Analiza Viktora Peterlina: Ovo je geneza sukoba u Domovinskom pokretu

narod - prije 4 sata - link

pokretupokretu

Već dvadesetak godina, još od mitskog obračuna Ive Sanadera i Ivića Pašalića, hrvatska javnost, barem onaj njezin dio zaražen politikom, nije s toliko uzbuđenja čekala jedan stranački sabor kao sutrašnji Domovinskog pokreta. Na njemu će se zbiti konačni obračun Ivana Penave i Marija Radića, predvodnika “domoljubne” i “poslovne” struje. Pobjednik se nama, zainteresiranoj javnosti, čini neizvjesnim. Ono što je kud i kamo očitije je da će, ma tko pobijedio, gubitnik biti Domovinski pokret, njihovih desetak tisuća članova i još mnogo više njihovih glasača i simpatizera.

A gdje i kad je pošlo po krivu?

Zlobnici će reći od početka, još od 2020. godine kad je na radost mnogih osnovan Domovinski pokret – zagovornik interesa “tihe većine hrvatskog naroda”, činilo se tada.

I doista, prve četiri godine “odrastanja” DP-a obilježili su mnogi odlasci i sukobi. Ali nijedan sukob dosad, pa čak ni onda kad je Miroslav Škoro iz stranke “izletio naglavačke” ne može se intenzitetom i brojnošću upletenih usporediti s ovim posljednjim između Penave i Radića.

Za genezu njihova sukoba kriva je aktivacija saborskog mandata, a onda se na to “nakalemilo” još štošta – od crvenog Ferrarija preko afere “Donesi 500” pa do zrakoplovne škole i zaštitara.

>Sedak o DP-u: Brakorazvodna parnica nekad skladnog braka dok mediji trljaju ruke

Za sve je kriv jedan saborski mandat

Baš kao i mnoge druge političke, ali i druge svađe i ova, između Penave i Radića, započela je banalno. Krivac je jedan “pišljivi” saborski mandat koji je prošle jeseni odlučio aktivirati njegov izvorni vlasnik – Mario Radić.

“Glavna stvar gdje sam ja vidio da ovo ide sve krivo je bilo kad mi je Penava rekao da se ne mogu vratiti u Sabor nego da tamo treba ostati gospodin Spajić. Ja sam prešao preko toga i vratio se tek nakon tri mjeseca”, potvrdio je Radić u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Što je Penavu u tom naizgled banalnom, ali i legalnom i legitimnom činu Marija Radića zasmetalo možemo tek nagađati.

Izvjesno je tek da je od onda sve krenulo…

Možda će vas zanimati

Sukob u DP-u pred raspletom: Ima li Plenković razloga za brigu?

Premijer Andrej Plenković ima razloga za glavobolju, ali kojeg intenziteta zasad je teško procijeniti.

Penava na svoju ruku slagao izborne liste

Sad kad konačno znamo povod i vrijeme početka sukoba, lakše nam je, istina retrospektivno, pratiti njegove etape. Uz važnu napomenu da su i jedni i drugi do nedavno tvrdili da tog sukoba uopće nema već da je on samo medijska izmišljotina.

Dakle, lagali su ili da iskoristimo eufemizam političkog veterana Andrije Hebranga “nisu govorili istinu”.

Bilo kako bilo Penava je liste za parlamentarne izbore slagao “na svoju ruku”. Dokaz tome je da ga u unutarstranačkoj borbi podupire čak 9 od 11 zastupnika. Dubljim uvidom u imena i pozicije koje su stranački kadrovi zauzimali na izbornim listama daje nam za pravo da potvrdimo tezu iz prve rečenice ovog odlomka.

Primjerice, nositelj II. izborne jedinice koja obuhvaća veliki dio Zagreba, bio je Vukovarac Tomislav Josić koji, pogađate, danas podupire Penavu. U istoj toj izbornoj jedinici, Stjepo Bartulica istaknuti konzervativac i političar sa zagrebačkom adresom bio je, nelogično, tek na 13. mjestu. Bartulica danas, naravno nije u Penavinom taboru. Takvih primjera ima još, ali i jedan je pametnom dosta.

Crveni Ferrari

Afera crveni Ferrari, proizašla iz kuhinje medijskom maga Velimira Bujanca, bila je provokacija Stjepe Bartulice, koji se jasno priklonio Radićevoj frakciji, onima koji su ga danima prije europskih izbora napadali zbog njegove imovine.

Mislilo se tada da su Bartulica i njegovi provokacijom ciljali samo na ljevicu koja ga je koordinirano napadala, ali dio toga zasigurno je išao i Ivana Penavu. On tada u jeku napada na Bartulicu, ne samo da ga nije politički zaštitio već je i javno tražio da se o svemu očituje, prijetio da neće tolerirati takve stvari u stranci…

>Vrije u DP-u: Radića i Penavu posvađali zaštitari i promatrači

Penavin pokušaj blitzkriega

I baš onda kad je crveni Ferrari polako padao u zaborav, u špici sezone godišnjih odmora kad je rijetko tko razbijao glavu zašto Mario Radić nije u Vladi, a Milorad Pupovac možda ipak potajno jest, uslijedio je šok. Ivana Penava raspisao je unutarstranačke izbore za 31. kolovoza.

Datum izbora određen za sam kraj sezone godišnjih odmora (31. kolovoz) nije najbolje sjeo mnogim članovima stranke. Kritičari su s podsmjehom komentirali da će izaslanici na Sabor dolaziti “izravno s plaže”. A Penavi su zamjerali i da iznenadnim izborima želi neutralizirati stranačku opoziciju. I u potpunosti ovladati strankom.

Za Penavu datum unutarstranačkih izbora nije sporan. On kaže da je namjerno odabran u vrijeme kad “sve miruje” kako bi se presložila stranka. Ipak, ne niječe da je jedan od razloga brzih izbora obračun s unutarstranačkom opozicijom. Pa navodi da su”prozreli sve pokušaje destabilizacije Domovinskog pokreta”.

Možda će vas zanimati

Penava i Radić ‘zakačili se’ oko saborskog mandata, ali pravi razlog sukoba je dublji

Stranka se raskolila na dva bloka koje predvode predsjednik stranke Ivan Penava i, s druge strane, njegov zamjenik Mario Radić. Konačan rezultat

Radić uzvraća udarac i afera “Domi donesi 500”

Nekoliko dana trajala je zbunjenost Radića i njegovih sljedbenika koji nisu znali što i kako dalje. Tome je svjedočio i autor ovog teksta kojem su se mnogi istaknuti DP-ovci bliski Radiću jadali ne skrivajući svoju zbunjenost Penavinim blitzkriegom.

Situacija se po Radića dodatno pogoršala kad je Penava uspio, koristeći svoje stranačke poluge moći, nametnuti kvote izaslanika na Izbornom saboru stranačkim podružnicama.

I onda kad su ga neki već otpisali, Radić se vratio u igru u dva poteza. I to u istom danu.

Prvo je njegov brat, Marko Radić, prijavio Stipu Mlinarića, kandidata Penavine struje za zamjenika predsjednika DP-a, za izvlačenje novaca iz Centra dr. Ivan Šreter, a potom je Mario Radić video spotom objavio kandidaturu za predsjednika DP-a.

I od onda gledamo otvorenu, bespoštednu borbu nekadašnjih kolega i prijatelja, Penave i Radića.

Frcaju jednakim intenzitetom iz oba tabora osobne uvrede, optužbe za suradnju s “dubokom državom”, propituju se ratni putovi i srednje zrakoplovne škole, procjenjuje se vrijednost imovine, plasira se u javnost tko je unajmio koji stan i od koga…

Konzervativci “izlaze iz ormara”

Da stranačka sapunica bude potpuna i u skladu s “novim normalnim” pobrinuli su se i mnogobrojni “izlasci iz ormara” članova stranke. Ne u smislu seksualne orijentacije nego političke naklonosti prema Penavi i Radiću.

Penavin tabor tako čine Stipo Mlinarić, Ivica Kukavica, Damir Markuš, svi ministri i državni tajnici iz DP-a…

Radića podupiru Igor Peternel, Stjepo Bartulica, Slaven Dobrović Branka Lozo, Damir Biloglav i mnogi drugi…

Posljednji čin sukoba u najjačoj desnoj stranci odigrat će se u hotelu International

Većina politologa slaže se da živimo u postmodernom političkom dobu koje je lišeno čvrstih podjela, u kojem je sve dozvoljeno i u kojem nas ništa ne smije iznenaditi. Pa tako ni to da će se konačni čin obračuna u najjačoj desnoj stranci koja se kiti domoljubljem i suverenizmom (da ne kažemo i nacionalizmom) održati u hotelu znakovitog imena “International”.

Ondje će 103 izaslanika, tajnim glasovanjem, bez promatrača i bez prisustva javnosti, izabrati novo vodstvo predvođeno Ivanom Penavom ili Marijem Radićem.

Takav način izbora, skriven od očiju javnosti, baš i ne priliči stranci koja je (navodno) bliska narodu.

Ali sve je po statutu, koji je nota bene pisao baš onaj koji se oko načina izbora sad najviše i buni – Mario Radić.

Bilo kako bilo zaželimo na kraju fer i korektnu utakmicu kandidatima uz standardnu uzrečicu “neka bolji” pobijedi”, a zaštitarskoj tvrtki friško angažiranoj za ovu priredbu želimo što manje posla.

>Radić priložio dokaze o statusu dragovoljca i odgovorio Mlinariću: Pobijedit ću na izborima

Objava Analiza Viktora Peterlina: Ovo je geneza sukoba u Domovinskom pokretu pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Domovinski pokret (312)Hrvatska (4033)ivan penava (165)Izdvojen članak (708)Mario Radić (100)