Vlasnici riječke tvrtke predstavila se kao djelatnica informatičke globalne tvrtke. “Olakšala” ju za 6 tisuća eura

novilist - prije 4 sata - link

Policijski službenici Druge policijske postaje Rijeka zaprimili su kaznenu prijavu hrvatske državljanke, inače vlasnice riječke tvrtke, koju je nepoznata osoba oštetila kaznenim djelom računalne prijevare.

Vlasnica tvrtke je krajem srpnja ove godine zaprimila telefonski poziv nepoznate osobe iz inozemstva koja se predstavila djelatnicom informatičke globalne tvrtke te joj ponudila uslugu čišćenja njezinog službenog računala koje je “navodno” zaraženo virusom.

Kroz komunikaciju je od vlasnice zatražila i šifre računala, kao i bankovnih računa, s obrazloženjem sprječavanja hakerskog napada.

K tome joj je obećala i uplatiti na njezin poslovni bankovni račun 10.000 eura kako bi “lakše uhvatili hakera”.

Naknadnom provjerom bankovnog računa 55-godišnjakinja je utvrdila da ta uplata nije provedena, a s računa njezine tvrtke izvršena je novčana transakcija od 6.000 eura.

Policija provodi kriminalističko istraživanje u cilju otkrivanja počinitelja, a ovim putem još jednom pozivaju građane da budu vrlo oprezni u komunikaciji s nepoznatim osobama, osobito u poslovanju kako ne bi postali žrtve ovakvog ili sličnog kaznenog djela.

Objava Vlasnici riječke tvrtke predstavila se kao djelatnica informatičke globalne tvrtke. “Olakšala” ju za 6 tisuća eura pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Crna kronika (2437)kriminalističko istraživanje (15)Novac (153)računalna prijevara (4)