destinacija Hvar pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (4058)Izdvojen članak (732)MORH (61)zoran milanović (372)