Mještani Jablanca čekaju potez Lučke uprave Senj

novilist - prije 1 dan - link

JABLANAC  Mještani i ugostitelji Jablanca nezadovoljni su što Lučka uprava Senj još uvijek ništa nije poduzela oko njihove predstavke vezane za vezivanje plovila u luci Jablanac, a  koju su  joj pismeno uputili  još početkom kolovoza. O tome su izvijestili još nekoliko nadležnih institucija  i upoznali ih  s problematikom dodjele  stalnog veza plovilu  Adriatic Marthin u vlasništvu  tvrtke Nordic Fish iz Zadra od strane Lučke uprave Senj  na operativnoj obali županijske luke  Jablanac, otvorene za javni promet. Vezivanje tog broda u luci Jablanac onemogućava  pristajanje drugih plovila s gostima  koji posjećuju Jablanac, a o ovoj predstavci pisali smo i u našem listu početkom kolovoza i među ostalim donijeli kratku izjavu ravnatelja senjske Lučke uprave Ante Stipića u kojoj se osvrnuo  općenito o korištenju vezova u lukama u nadležnosti senjske Lučke uprave, ali ne i o konkretnoj problematici  oko dodjele  stalnog veza  plovilu zadarske tvrtke u luci Jablanac, premda prema koncesijskom ugovoru to plovilo stalni vez već ima  i to u obližnjoj  industrijskoj luci Stinica.  

Kako Jablančani ističu činjenica je da  na operativni dio luke unutar lučkog područja pod upravljanjem Lučke uprave Senj može pristati bilo koja brodica    i  oni svojom predstavkom  ne spore pravo povremenog pristajanja plovila, nego ukazuju na nezakonitost dodjele stalnog veza plovilu zadarske tvrtke od strane Lučke uprave Senj  na operativnoj obali u luci Jablanac . Štoviše, navode da  je temeljem važećeg koncesijskog ugovora između Lučke uprave Senj i tvrtke  Nordic Fish iz Zadra precizirano  da to plovilo   ima osiguran vez, ali ne u luci Jablanac nego u industrijskoj luci Stinica. Zato se, prema njihovu mišljenju, dodjelom stalnog veza zadarskoj tvrtki  u luci Jablanac   taj koncesijski ugovor krši. Kako ističu, ravnatelj je svojom izjavom  s te teme u maniri birokratiziranog službenika  skrenuo na drugu temu i u izjavi govori o uvođenju reda u komunalne vezove.

A kako mještani kažu  upravo  se je na pitanju komunalnih vezova  Lučka uprava Senj   „proslavila“.  Kao primjer navode situaciju iz industrijske luke Stinica u kojoj je umjesto privezanog broda  zadarske tvrtke  danas na stalnom vezu privezano 25  drugih privatnih plovila raznih registracijskih oznaka ,  iz drugih kapetanija, i to bez službene naplate veza. Sve to unatoč činjenici da  u Stinici kao industrijsko-trajektnoj luci prema aktualnim propisima  ne može i ne smije biti komunalnih vezova. Smatraju i da se je prije   dodjele  veza spornom plovilu na operativnom dijelu luke Jablanac trebalo razmišljati  da od ugostiteljstva u Jablancu živi tridesetak osoba i da vlasnici istih cijelu godinu ulažu u objekte i ljudstvo, a to uloženo mogu naplatiti samo u ljetnim mjesecima jer oni nemaju stalnu plaću birokratskih službenika već je  moraju zaraditi  svojim radom. Međutim, gosti sa svojim plovilima u ovakvoj situaciji u luci nemaju  gdje pristati.

Ističu i  da je Lučka uprava Senj godinama od nekadašnje trajektne luke Jablanac lagodno živjela, ali  i da je luka  istovremeno godinama uništava  kvalitetu života mještana i turizam u Jablancu. Zato se je nakon odlaska trajekta u luku Stinica moglo  danas  ružne trajektne rampe u Jablancu uz male troškove pretvoriti u normalne rive i bitno povećati operativnu obalu luke Jablanac. Pitaju se i da li je bilo potrebno  privezana mjesta u luci Jablanac označiti  baš na gaznoj površini bijele kamene rive umjesto na bočnoj strani gdje su male uočljive,  tim više što je stara jezgra Jablanca  zaštićena kulturna baština 

Smatraju  da je zakazala i Lučka kapetanija Senj nadležna za otvorenost i sigurnost Županijske luke Jablanac te je svojom intervencijom morala poništiti radnje Lučke uprave Senj i tako omogućiti i drugim plovilima korištenje luke.  

Objava Mještani Jablanca čekaju potez Lučke uprave Senj pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

brod (39)Lika & Senj (172)Novi Vinodolski & Crikvenica (131)