Nadbiskup Hranić: Vjeronauk u školi nema alternativu

narod - prije 5 sati - link

hranićhranić

Poruku pod naslovom „Da budemo brižni njegovatelji evanđeoskoga sjemena“ poslao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju, na početku školske i katehetske godine 2024./2025.

“Svako je vrijeme za nas kršćane veliko vrijeme, jer je vrijeme Božje – kairos koji ne smijemo propustiti. Na poseban će način to biti godina prema kojoj kročimo, a koju će papa Franjo – kao Jubilarnu godinu – započeti otvaranjem Svetih vrata bazilike sv. Petra u Rimu 24. prosinca 2024. godine. Koračajući prema Jubilarnoj godini, naslovljenoj Hodočasnici nade, u „simfoniji molitve“ kojom se čitava Crkva pripravlja na jubilej, rado, kao navjestitelji Kristove Riječi i njegova Kraljevstva, upućujemo Gospodinu molitvu „da budemo brižni njegovatelji evanđeoskoga sjemena“ (iz službene molitve Godine jubileja 2025.)”, poručio je nadbiskup.

>Nadbiskup Hranić: Križevi su tu za one koji se nisu smjeli roditi i one koji svakodnevno gube život

“Nije nikakva nepoznanica da je čovjek, željan pronaći sebe, uvijek bio vođen unutarnjim nemirom. Taj sveti nemir najčešće ga je upućivao na drugoga, na svijet oko sebe, u konačnici na Boga, u kojemu je mogao pronaći svoj izvor i svoj smisao.

U susretu sa svime – s drugim čovjekom, sa svijetom i prirodom, s Bogom – čovjeku je bila dana moć stvaranja onoga što danas razumijemo kao kulturu u kojoj živi, u kojoj se razvija te koja mu pomaže uvijek iznova pronalaziti odgovor na pitanje njegovih osobnih potreba”, nastavio je i naglasio: “Posebno se to čini važnim danas, kad svaki autoritet riječi drugoga biva potkapan suvremenim tehnološkim razvojem, pri čemu je dovoljno samo pogledati površnost online diskusije i komentara o raznim temama, što upućuje na činjenicu da cilj takve komunikacije nije razumijevanje poruke, još manje sporazumijevanje oko istoga, nego tek izražavanje vlastite reakcije, pri čemu riječi postaju izričaj odbacivanja drugoga, pa čak i mržnje prema njemu”.

>Nadbiskup Hranić povodom Svjetskog dana djece: Pozvani smo biti kao djeca, ne djetinjasti
U poruci je posebno istaknuo ulogu vjeronauka u školi:

“Jedno je od konkretnih mjesta susreta suvremene kulture i Crkve vjeronauk u školi. Zbog vrijednosti sadržaja kršćanske vjere koja se unutar njega prenosi, vjeronauk nema alternativu. On želi svemu onome što je danas bezimeno dati ime. Onima koji su u sumnji on pruža znakove nade. Onima koji traže vlastito mjesto u svijetu pruža mogućnost ukorijenjenosti u živo stablo Katoličke Crkve. Vjeronauk je postaja na životnom hodočašću djece i mladih na kojoj mogu susresti Isusa Krista, izvor žive vode, koja ne prestaje teći i kojom je životnu žeđ utažila Samarijanka, kasnija Kristova učenica (usp. Iv 4,1-42). Uvjereni smo da, uz veliku i svesrdnu pomoć naših vjeroučiteljica i vjeroučitelja, vašoj djeci, ali i vama, dragi roditelji, vjeronauk pruža sjemenje iz kojega klija smisao i nada na hodočašću života. Zbog toga vas sve pozivam da ne odustajete od upisa djece na vjeronauk u školi.”

“Dragi roditelji i učenici, dragi vjeroučitelji i katehete, draga braćo svećenici, redovnici i redovnice! Na hodočašću vjere, u jubilarnoj 2025. godini, posebno ćemo se kao Crkva u hrvatskom narodu sjetiti i važnih postaja sinodalnoga hoda 925. godine. Taj hod svjedoči o suživotu društva i Crkve, iz kojega je oblikovana kultura čiji smo baštinici. Sjeme onoga vremena rađa mnogim plodovima sve do današnjih dana. Neka nas ta činjenica i iskustvo i danas hrabre da ne posustanemo sjeme evanđelja sijati u srca nadolazećih generacija djece i mladih. Naime, mi nismo samo baštinici povijesti, kulture i evanđelja, nego smo pozvani biti sijači Riječi, graditelji nove kulture i stvaratelji nove povijesti”, zaključio je mons. Hranić prenosi HKM.

Cijelu poruku povodom školske i katehetske godine 2024./2025 možete pročitati ovdje.

>Dnevnik Nove TV o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti molitelja krunice

Objava Nadbiskup Hranić: Vjeronauk u školi nema alternativu pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (4039)Izdvojen članak (708)