ZA NE POVJEROVATI! Vlasnici riječke tvrtke ‘očistili’ račun: Sve je počelo ‘prijateljskim’ telefonskim pozivom

riportal - prije 7 sati - link

Sumnjivi poziv ili komunikaciju s nepoznatim osobama u kojoj se traže podaci ili šifre bankovnih računa, kao i osobni podaci, treba odmah prijaviti policiji na broj 192!, izvijestila je policija.

Policijski službenici II. policijske postaje Rijeka zaprimili su kaznenu prijavu hrvatske državljanke, inače vlasnice riječke tvrtke, koju je nepoznata osoba oštetila kaznenim djelom računalne prijevare.

Spomenuta vlasnica tvrtke je krajem srpnja ove godine zaprimila telefonski poziv nepoznate osobe iz inozemstva koja se predstavila djelatnicom informatičke globalne tvrtke te joj ponudila uslugu čišćenja njezinog službenog računala koje je ,navodno, zaraženo virusom.

Kroz komunikaciju je od vlasnice zatražila i šifre računala, kao i bankovnih računa, s obrazloženjem sprječavanja hakerskog napada. K tome joj je obećala i uplatiti na njezin poslovni bankovni račun 10.000 eura kako bi „lakše uhvatili hakera“. Naknadnom provjerom bankovnog računa 55-godišnjakinja je utvrdila da ta uplata nije provedena, a s računa njezine tvrtke izvršena je novčana transakcija od 6000 eura.

Policija provodi kriminalističko istraživanje u cilju otkrivanja počinitelja, a ovim putem još jednom pozivamo građane da budu vrlo oprezni u komunikaciji s nepoznatim osobama, osobito u poslovanju kako ne bi postali žrtve ovakvog ili sličnog kaznenog djela.

Podsjećamo da svaki sumnjivi poziv ili komunikaciju s nepoznatim osobama putem interneta u kojoj se traže podaci ili šifre bankovnih računa, kao i osobni podaci, treba odmah prijaviti policiji na broj 192.

O računalnim i drugim prijevarama na internetu više informacija se može pronaći na mrežnim stranicama MUP-a u projektu za jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta web heroj -ULOVIMO LIKA S WEBA KOJI TVOJE € VREBA.

The post ZA NE POVJEROVATI! Vlasnici riječke tvrtke ‘očistili’ račun: Sve je počelo ‘prijateljskim’ telefonskim pozivom appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Crna kronika (2439)Internet (51)policija (768)prevara (62)