Neočekivani novitet iz Mercedesa. Predstavljena je G klasa na – struju

novilist - prije 22 sata - link

Mercedes-Benz G-klasa je terensko vozilo pripremljeno za vožnju po neravnom terenu izvan asfalta. Do travnja 2024. postojao je s motorima s unutarnjim izgaranjem, ali Mercedes-Benz je odlučio kako je vrijeme i za – električnu G-klasu čija je cijena oko 200 tisuća eura. Kao i klasični model, ima šasiju s poprečnim nosačima, stražnji ovjes s krutom osovinom i, dodatno, reduktor. Karoserija električnog automobila duga je 4,62 metra. Električna G-klasa ima oznaku G 580 s EQ tehnologijom. Ima četiri motora, svaki sa 147 KS s kombiniranom snagom od 587 KS. Prema službenim podacima, ova G-klasa može ubrzati do 100 kilometara na sat za minimalno 4,7 sekundi, a maksimalna brzina joj je 180 km/h, dok je autonomija 473 kilometra.

Ima litij-ionsku bateriju kapaciteta 116 kWh koja, a može se puniti s maksimalno 200 kW istosmjerne struje i 11 kW izmjenične struje. Postoje tri programa punjenja koji omogućuju podešavanje vremena polaska, postavljanje maksimalne razine napunjenosti ili aktiviranje klima uređaja prije putovanja. Standard i Work automatski se aktiviraju kada vozilo dosegne memoriranu trenutnu točku. Navigator planira putovanja predlažući zaustavljanja za punjenje s ciljem optimizacije trajanja putovanja, iako korisnik može personalizirati rutu prema svojim potrebama.

Najveća dubina gaženja je 850 mm (150 više od G-klase s motorom s unutarnjim izgaranjem), a razmak od tla je 250 mm (10 mm više). Ulazni kut je 32 stupnja, izlazni kut 30,7, a centralni kut 20,3. Ulaz i izlaz vrlo su slični onima kod G-klase s izgaranjem, ali je central kod električne znatno lošiji (20,3 naspram 26 stupnjeva).

Unutrašnjost se sastoji od 12,3-inčnog multimedijskog sustava MBUX sa sustavima koje drugi Mercedes-Benz već imaju, poput prepoznavanja glasa (aktivira se izgovorom Hey Mercedes), navigacijskog sustava s proširenom stvarnošću ili zvučnog sustava Burmester. Na stražnjim sjedalima također se mogu nalaziti dva ekrana od 11,6 inča koji omogućuju pregled multimedijskih sadržaja i pretraživanje interneta.

Unutrašnjost se sastoji od 12,3-inčnog multimedijskog sustava MBUX sa sustavima koje drugi Mercedes-Benz već imaju, poput prepoznavanja glasa, navigacijskog sustava s proširenom stvarnošću ili zvučnog sustava Burmester. Na stražnjim sjedalima također se mogu nalaziti dva ekrana od 11,6 inča koji omogućuju pregled multimedijskih sadržaja i pretraživanje interneta.

Trebalo je dakle i to doživjeti: pojam automobila jačeg i od najnepristupačnijih terena, sva sila primijenjenih znanja Mercredesovih inženjera, sklad snage i sposobnosti dobio je pogon – na struju. Struja i divljina, nismo baš sigurni koliko su si bliski.

 

Objava Neočekivani novitet iz Mercedesa. Predstavljena je G klasa na – struju pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Auto-Moto (162)