Jack White Trumpu i njegovoj kampanji poručio “nemojte ni pomisliti da koristite moju glazbu, vi fašisti”

novilist - prije 5 sati - link

Zahuktavaju se predsjednički izbori u SAD-u, ne biraju se sredstva ne bi li se kandidati dopali mogućim biračima. Pop kultura, posebice glazba, nije iznimka, i Donald Trump i Kamala Harris, imaju svojevrsne soundtrackove kampanje i glazba na predizbornim skupovima ima veliku ulogu.

Stavljanjem glazbene podloge na propagandne objave na društvenim mrežama i puštanje određenih pjesama na predizbornim skupovima, stječe se dojam da su i ti izvođači na određenoj strani. A ljudi se znaju poistovjećivati s glazbenicima, pa možda tako posredno i odabirati političke strane.

I dok u slučaju demokratske kandidatkinje Harris nije bilo pritužbi za neželjeno ili neovlašteno korištenje taktova velikih hitova, na Trumpovoj strani se redaju. Njoj to zapravo ni ne treba, po logici stvari, najveće glazbene zvijezde su većinom na liberalnijoj, demokratskoj strani.

Trmp pak muči muku s glazbom koju bi želio u svojim porukama i na skupovima, prvo su njegovu kampanju upozorili zastupnici velike zvijezde Beyonce za neovlašteno korištenje njene glazbe, pa je slom živaca zbog korištenja njegove pjesme „My Hero“ na Trumpovom predizbornom skupu dobio Dave Grohl.

No, svi su se zadržali u granicama pristojnosti i oglašavali upozorenjima koje sliče odmjerenom i hladnom odvjetničkom jeziku, za razliku od Jacka Whitea koji je naprosto eksplodirao kad je na društvenoj mreži čuo taktove svog hita „Seven Nation Army“ iz doba White Stripesa kao podlogu za kratki video s Donaldom Trumpom u prvom planu.

„Oh, nemojte ni pomisliti da koristite moju glazbu, vi fašisti“ – poručio je autorici tweeta Margo Martin, Trumpovoj zamjenici direktora komunikacija.

U nastavku poruke u kojoj nije nedostajalo ni sočnih psovki, White je poručio da „stiže sudska tužba njegovih odvjetnika zbog ovog“.  Poželio je ironično nakon toga ugodan dan na poslu Martin i dodao uz psovku da „dok je živ, proklinje Trumpa što je uvrijedio vojne veterane na nacionalnom vojnom groblju Arlington. Nazvavši ga šljamom zaključio je da zbog toga „treba izgubiti svaki glas obitelji vojnika, ako još išta ima smisla na ovom svijetu“.

Podsjetimo se, u još jednoj predizbornoj kontroverzi u nizu, ovaj put je Trump u predizborne svrhe htio iskoristiti pokojne američke vojnike. Između ostalog, slikao se u sektoru 60 arlingtonskog groblja gdje su takve aktivnosti zabranjene, uz dva groba vojnika. Obitelj jednog od njih koji je poginuo u Kabulu 2021. dala mu je dopuštenje da to učini, a druga zabranila. Riječ je o pripadniku zelenih beretki koji je 2020. nakon šest tura u Afganistanu, uslijed PTSP-a počinio samoubojstvo. Bez obzira na dopuštenja obitelji, fotografiranje na vojnom groblju u političke svrhe kršenje je federalnih zakona. Kad je na licu mjesta djelatnica groblja na to upozorila Trumpovu pratnju na silu je udaljena, što je i prijavila vojnim vlastima. Sve to izazvalo je prijezir Jacka Whitea, kojeg nije nedostajalo ni prije čim ga naziva „šljamom“.

Da je njegova tirada na X-u ipak shvaćena ozbiljno, sugerira činjenica da objave vjerne Trumpove suradnice koja je naživcirala slavnog rokera, ne njezinom profilu više nema.

Objava Jack White Trumpu i njegovoj kampanji poručio “nemojte ni pomisliti da koristite moju glazbu, vi fašisti” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Donald Trump (380)RIF (98)