Njemački kultni sastav Einstürzende Neubauten za sedam dana nastupa u zagrebačkoj Tvornici

novilist - prije 13 sati - link

Sedam je dana do jednog od najintrigantnijih glazbenih gostovanja u Zagrebu ove godine. Iako su njemački underground prvaci Einstürzende Neubauten u Hrvatskoj nastupali sijaset puta, počevši s onim u tadašnjem RANS-u „Moša Pijade“ (današnjem Boogaloou), davne 1985. godine, svaki njihov povratak intrigantan je na svoj način jer je riječ o bendu unikatno radikalnog izričaja od kojeg kroz desetljeća zapravo nisu odstupili ni milimetra. Kao rodonačelnici industrial glazbe i uz obilato korištenje instrumenata koji to nisu, metalnih cijevi, opruga, terolitki, svakojakih metalnih udaraljki i tko zna čega sve ne što prije pripada bravarskoj radioni i gradilištu neke zgrade negoli glazbenom studiju, Blixa Bargeld i društvo i na novim albumima koračaju onkraj glazbe kakvu poznajemo bez ikakvih znakova popuštanja po pitanju istraživanja novih područja ili, ne daj bože, komercijalizacije.

Dokaz je tome ovogodišnji, trinaesti album Rampen (apm: alien pop music) na kojem njemačka skupina ne prestaje eksperimentirati, proizvoditi zvukove nepoznatog porijekla i oduševljavati kreativnošću. Doduše, Blixa Bargeld se u većini slučajeva od nekadašnjeg vrištanja već dugo svojim glasom koristi na umirujući način, poput naratora. No, u cjelini gledano kompromis je u njihovom umjetničkom izražavanju nepoznat pojam, oni i dalje kao da nisu s ovoga svijeta. Zvuče kao nitko drugi i nitko drugi ne zvuči kao oni, to je i 2024. godine čvrsta konstanta.

Isto tako je konstanta da nema puno kompromisa i kad je u pitanju setlista njihovih koncerata. Ne gledaju puno u prošlost i ne podliježu komercijalnom „best of“ konceptu. Svaki koncert je nova avantura, popunjen uglavnom pjesmama s novih sjajnih albuma. Prošle su godine koncertno mirovali, ove godine kreću po izabranim europskim gradovima. Zanimljivo, Zagreb kao da je dio njemačkog dijela turneje, nastup u Tvornici 7. rujna „uguran“ je između koncerata u Münchenu i Berlinu.

Kako doznajemo, ostalo je još nešto ulaznica za ovaj izniman glazbeni događaj po cijeni od 42 eura (što je dvadesetak manje negoli za njihove koncerte u njemačkim gradovima), i mogu se nabaviti preko sustava Eventim.

Objava Njemački kultni sastav Einstürzende Neubauten za sedam dana nastupa u zagrebačkoj Tvornici pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

koncert (194)RIF (97)zagreb (311)