Tko je kriv za sramotu i povijesni debakl Rijeke u Sloveniji i jesu li to igrači za Dalića?

narod - prije 12 sati - link

I NK Rijeka je ispala u pretokolu europskih kupova, play offu Konferencijske lige. Još jedan slom, još jedan debakl, još jedna sramota hrvatskog klupskog nogometa ovog sparnog ljeta koje kao da vječno traje – i ne prolazi.

Osramotili se…

Ispala? Ne doista, Rijeka nije samo ispala od slovenske Olimpije, inače prošle sezone trećeplasirane momčadi slovenske lige, hrvatski doprvak osramotio je hrvatski nogomet, osramotio je sebe, osramotili su se igrači, također i razočarani te frustrirani navijači, s pravom bijesni na igrače riječkog prvoligaša, koji kao da su ostali u Rijeci, kao da nisu ni doputovali u Sloveniju. Možda bi bilo bolje da su Riječani na uzvrat play offa Konferencijske lige stigli s juniorima? Teško da bi riječka mladost dobila pet komada u 47 minuta, kao što je to pošlo za nogom razvikanim veličinama, potencijalnim reprezentativcima.

Igrači za Dalića!?

Pet golova zvijezde Rijeke nose na Rujevicu kao ”kapital” uoči u ovom trenutku najvećeg hrvatskog derbija, uoči susreta s goropadnim Dinamom, koji je ovog ljeta jedini osvijetlio obraz hrvatskog klupskog nogometa. Ako je doprvak hrvatske lige tako slab da ga je poput maslačka otpuhala trećeplasirana momčad slovenskog prvenstva pravo je pitanje tko je kriv i kakva nam je onda liga?

Naravno, prije svega igrači, koji su protiv Olimpije, u ”utakmici sezone”, izgledali potpuno nezainteresirano tako da im ni višegodišnja zatvorska robija ne bi bila dovoljna kazna. Naravno, svjesno pretjerujemo, karikiramo… Što nam drugo preostaje nakon ovog jada i čemera koji se zove hrvatski klupski nogomet?

Igrači, umišljene riječke zvjezdice, koje su, kako su igrale, izdale svoje navijače, a onda su im u drugom poluvremenu navijači odgovorili na najgori mogući način izdavši njih. Može se izgubiti, može se doživjeti i povijesnu katastrofu, ali izgubiti ”bez ispaljenog metka”, predati se već na Bregani, to je već bolest kakva se teško liječi, čak ni uz sve izgledniji razvoj medicine.

Hoće li i nakon povijesnog debakla hrvatskog klupskog nogometa, nakon sramote koje su svojim navijačima priredili ovog ljeta igrači Osijeka, Hajduka i Rijeke, razni besposličari s društvenih mreža, podcast ”stručnjaci” gurati igrače spomenutih klubova Daliću u prvu momčad? Tko bi, ako ne može igrati protiv Zire, Ružomberoka, Elfsborga, Olimpije…, trebao u Vatrenom dresu igrati protiv Portugala?

Đalović…

Ako su krivi igrači je li kriv trener Radomir Đalović? Apsolutno, bio je kriv, odgovoran, već nakon utakmice protiv Olimpije na Rujevici, i rezultata 1:1. Kada, dakle, Rijeka nije pobijedila a on je govorio o ”dobroj igri”… Kakva dobra igra nakon poraza od Elfsborga u Švedskoj, poraza a bez pravog otpora, nakon što ponovno niste uspjeli pobijediti protivnika od kojeg ste, barem na papiru, najmanje tri puta kvalitetniji, mislimo na Olimpiju?

Ne, Rijeka u Europi ove sezone, baš kao ni ostali hrvatski klubovi, osim Dinama, nije odigrala niti jednu dobru utakmicu, naprotiv, jer bi valjda jednu od četiri, u posljednja dva pretkola, pobijedili. Đalović je kriv, ali je najmanje kriv, ”vojnik kluba”, poput padobranca ”sletio” je na Rujevicu ni kriv ni dužan. I nije to bilo dobro ”slijetanje”, očito mu se padobran nije otvorio na vrijeme.

Gazda – puno je učinio za riječki nogomet, ali…

Ako nije Đalović najveći krivac tko je onda? Pogađate, glavni gazda, Damir Mišković, alfa i omega riječkog nogometa. Kriv je jer mu se eto tako može, jer je glavni i uglavnom radi što hoće. Puno je, reći će mnogi, napravio za riječki nogomet, ali za ovu propuštenu priliku je kriv i to najviše od svih ”krivaca”.

Naime, još sezona praktički nije ni počela a već je smijenio trenera koji je prošle sezone skoro pa do samog kraja držao Rijeku u igri za naslov prvaka, doveo je klub do finala Hrvatskog kupa… Dakako, govorimo o smijeni trenera Sopića. Zašto je Sopić smijenjen nakon remija s Elfsborgom na Rujevici u prvoj utakmici pretkola tada Europa lige? Zar se trener mijenja zbog osobnih animoziteta? Kako u tom slučaju bilo koji trener, kad ih tako gazda mijenja, može imati autoritet u svlačionici?

Nema više na Rujevici fenomenalnog Marka Pjace, koji briljira u Dinamu, nema kvalitetnih napadača, Franjo Ivanović tek povremeno bljesne, pa se ugasi, pa je malo sebičan, pa onda opet bljesne, i sad odlazi, a trener je kriv i morao je otići jer je tako rekao gazda. Ne bi išlo.  Dakle, gazda je odgovoran, i kriv. To se treba reći, pritom je nebitno kome se takva konstatacija neće svidjeti.

Šteta, bila je ovo velika, velika prilika da hrvatski klupski nogomet dođe do povijesnog uspjeha i do barem tri kluba u grupnoj fazi europskih kupova, mogla je ovo biti spektakularna jesen hrvatskog nogometa… Da je bilo što je moglo…, umjesto toga povijesni debakl i nova stvarnost, ne odviše obećavajuća, Prve hrvatske nogometne lige. I još jednom, ako naši ponajbolji klubovi ne mogu protiv Slovaka, Azerbajdžanaca, Armenaca, Slovenaca…, protiv koga onda mogu? Koga naši klubovi više uopće mogu pobijediti?

Objava Tko je kriv za sramotu i povijesni debakl Rijeke u Sloveniji i jesu li to igrači za Dalića? pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Damir Mišković (12)dinamo (564)hajduk (692)hnl (522)Konferencijska liga (71)Možda ste propustili (255)Olimpija (32)osijek (137)radomir đalović (33)rijeka (1111)Sport (11072)